Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

«Така сезонна квітучість буде посилюватися». В ОК «Південь» прокоментували удар дронами по Криму

В оперативному командуванні «Південь», коментуючи нічний удар дронами по окупованому Криму, заявили, що українські військові вивчають роботу російської протиповітряної оборони.

«Реагуючи на їхню роботу, ми робимо висновок: де вони, скільки їх і як їм протидіяти… Так, дійсно, вони збирали сили там давно, розгортали системи довготривалий час. Це означає тільки одне – скоріш за все, їхні координати будуть нам неодмінно відомі, тому що таке приховати дуже складно, хоча вони намагаються. Система протиповітряної оборони у них ще досить потужна, але ми маємо певні лайфхаки, щоб її обходити», – заявила речниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»).

Коментуючи питання, щодо можливостей сил протиповітряної оборони Російської Федерації, вона зазначила, що таким чином російські війська й окупаційна влада Криму намагаються переконати місцевих, що вони здатні забезпечувати захист.

Також, за словами Гуменюк, російські сили намагаються зберегти свою техніку від атак, розосередивши її в невеликій кількості по всій території окупованого Криму.

«Вони думали, що якщо їх буде багато дрібними точками, напевно, щось збережуть, але ні. Можемо багато, можемо і по дрібних також влучати. Це говорить про те, що з кожним днем Крим до нас ближче і ближче», – пояснює Гуменюк.

За її словами, зараз атаки по Криму спрямовані більше на розуміння для тих, хто перебуває на окупованій території півострова, для самовизначення, для тих, хто ще не виїхав.

Вранці 25 серпня в Міноборони Росії заявили, що вночі окупований Крим нібито атакували 42 безпілотники. Там зазначили, що 9 дронів збили, а 33 нібито збили з курсу засобами радіоелектронної боротьби. Гуменюк не підтвердила і не заперечила кількість безпілотників, які летіли на Крим. Проте додала: «Така сезонна квітучість буде посилюватися».

Останніми днями українська військова розвідка повідомила про проведення кількох успішних спецоперацій у Криму. Зокрема, за даними ГУР, на мисі Тарханкут було знищено комплекс С-400 і відбувся бій після висадки українських спецпідрозділів. Офіційно російська сторона це не коментувала.

Російські ракети атакували Одесу з Азовського моря, щоб обійти українську ППО – Гуменюк

Нічна ракетна атака РФ з акваторії Азовського моря не є типовою для російських сил, вони намагалися обійти українську протиповітряну оборону, заявила керівниця об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня Наталії Гуменюк. Про це вона сказала в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок).

«Цього разу ворог атакував «Калібрами» з акваторії Азовського моря. Це не часто використаний ними вогневий рубіж. Лише два чи три рази за час повномасштабного вторгнення вони застосовували ракетоносії з цього напрямку. Це було виправдано тим, що вони намагалися обійти системи ППО. Тому що ракети були спрямовані через тимчасово окуповану територію Херсонщини з обходом з узбережжя, тобто з суходолу був захід на обласний центр Одещини. Але все ж таки над морем ракети були знищені», – заявила вона.

Російські сили вночі 25 серпня двічі атакували Одещину. У ході першої атаки війська РФ запустили дві ракети типу Х-59 з акваторії Чорного моря в напрямку одного з портів.

На уточнююче запитання, чи портова інфраструктура є пріоритетною для російських сил, Наталія Гуменюк зазначила, що Росія і далі «буде продовжувати цей терор», бо не отримали результатів, яких бажали у зерновій угоді.

За даними Повітряних сил ЗСУ, вночі 25 серпня противник завдав удару ракетами повітряного і морського базування з акваторій Чорного й Азовського морів. У напрямку південних областей із літаків Су-34 було випущено дві керовані авіаційні ракети Х-59 з Чорного моря і дві крилаті ракети «Калібр» з Азовського моря. Всі ці ракети українські військові збили.

20 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів. «Абсолютна більшість із них – по цивільних, а не військових об’єктах», – заявив Зеленський.

Білий дім: Байден і Зеленський обговорили навчання українських пілотів на F-16 і передачу літаків Україні

Президент США Джо Байден і його український колега Володимир Зеленський у телефонній розмові 24 серпня обговорили початок навчань українських пілотів і прискорене погодження для інших країн на постачання винищувачів F-16 Києву, повідомив Білий дім.

