Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Війська РФ вели наступальні дії біля Малої Токмачки на Запорізькому напрямку, без успіху – Генштаб ЗСУ

Війська РФ вели безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки, Веселого, Малої Токмачки на Куп’янському, Бахмутському та Запорізькому напрямках, повідомляє у ранковому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

«На Авдіївському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Авдіївки. На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області», – йдеться у повідомленні.

Водночас Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

За даними штабу, противник завдав авіаційних ударів в районах 16 населених пунктів – Шийківки Харківської області та Твердохлібового Луганської області, Спірного, Кліщіївки, Андріївки, Білої Гори, Красногорівки, Благодатного Донецької області, Оріхова, Новоданилівки та Роботиного Запорізької області, в районах Берислава, Одрадокам’янки, Львового, Херсона Херсонської області та Ізмаїлу Одеської області.

У Генштабі ЗСУ напередодні повідомили про успіх українських військових в напрямку Новоданилівки та Новопрокопівки, які розташовані поблизу нещодавно звільненого Роботиного.

ISW проаналізував передумови та ймовірні причини смерті Пригожина

Американський Інститут вивчення війни (ISW) проаналізував передумови та ймовірні причини смерті голови російської ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина.

«Російське міністерство оборони (МО) і Кремль знищували приватну військову компанію (ПВК) «Вагнера» та послаблювали авторитет Пригожина після повстання – і вбивство вищого керівництва «Вагнера», ймовірно, було останнім кроком до ліквідації «Вагнера» як незалежної організації. «Вагнер» і російські інсайдерські джерела повідомили, що міноборони Росії нещодавно почало формувати нові ПВК для заміни «Вагнера» в Африці та на Близькому Сході й почало вербувати персонал «Вагнера», – йдеться у звіті.

У ISW звертають увагу, що російське міністерство оборони та Кремль фактично створили умови, за яких Пригожин більше не міг належним чином підтримувати контингент «Вагнера», якщо він не зможе забезпечити нове фінансування та місії для персоналу в найближчий час – ці умови могли зрештою призвести до того, що ПВК «Вагнера» поступово втрачатиме бійців, а Пригожин втратить свою актуальність і вплив.

Аналітики Інституту вивчення війни в припускають, що Пригожин намагався протистояти знищенню «Вагнера» російським МО і Кремлем, і зауважують, що «поспішна» поїздка Пригожина в Африку була відповіддю на плани та заходи ГРУ щодо підриву присутності «Вагнера» в Африці.

Майбутнє ПВК «Вагнера» без керівника, як зазначають у ISW, залишається невизначеним.

«Пригожин і Уткін, безперечно, були обличчями «Вагнера», і їхні вбивства матимуть драматичний вплив на командну структуру Вагнера та бренд «Вагнера». Командири та бійці «Вагнера» можуть почати боятися за своє життя або деморалізуватися. Вторгнення російського міноборони та Кремля в операції «Вагнера» та відсутність Пригожина, який би боровся за нові можливості для персоналу «Вагнера», може ще більше призвести до деградації угруповання «Вагнера», – припускають аналітики.

У ISW вважають, що Путін майже напевно наказав російському військовому командуванню збити літак Пригожина.

«ISW зробить подальшу оцінку на основі припущення, що Путін віддав наказ про вбивство Пригожина, якщо не з’являться докази протилежного. Попередня постійна оцінка ISW про те, що Путін навряд чи збирався вбивати Пригожина через страх розлютити персонал «Вагнера», була скасована. Путін, можливо, дійшов висновку, що він достатньо відокремив Пригожина від «Вагнера» і міг убити його, не перетворюючи Пригожина на мученика для решти персоналу «Вагнера». Майже певний наказ Путіна російському міноборони збити літак Пригожина є, ймовірно, публічною спробою відновити своє домінування та помстою за приниження, яке завдало Путіну та російському Міноборони збройне повстання групи «Вагнера» 24 червня», – додають в Інституті вивчення війни.

Ввечері 23 серпня стало відомо, що у Бологовському районі Тверської області РФ розбився літак бізнес-класу у власності Євгена Пригожина. Повідомлялося, що голова ПВК «Вагнер» був у списку пасажирів. Повідомлялося, що літак летів із Москви і впав у населеній місцевості на шляху до Санкт-Петербурга.