«Президент Байден підтвердив зобов’язання США підтримувати захист України від російської агресії стільки, скільки це буде потрібно, а також притягувати Росію до відповідальності за її дії. Президент Байден і президент Зеленський обговорили початок підготовки українських пілотів і забезпечення прискореного погодження для інших держав передачі їхніх F-16 Україні після завершення навчань для підвищення обороноздатності України», – йдеться в повідомленні.

Раніше про розмову повідомляв президент Володимир Зеленський. За його словами, він подякував Байдену за привітання з Днем Незалежності.

«США взяли на себе провідну роль у консолідації глобальної підтримки України. Це вирішальне лідерство уможливило нашу боротьбу й спрямувало дугу історії в бік добра. Разом ми доводимо, що свобода й незалежність варті того, щоб за них боротися. Я дякую за це президенту Байдену, Конгресу США та всім американцям. Ви можете розраховувати на Україну в захисті наших спільних цінностей», – написав Зеленський у Telegram щодо розмови.

Напередодні речник бригадного генерала Пентагону Пет Райдер повідомив, що українські пілоти і технічний персонал розпочнуть підготовку до експлуатації американських винищувачів F-16, відповідно до планів, – у жовтні на авіабазі в американському штаті Арізона.

Цього тижня Данія повідомила, що розпочала навчання восьми українських пілотів на F-16. Українські пілоти тренуватимуться на данській авіабазі у Скрідструпі разом із 65 українськими військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування F-16.

Данія та Нідерланди пообіцяли передати Україні американські винищувачі F-16. Так, Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість із них – до Нового року. Данські збройні сили мають у своєму розпорядженні 43 винищувачі F-16. Нідерланди, які мають 42 літаки F-16, ще не вирішили, скільки нададуть Україні.

Пентагон: «вагнерівці» вже не є суттєвим фактором для війни в Україні

У Пентагоні вважають, що бійці російської військової компанії «Вагнер» вже не є суттєвим фактором для війни в Україні.

«Що стосується України, то їхня роль як бойової сили в основному – за всіма намірами і цілями більше не є фактором на полі бою в Україні. Після дій «Групи Вагнера» два місяці тому в Росії ці сили були фактично виведені з бойових дій під Бахмутом, де вони воювали», – сказав речник Міністерства оборони США Пет Райдер на брифінгу 24 серпня.

Речник Пентагону зауважив, що сили ПВК «Вагнер» були найефективнішими бойовими силами Росії, їх фактично вивели з поля бою.

«Деякі з них були передислоковані до Білорусі для навчання білоруських сил. Але за всіма ознаками їхня бойова ефективність була знижена. І вони вже не є суттєвим фактором, коли йдеться про конфлікт всередині України», – зазначив Райдер.

Що стосується діяльності «Групи Вагнера» в Африці, то представник Пентагона не думає, що «хтось збирається перестати рахуватися з потенціалом небезпеки, коли мова йде про цю групу або її залишки».

Військова компанія «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російська влада оголосила, що ПВК «Вагнер» поїде до Білорусі. За чисельними повідомленнями ЗМІ, для «вагнерівців» там розгорнули наметовий табір. Білоруська влада заявляла, що вони займатимуться навчанням військових Білорусі.

Після цього у липні – через понад два тижні після спроби заколоту – у Пентагоні заявили, що «вагнерівці» не беруть жодної істотної участі у військових операціях в Україні.

Ввечері 23 серпня стало відомо, що у Бологовському районі Тверської області РФ розбився літак бізнес-класу, що був у власності Євгена Пригожина. Повідомлялося, що голова ПВК «Вагнер» був у списку пасажирів. Згодом смерть сімох пасажирів і трьох членів екіпажу літака офіційно підтвердили.

Розвідка Британії прокоментувала повідомлення про загибель Пригожина

Розвідка Великої Британії заявляє, що загибель власника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина «майже напевно матиме глибокий дестабілізуючий вплив» на угруповання.

«23 серпня 2023 року рівно через два місяці після заколоту ПВК «Вагнер» бізнес-лайнер Embraer, пов’язаний з «Вагнером», розбився поблизу Твері, між Москвою і Санкт-Петербургом. Російська влада стверджує, що 10 людей на борту загинули, включно з власником «Вагнера» Євгеном Пригожиним. Наразі немає остаточних доказів того, що Пригожин був на борту, він відомий тим, що вживає виняткових заходів безпеки. Однак велика ймовірність того, що він дійсно мертвий», – йдеться в повідомленні.

У розвідці зауважили, що особисті якості Пригожина, «такі як гіперактивність, виняткова зухвалість, прагнення до результатів і надзвичайна жорстокість, пронизували «Вагнер», і навряд чи будь-який наступник зможе з ним зрівнятися».

Вакуум лідерства у «Вагнері» посилився повідомленнями про те, що засновник і польовий командир Дмитро Уткін і керівник логістики Валерій Чекалов також загинули, додали в розвідці.

Ввечері 23 серпня стало відомо, що у Бологовському районі Тверської області РФ розбився літак бізнес-класу, що був у власності голови ПВК «Вагнер» і організатора невдалого збройного заколоту у Росії Євгена Пригожина. За повідомленнями, літак летів із Москви і впав у населеній місцевості на шляху до Санкт-Петербурга. У списку пасажирів, за даними «Росавіації», був голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин. Смерть усіх, хто був на борту, а це семеро пасажирів і троє членів екіпажу, згодом офіційно підтвердили.

24 серпня про Пригожина у минулому часі висловився і президент РФ Володимир Путін. Він сказав, що «це була людина складної долі, і помилки в нього були серйозні в житті».

Російські ЗМІ повідомили, що розглядаються різні версії аварії літака, включно з помилкою пілотування, технічною несправністю та зовнішнім впливом. Пов’язаний із ПВК «Вагнер» канал Grey Zone писав, що літак нібито «збили засобами ППО».

Президент США Джо Байден, коментуючи катастрофу літака Пригожина, сказав, що «у Росії мало що відбувається, за чим не стояв би Путін». Західна преса написала про можливі версії збиття ракетою чи закладення вибухового пристрою на борту. Але розвідка США станом на 24 серпня все ще визначала причини катастрофи літака.

Данілов про контрнаступ ЗСУ: «йде важко, але щодня крокуємо вперед»

Контрнаступ ЗСУ йде важко, але щодня є рух вперед до звільнення всіх територій України, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

«Якщо хтось вважав, що це якась легка прогулянка і дуже швидко можна досягати тих цілей, які ми ставимо перед собою – звільнення всіх наших територій, то майте на увазі, що ворог потужний, ворог має певну систему оборонних, захисних споруд, які він там зміг побудувати. І тому наше просування відбувається у той спосіб, в який можливо для того, щоб зберігати максимальну кількість наших військових живими і неушкодженими. Тому йде важко, але з кожним днем ми крокуємо вперед до звільнення всіх наших територій», – заявив секретар РНБО в ефірі програми Свобода Live.

Данілов зауважив, що контрнаступ проходить за затвердженим планом, це дуже складна операція.

Напередодні заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що ситуація на всіх східних напрямках є «напруженою та дуже динамічною». За її словами, зокрема, на Лиманському напрямку війська РФ безуспішно штурмують з метою витіснення ЗСУ в районах Серебрянського лісництва, Кремінної, Білогорівки Луганської області. На цьому напрямку противник планує перегруповуватися й замінити війська, додала вона.

Росія за добу втратила ще 470 військових – Генштаб ЗСУ

Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 259 630 своїх військових, 470 із них – за останню добу, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 25 серпня.

Серед інших російських втрат у Генштабі навели такі:

  • танки ‒ 4378 (три – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 8521 (+10)
  • артилерійські системи – 5361 (+28)
  • РСЗВ – 724 (+1)
  • засоби ППО ‒ 495 (+1)
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4356 (+12)
  • крилаті ракети ‒ 1409 (+3)
  • кораблі /катери ‒ 18
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 7790 (+17)
  • спеціальна техніка ‒ 802 (+1).