Згодом смерть сімох пасажирів і трьох членів екіпажу літака офіційно підтвердили.

Російські ЗМІ повідомили, що розглядаються різні версії аварії літака, включно з помилкою пілотування, технічними неполадками та зовнішнім впливом. Пов’язаний із ПВК «Вагнер» канал Grey Zone писав, що літак нібито «збили засобами ППО».

Президент США Джо Байден, коментуючи катастрофу літака Пригожина, сказав, що «у Росії мало що відбувається, за чим не стояв би Путін».

Військова компанія «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російська влада оголосила, що ПВК «Вагнер» поїде до Білорусі. За чисельними повідомленнями ЗМІ, для «вагнерівців» там розгорнули наметовий табір. Білоруська влада заявляла, що вони займатимуться навчанням військових Білорусі.

У Дніпрі є влучання, постраждали люди – Лисак

Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак заявив про влучання в Дніпрі, є постраждалі.

«Дніпро. Прильот. Є постраждалі. Вся інформація згодом. Нічого не публікуємо в соцмережах!», – написав він у телеграмі.

Вночі на Дніпропетровщині тричі оголошували повітряну тривогу.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Повітряні сили ЗСУ попереджають про загрозу застосування Росією балістики у низці регіонів

Повітряні сили Збройних сил України попередили вночі 24 серпня, що у низці регіонів армія РФ може вдатися до ракетних атак.

«Полтавська, Сумська, Дніпропетровська, Донецька, Харківська області – загроза застосування балістичного озброєння», – йдеться в Telegram-повідомленні Повітряних сил.

У вказаних регіонах зараз триває повітряна тривога.

Раніше представники української розвідки заявляли, що на День Незалежності 24 серпня російські військові можуть вдатися до обстрілів території України. «Це може трапитись на день раніше або на день пізніше. Або тривати кілька днів і кілька хвиль», – казав заступник начальника Головного управління розвідки Вадим Скібіцький.

«Маємо здатність вразити будь-яку частину Криму» – Буданов

Очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника.

«Ми маємо здатність вразити будь-яку частину тимчасово окупованої АРК станом на зараз. Абсолютно в будь-якій точці ми можемо досягти противника», – сказав Буданов в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

«Ті, хто наробив дурниць, їм краще виїхати. А тим, хто чекає, треба готуватися і робити все для допомоги перш за все розвідувальним органам, ну і далі, коли вже війська підуть у відкриту. Для підтримки, для створення сприятливих умов. Для того, щоб це сталося просто швидше. І найбільш безкровно, як це тільки можливо буде зробити», – зазначив Кирило Буданов.

23 серпня Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що в окупованому Криму було знищено російський ЗРК. За даними ГУР, близько 10:00 поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут у Криму відбувся вибух, який знищив російську зенітно-ракетну систему великого і середнього радіусу дії С-400 «Тріумф», а також встановлені на ній ракети та особовий склад. Російська сторона це не коментувала.

Починаючи з серпня 2022 року, в Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ.

Канада розширила санкції проти РФ

Канада ввела нові санкції проти Росії – вони стосуються чотирьох фізичних осіб та 29 організацій, йдеться на сайті Міністерства закордонних справ Канади.

Так, до списку потрапили структури оборонно-промислового комплексу, фінансової сфери і атомної галузі.

Серед підсанкційних опинилися конструкторське бюро ім. Яковлєва, науково-виробничий концерн «Аврора», «Іжевські безпілотні системи», банки «Уралсиб», «Зеніт», Росбанк, «Атомфлот», Державний науковий центр Науково-дослідного інституту атомних реакторів. Також під санкції потрапили «Северсталь», холдинг Володимира Потаніна «Інтеррос», Улан-Уденський авіаційний завод, «195-й ремонтний завод ракетно-артилерійського озброєння», АТ «Нижегородський завод 70-річчя Перемоги» та інші.

Раніше 18 серпня Канада ввела новий пакет санкцій проти Росії, зокрема проти 15 російських фізичних і трьох юридичних осіб. Під обмеження потрапили Басманний районний суд Москви, Хамовнічеський районний суд Москви, Московський міський суд.

Ще 20 липня Канада запровадила санкції проти 20 осіб і 21 організації, пов’язаних з військово-промисловим комплексом Росії, а також проти 19 осіб і 4 організацій у російському культурному та освітньому секторах.