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Минулого тижня газета The New York Times із посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку повномасштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Масована атака на Крим. С-200 по аеродрому «Шайковка»? Путін про смерть Пригожина

  • Окупований Крим минулої ночі атакували 42 дрони. Принаймні про це заявляють в російському Міноборони і додають, що всі безпілотники – знищили. З'ясовуємо деталі.
  • Не дронами єдиними. У Росії також звинувачують Київ у спробі нібито здійснити «терористичну атаку» на території РФ ракетою допрацьованого комплексу ППО С-200. Російські телеграм-канали пишуть, що ціллю був аеродром «Шайковка» в Калузькій області. Що це було? Обговоримо.
  • Українські військові мають успіх і закріплюються в напрямку Новоданилівки та Новопрокопівки Запорізької області та південніше міста Бахмут, що на Донеччині. Про це звітують в Генеральному штабі. Яка ситуація на найгарячіших відрізках фронту – розпитаємо у військових.
  • Майже через добу, але все ж заговорив про це. Президент РФ Володимир Путін вперше висловився про загибель Пригожина. Назвавши того «талановитим бізнесменом». Чи причетна до цієї справи Україна – відповів і президент Зеленський. Поговоримо про нові деталі у справі загибелі Пригожина.

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

Повітряні сили повідомили, чим РФ атакувала Україну вночі

Українські військові в ніч на 25 серпня збили всі чотири ракети і один безпілотник, запущені Росією, повідомило командування Повітряних сил Збройних сил України.

«Уночі 25 серпня 2023 року противник завдав удару ракетами повітряного і морського базування з акваторій Чорного й Азовського морів. У напрямку південних областей із літаків Су-34 було випущено дві керовані авіаційні ракети Х-59 з Чорного моря і дві крилаті ракети «Калібр» із малого ракетного корабля з Азовського моря. Також зафіксовано пуск одного ударного БпЛА типу «Шахед» з напрямку Приморсько-Ахтарськ», – йдеться в повідомленні.

За даними військових, ракети збили в межах Одеської області, ударний БпЛА – у Дніпропетровській області.

Тим часом, Сили оборони півдня повідомили, що Одещину російські війська вночі атакували двічі.

«Майже опівночі із застосуванням тактичної авіації над Чорним морем випустили дві ракети, імовірно Х-35/Х-59 в напрямку одного з портів. Сили протиповітряної оборони знищили ракети над морем. За кілька годин відбулася друга атака. Цього разу з акваторії Азовського моря ворог спрямував дві ракети типу «Калібр» в бік обласного центру. І тут сили протиповітряної оборони впорались відмінно: обидві ракети знищено», – йдеться в повідомленні.

Про наслідки від падіння уламків наразі не повідомляли.

Раніше сьогодні Генштаб ЗСУ без подробиць повідомив про черговий удар Росії по Україні.

Російські військові регулярно обстрілюють території України, які є в досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії та РСЗВ, – в тому числі і цивільні обʼєкти. Попри наявність доказів, Москва стверджує, що ціллю цих ударів є лише військова інфраструктура України.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів. «Абсолютна більшість із них – по цивільних, а не військових об’єктах», – заявив Зеленський.

ISW: загибель Пригожина, ймовірно, стала сигналом для Лукашенка

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє, що загибель керівника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина стала сигналом для білоруського авторитарного лідера Олександра Лукашенка.

«Угода від 24 червня між Путіним, Пригожиним і Лукашенком, ймовірно, була визнана недійсною через знищення літака Пригожина, і Лукашенко, ймовірно, зберігатиме мовчання з цього приводу, щоб уникнути провокування Путіна і подальшого ризику для свого і без того вразливого становища. Безпека та виживання Пригожина, ймовірно, були вирішальними для угоди від 24 червня, в якій Путін нібито пообіцяв невизначені «гарантії безпеки» Пригожину і ПВК «Вагнер» у Білорусі», – йдеться в повідомленні.

Аналітики заявляють, що смерть Пригожина, ймовірно, скасувала ключову основу цієї угоди.

«Лукашенко, швидше за все, мовчатиме з цього приводу, щоб не провокувати Путіна, особливо тому, що вчинок Лукашенка щодо прямих переговорів із Пригожиним у червні, а потім розхвалювання своєї ролі принизив Путіна. Вбивство Пригожина, ймовірно, стало для Лукашенка сигналом як про різке скорочення його простору для переговорів із Кремлем, так і про приховану загрозу його спробам чинити опір інтеграції в Союзну державу», – йдеться в повідомленні.

В ISW заявили: те, що президент Росії Володимир Путін майже напевно наказав убити Пригожина, чітко показало, що Кремль буде демонстративно ворожим до тих, хто намагатиметься забезпечити незалежність для своїх власних паралельних військових структур.

«Раніше ISW заявляв, що демонстративне вбивство Путіним керівництва «Вагнера» мало на меті відновити його домінування і помститися за приниження через заколот «Вагнера», і конкретні особи, які, можливо, планували протистояти Путіну, Кремлю чи Міністерству оборони Росії, ймовірно, звернули увагу на це», – кажуть в ISW.

Аналітики зауважили, що ПВК «Вагнер», ймовірно, більше не існуватиме як квазінезалежна паралельна військова структура після майже певного вбивства президентом Росії Володимиром Путіним керівника ПВК Євгена Пригожина, її засновника Дмитра Уткіна і керівника служби логістики та безпеки угруповання Валерія Чекалова.

Загибель центрального керівництва «Вагнера» зашкодить здатності угруповання усунути наслідки кампанії Кремля та російського Міністерства оборони з ослаблення, підкорення і знищення організації після збройного заколоту 24 червня, наголосили в Інституті вивчення війни.

Оприлюднені напередодні супутникові знімки засвідчили, що табір «вагнерівців» у Білорусі активно демонтують.

«Війна прийде у саму Росію»: Данілов розповів про події у Криму і відповів на закиди про «повільність» наступу ЗСУ

Яка мета спецоперації, яку проводить ГУР в окупованому Росією Криму? Чого ще очікувати? Про що може свідчити ймовірна загибель очільника групи «Вагнер» Євгенеа Пригожина і ватажка «вагнерівців» Уткіна? Коли небо України почнуть прикривати F-16? І чому закиди про «повільність» наступу ЗСУ необґрунтовані?

Про це у програмі Свобода Live (проєкт Радіо Свобода) говорили із секретарем Рада національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим. Читайте і дивіться за лінком

Генштаб повідомив про черговий ракетно-авіаційний удар РФ по Україні і 35 зіткнень на фронті

У ніч на 25 серпня Росія завдала чергового ракетно-авіаційного удару по території України, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України. Інформація щодо його наслідків «наразі уточнюється».

«Протягом минулої доби ворог завдав 7 ракетних і 47 авіаційних ударів, здійснив 69 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі й поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура», – йдеться в повідомленні.

У Генштабі наголосили, що ймовірність завдання ракетних і авіаційних ударів по всій території України «залишається високою».

За даними команудвання, на фронті протягом минулої доби відбулося 35 бойових зіткнень.

«Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в повідомленні.

Напередодні заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що ситуація на всіх східних напрямках є «напруженою та дуже динамічною».

За її словами, на Куп’янському напрямку війська РФ не припиняють спроб наступати – тривають бої, українські захисники «героїчно зупиняють противника і ламають усі його плани».

Маляр додала, що на Лиманському напрямку війська РФ безуспішно штурмують з метою витіснення ЗСУ в районах Серебрянського лісництва, Кремінної, Білогорівки Луганської області, також зараз на цьому напрямку противник планує перегруповуватися й замінити війська.

У Міноборони РФ заявили про атаку 42 дронів на окупований Крим

Окупований Росією Крим вночі атакували безпілотники, повідомив проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії з посиланням на місцеві телеграм-канали.

Вони оприлюднили відео, на яких чути проліт дронів у Сімферополі й низці найближчих населених пунктів.

Призначений Кремлем голова Севастополя Михайло Розвожаєв підтвердив атаку БПЛА. За його «попередніми даними», в районі мису Херсонес знищено кілька дронів над морем. «Екстрені служби не фіксують жодних пошкоджень цивільної інфраструктури», – заявив Развожаєв.

Тим часом, у Міноборони Росії заявили, що безпілотників літакового типу було 42, дев’ять із них нібито були знищені «внаслідок вогневого впливу», 33 – «пригнічені засобами РЕБ та зазнали аварії, не досягнувши цілі».

Перевірити цю інформацію з незалежних джерел наразі неможливо.

У запуску безпілотників російське відомство звинуватило українську владу, яка ситуацію поки не коментувала.