«Зливав» для ФСБ РФ геолокації ЗСУ у Слов’янську – спецслужби затримали чергового інформатора

Служба безпеки повідомила про затримання ще одного інформатора ФСБ РФ, який збирав розвіддані про місця базування українських військових у прифронтових районах Донеччини.

«Його пріоритетом були локації важкого озброєння і бронетехніки іноземного виробництва на території Слов’янська. Фігурант надсилав дані до чат-боту ФСБ, який російська спецслужба створила для збору інформації про українських захисників на сході України. Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки нових повітряних атак на підрозділи ЗСУ поблизу лінії фронту. У результаті контрдиверсійних заходів співробітники СБУ затримали зловмисника біля його будинку», – повідомили в СБУ.

Повідомляється, що затриманим є працівник одного із заводів Слов’янська, якого російська спецслужба дистанційно залучила до співпраці.

Наразі фігуранту повідомили про підозру, він перебуває під вартою.

Від початку російського повномасштабного вторгнення правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні.

Пригожин і його соратник Уткін – мертві – офіційно

Смерть сімох пасажирів і трьох членів екіпажу літака, що розбився у Тверській області РФ у середу, офіційно підтверджена.

Агенство повітряного транспорту РФ ввечері повідомило, що у списку пасажирів літака, який зазнав аварії, з-поміж інших, дійсно були голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин та його соратник Дмитро Уткін. Повідомлення, що хтось із тих, хто був на борту літака, вижив, «Росавіація» не залишила.

Також російське відомство написало, що літак Embraer-135 (EBM-135BJ) мав дозвіл на використання повітряного простору, згідно з виданим дозволом.

Офіційної заяви від Кремля чи Міноборони РФ, що Пригожин і Уткін загинули в катастрофі, немає, але Telegram-канал, пов’язаний з ПВК «Вагнер», оголосив його загиблим.

Ввечері 23 серпня стало відомо, що у Бологовському районі Тверської області РФ розбився літак бізнес-класу у власності Євгена Пригожина. Повідомлялося, що голова ПВК «Вагнер» був у списку пасажирів, втім факт його загибелі певний час офіційно не підтверджували. Повідомлялося, що літак летів із Москви і впав у населеній місцевості на шляху до Санкт-Петербурга.

Російські ЗМІ повідомили, що розглядаються різні версії аварії літака, включно з помилкою пілотування, технічними неполадками та зовнішнім впливом. Пов’язаний із ПВК «Вагнер» канал Grey Zone писав, що літак нібито «збили засобами ППО».

Байден припускає, що за катастрофою літака Пригожина може стояти Путін – CNN

Президент США Джо Байден припустив, що за катастрофою в Росії літака, який належав ватажку угруповання «ПВК Вагнера» Євгену Пригожину, міг стояти президент Росії Володимир Путін. Про це увечері 23 серпня пише CNN.

«Ви можете пам’ятати, мене про це запитували», — сказав Байден Кевіну Ліптаку з CNN, посилаючись на свої ж липневі коментарі – тоді він сказав, що Пригожин має перейматися своєю безпекою після невдалого заколоту.

«Я сказав, що (на місці Пригожина – ред.) був би обережним, на чому я їду. Я точно не знаю, що сталося (сьогодні), але я не здивований», – сказав Байден.

На пресконференції в столиці Фінляндії Гельсінкі в липні Байден також пожартував, що якби був Пригожиним, то «стежив би за тим, що їм, стежив би за своїм меню».

Байден додав, що «в Росії мало що відбувається, за чим не стоїть Путін, але я не знаю достатньо, щоб знати відповідь».

У Росії ввечері 23 серпня офіційно підтвердили, що засновник угруповання «ПВК Вагнера» Євген Пригожин і військовий ватажок цієї групи бойовиків Дмитро Уткін (він, власне, і мав псевдо «Вагнер») загинули під час катастрофи літака Embraer Legacy у Тверській області РФ.

Вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни – сенатор США

Наступного року в Україні мають відбутися вибори, заявив сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем на пресконференції в Києві.

З таким посланням сенатор звернувся до президента України.

«Моє сьогоднішнє послання до президента: я вражений тим, що зробили ви та ваша країна, чоловіки та жінки. Ми продовжимо боротися, щоб вам надходила зброя, щоб ви могли виграти війну, яку ми не можемо дозволити собі програти. Але також ви повинні робити дві справи одночасно. Наступного року в Україні мають відбутися вибори», – сказав Грем.