Останніми днями українська військова розвідка повідомила про проведення кількох успішних спецоперацій у Криму. Зокрема, за даними ГУР, на мисі Тарханкут було знищено комплекс С-400 і відбувся бій після висадки українських спецпідрозділів. Близький до російських силовиків телеграм-канал SHOT визнав бойові зіткнення на Тарханкуті. Офіційно російська сторона це не коментувала.

Вибори-2024 в Україні можливі лише за умови закінчення війни – секретар РНБО

Проводити вибори в Україні у 2024 році можливо лише за умови, що закінчаться воєнні дії, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

«Під час війни проводити вибори – це доволі складна річ. Тому що, наголошую – це про справедливість. Держава має забезпечити голосування усіх без винятку громадян, які мають на це право. А під час війни це зробити вкрай-вкрай важко», – сказав Данілов.

Секретар РНБО прокоментував слова американських сенаторів про те, що вибори потрібно провести, навіть в умовах війни: «Ми будемо діяти за законом нашої країни, за нашою Конституцією і будемо визначати, коли нам проводити вибори, згідно з нашим законодавством, а не згідно з бажанням тих чи інших поважних наших партнерів, які вважають, що ми можемо порушувати наші закони. Ні – ми порушувати закони не можемо».

23 серпня у Києві сенатор США від Республіканської партії США Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни. На його думку «вільні та чесні вибори, навіть під час нападу» на Україну, можуть продемонструвати, чи країна змінилась в питанні корупції.

«Американський народ має знати, що Україна змінилась. У минулому це була дуже корумпована країна… Я вважаю, що Україні настав час зробити наступний крок у становленні демократії, а саме – провести вибори у 2024 році», – сказав американський сенатор.

Наступні президентські та парламентські вибори мали б відбутися 2024 року, але під час воєнного стану вибори не проводяться. У Міністерстві фінансів на запит Радіо Свобода раніше заявили, що через воєнний стан передбачати кошти в бюджеті на вибори-2024 році немає підстав.

Зеленський у розмові з Байденом відзначив «вирішальне лідерство» США у підтримці України

Президент Володимир Зеленський повідомив, що провів переговори із президентом США Джозефом Байденом у телефонному режимі. За його словами, він подякував Байдену за привітання з Днем Незалежності.

«США взяли на себе провідну роль у консолідації глобальної підтримки України. Це вирішальне лідерство уможливило нашу боротьбу й спрямувало дугу історії в бік добра. Разом ми доводимо, що свобода й незалежність варті того, щоб за них боротися. Я дякую за це президенту Байдену, Конгресу США та всім американцям. Ви можете розраховувати на Україну в захисті наших спільних цінностей», – написав Зеленський у Telegram щодо розмови.

24 серпня Держдепартамент США у вітанні з нагоди Дня Незалежності України наголосив, що США продовжуватимуть підтримувати Україну і співпрацювати з партнерами, щоб забезпечити Києву все необхідне для захисту, відновлення та процвітання. «Ми підтримуємо вас у боротьбі за вашу країну. Саме завдяки вам і вашій стійкості Україна переможе, а Росія заплатить високу ціну за скоєне», – вказувалось у заяві.

З початку повномасштабної військової агресії РФ в Україні США надали Києву понад чотири десятка пакетів допомоги на більш ніж 40 мільярдів доларів.

Кадиров заявив, що просив Пригожина «залишити особисті амбіції»

Лідер Чечні Рамзан Кадиров через добу після повідомлень про загибель голови ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина відреагував у мережі на цю подію.

«Євген Вікторович був дуже активним для своїх років, був важливою персоною державного масштабу. Але останнім часом він або не бачив, або не хотів бачити повну картину того, що відбувається в країні. Я просив його залишити особисті амбіції для справ першочергової державної важливості. Решту можна було вирішити потім. Але такий уже він був, Пригожин, зі своїм залізним характером і бажанням добитися свого прямо тут і зараз», – написав Кадиров в одній із соцмереж.

Раніше 24 серпня про Пригожина у минулому часі висловився і президент РФ Володимир Путін. Він сказав, що «це була людина складної долі, і помилки в нього були серйозні в житті».

Ввечері 23 серпня стало відомо, що у Бологовському районі Тверської області РФ розбився літак бізнес-класу у власності голови ПВК «Вагнер» і організатора невдалого збройного заколоту у Росії Євгена Пригожина. За повідомленнями, літак летів із Москви і впав у населеній місцевості на шляху до Санкт-Петербурга. У списку пасажирів, за даними «Росавіації», був голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин. Смерть усіх, хто був на борту, а це семеро пасажирів і троє членів екіпажу, згодом офіційно підтвердили.

Російські ЗМІ повідомили, що розглядаються різні версії аварії літака, включно з помилкою пілотування, технічною несправністю та зовнішнім впливом. Пов’язаний із ПВК «Вагнер» канал Grey Zone писав, що літак нібито «збили засобами ППО».

Президент США Джо Байден, коментуючи катастрофу літака Пригожина, сказав, що «у Росії мало що відбувається, за чим не стояв би Путін». Західна преса написала про можливі версії збиття ракетою чи закладення вибухового пристрою на борту. Але розвідка США станом на 24 серпня все ще визначала причини катастрофи літака.

Поява F-16 в українському небі радикально поміняє ситуацію на фронті – Данілов

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов переконаний, що поява американських винищувачів F-16 у небі України радикально поміняє ситуацію на фронті.

«Вони (літаки F-16 – ред.) обов’язково будуть в небі. І тоді вже буде певний паритет. Тому що на сьогодні дійсно немає паритету в повітрі. А це ускладнює багато питань, які є на сьогодні на фронті. Як тільки F-16 з’являться, і будуть максимально використовуватися нашими ЗСУ, повірте, ситуація буде радикально мінятися у нас з вами на очах», – сказав Данілов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Секретар РНБО заявив, що не береться прогнозувати, коли саме F-16 злетять у небо і будуть застосовуватися Збройними силами, бо це залежить від низки факторів.

«Як тільки пілоти пройдуть відповідну сертифікацію, вони, F-16, будуть в нашому небі. Це буде найближчим часом. Я не можу вам сказати дату, що це буде завтра, післязавтра. Відбуваються процедури відповідного навчання, опанування нашими асами цієї сучасної техніки», – зазначив Данілов.

Ввечері 24 серпня речник бригадного генерала Пентагону Пет Райдер повідомив, що українські пілоти і технічний персонал розпочнуть підготовку до експлуатації американських винищувачів F-16, відповідно до планів, – у жовтні на авіабазі в американському штаті Арізона. За його словами, перед тим – у вересні – почнуться навчання українських військовослужбовців англійської мови.

У четвер президент Володимир Зеленський заявив, що Португалія стане 13-ю країною – учасницею міжнародної коаліції з підготовки українських пілотів на F-16.

Про передачу своїх винищувачів F-16 Україні того дня заявила і Норвегія. Про кількість і терміни поки не озвучено.

Цього тижня Данія повідомила, що розпочала навчання восьми українських пілотів на F-16. Українські пілоти тренуватимуться на данській авіабазі у Скрідструпі разом із 65 українськими військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування F-16.

Данія та Нідерланди пообіцяли передати Україні американські винищувачі F-16. Так, Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість із них – до Нового року. Данські збройні сили мають у своєму розпорядженні 43 винищувачі F-16. Нідерланди, які мають 42 літаки F-16, ще не вирішили, скільки нададуть Україні.

Українські пілоти розпочнуть тренуватися на F-16 у жовтні на базі ВПС США

Українські пілоти і технічний персонал розпочнуть підготовку до експлуатації американських винищувачів F-16, відповідно до планів, – у жовтні на авіабазі в американському штаті Арізона, повідомив речник бригадного генерала Пентагону Пет Райдер на брифінгу у четвер.

Навчання українських військовослужбовців англійської мови розпочнеться у вересні.

Президент Володимир Зеленський раніше сьогодні заявив, що Португалія стане 13-ю країною – учасницею міжнародної коаліції з підготовки українських пілотів на F-16.

Про передачу своїх винищувачів F-16 Україні заявила і Норвегія. Про кількість і терміни поки не озвучено.

Цього тижня Данія повідомила, що розпочала навчання восьми українських пілотів на F-16. Українські пілоти тренуватимуться на данській авіабазі у Скрідструпі разом із 65 українськими військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування F-16.