Слідство розглядає «зовнішній вплив» серед версій катастрофи літака, в якому ймовірно був Пригожин – ЗМІ

Слідство розглядає різні версії катастрофи літака Embraer Legacy, у списку пасажирів якого був засновник угруповання «ПВК Вагнера» Євген Пригожин, повідомляє російська агенція РБК з посиланням на джерело у правоохоронних органах.

«Розглядаються всі версії події, включно з помилкою пілотування, технічними неполадками та зовнішнім впливом», – заявив співрозмовник видання. За його словами, місце катастрофи оточене, слідчі вивчають політну документацію та технічні регламенти рейсу.

Раніше телеграм-канали, у тому числі «База» та Mash, повідомили, що одна з версій аварії літака – теракт на борту.

Слідчий комітет Росії повідомив, що «за фактом авіаційної події у Тверській області» порушена кримінальна справа про порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту (стаття 263 КК РФ).

СБУ встановила імена і повідомила про підозру 5 десантникам РФ через розстріл авто з киянином під час окупації Бучі

Служба безпеки повідомила, що встановила особи ще п’ятьох військових РФ, які причетні до масових убивств цивільного населення Київщини під час окупації регіону. Всі вони є військовослужбовцями 98-ї повітряно-десантної дивізії ЗС РФ.

«Встановлено, що на початку березня 2022 року старший лейтенант Микола Симов наказав своїм підлеглим розстріляти легковий автомобіль з мирним мешканцем Києва, який рухався трасою поблизу селища Здвижівка Бучанського району. Унаслідок обстрілу 33-річний киянин загинув на місці. Встановлено, що він їхав передати речі першої необхідності своїм знайомим, які вже декілька днів перебували в окупації. Але до захопленого селища чоловік так і не дістався: рашисти розстріляли його авто перехресним вогнем з автоматичної зброї зі своїх позицій на узбіччі. Щоб приховати злочин, російські військові закопали тіло у найближчому лісовому масиві», – йдеться в повідомленні СБУ.

За даними відомства, на момент злочину Симов був заступником командира 7-ї роти 3-го батальйону 331-го парашутно-десантного полку згаданої дивізії. А його підлеглі з 2-го взводу, які безпосередньо розстріляли цивільну автівку, це: сержант Ілля Астахов – заступник командира взводу; сержант Андрій Дворецький – командир відділення; єфрейтор Руслан Харитонов – навідник-оператор; рядовий Олег Бахмісов – стрілок.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім п’ятьом про підозру – «порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством».

«Вони не хотіли слави, вони захищали власну землю». Режисер про те, чому варто подивитися фільм «Довбуш»

Фільм «Довбуш» відкрив цьогорічний Одеський міжнародний кінофестиваль. Це найдорожчий на наймасштабніший фільм за всю історію України. Понад 1000 костюмів, команда у 3000 людей, понад 20 локацій. А у великих сценах брали участь до 500 людей.

  • Бюджет фільму склав близько 120 млн грн: 65 млн з яких надала держава. «Довбуш» – це пригодницько-історичний екшн. Там йдеться про визвольний рух на початку 18 століття.
  • У центрі сюжету – Олекса Довбуш, котрий став таким собі карпатським лицарем, бо кинув виклик жорсткому правлінню польської шляхти. А свою боротьбу за справедливість почав опинившись поза законом в Карпатських лісах.
  • «Я не хочу тікати, я хочу жити. Я хочу жити тут, вільно, на своїй землі» – ці слова Олекси Довбуша у фільмі дуже співзвучні відчуттям українців в умовах широкомасштабної агресії Росії, кажуть ті, хто вже подивився фільм.
  • Над фільмом почали роботу ще 2018 році. Процес переривався то через технічні причини, то через карантин. Фінальне знімання розпочалося на початку червня 2021-го. Натурні зйомки проходили в Карпатах, Тернопільській області та у Києві. А зараз відбуваються допрем'єрні покази в різних містах України.

    На цьогорічному Одеському міжнародному кінофестивалі, який цього року приймають Чернівці з 19 до 26 серпня, фільм отримав схвальну реакцію глядачів і критиків. На великому екрані фільм «Довбуш» з'явиться 24 серпня – в