Данія та Нідерланди пообіцяли передати Україні американські винищувачі F-16. Так, Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість із них – до Нового року. Данські збройні сили мають у своєму розпорядженні 43 винищувачі F-16. Нідерланди, які мають 42 літаки F-16, ще не вирішили, скільки нададуть Україні.

На концерті у Варшаві полякам дякували за підтримку, українським воїнам – за захист (фото)

На Замковій площі у Варшаві в День Незалежності України 24 серпня зібралися сотні українців, переважно – біженці, з синьо-жовтими прапорами та у вишиванках. Як передає кореспондент Радіо Свобода, люди тримали у руках таблички з іменами та прізвищами цивільних, чиє життя забрала розв’язана Росією війна.

Зі сцени на великому екрані показали фото тих, хто віддав життя за незалежну Україну – воїни-українці, а також поляки, які добровольцями пішли воювати на боці України. Усіх загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Також на віче-концерті вперше вручили спеціальну нагороду Stand with Ukraine Awards – це відзнака для поляків, які допомагають українцям в час війни. Зокрема, нагороду отримав журналіст Славомір Сєраковський, який зібрав на «Байрактар» для України 50 мільйонів злотих. Відзнаку вручили Даміану Дуді, який евакуйовує поранених воїнів з найгарячіших точок. Також нагороду отримала польська тенісистка Іга Свьонтек, яка від початку повномасштабної вторгнення РФ бере участь в усіх турнірах з синьо-жовтою символікою. Нагороду спортсменці передали через батька.

Нагорода Stand with Ukraine Awards зроблена у вигляді прозорого куба із вмонтованим шматком знищеної російської зброї як символ боротьби цивілізованого світу проти зла.

Також на віче звучали заклики до світу щодо продовження військової допомоги задля якнайшвидшої перемоги України.

На концерті до дня Незалежності у Варшаві виступив польсько-український гурт Zazula і фіналісти «Євробачення» гурт Go_A.

Також неподалік місця проведення концерту кілька десятків антиукраїнських активістів провели свій мітинг. Вони тримали у руках плакати з написом «Це не наша війна», «Памʼятаємо Волинську різню». На площі було багато поліції, обійшлося без сутичок.

Розвідка США все ще визначає причини катастрофи з літаком Пригожина – CNN

США наразі не вбачають ознак того, що ракета збила літак засновника угруповання «ПВК Вагнера» Євгена Пригожина. Про це 24 серпня з посиланням на трьох неназваних американських чиновників повідомляє CNN.

Розвідувальне співтовариство США все ще перебуває на початковій стадії оцінки того, що могло стати причиною катастрофи. Інше джерело, наближене до західних розвідок, повторило слова офіційних осіб США, що немає жодних ознак запуску ракети.

Ці офіційні особи кажуть, що не бачили жодної інформації, яка б вказувала на те, що літак Embraer Legacy 600 був уражений або ракетою «земля-повітря», яка була запущена російською системою ППО, або ракетою «повітря-повітря» з російського винищувача.

Офіційні особи попередили, що поки що занадто рано робити висновки щодо причини, але зараз не відкидається жодна з них, у тому числі вибуховий пристрій на борту, що спричинив аварію.

Водночас розвідувальні джерела вважають, що збиття літака було навмисним, і метою було вбити Пригожина. Те, наскільки скоро Путін спробує вбити Пригожина, жваво обговорювалося ще в перші дні й тижні після заколоту 23 – 24 червня, вважаючись радше питанням «коли», ніж «якщо», пише CNN.

Увечері 23 серпня у Тверській області впав бізнес-джет, який, за даними ЗМІ, належав Євгену Пригожину. Загинули всі 10 людей, які перебували на борту.

Президент Росії Володимир Путін майже через добу після падіння літака зазначив, що серед пасажирів були співробітники «ПВК Вагнера», які «зробили суттєвий внесок» у війну Росії проти України. Говорячи про Пригожина, Путін заявив, що той «був людиною складної долі», яка домагалася «потрібних результатів».

Слідчий комітет Росії розслідує авіакатастрофу за статтею про порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту. Агенція РБК повідомляла, що слідство розглядає різні версії катастрофи, зокрема, «зовнішній вплив».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG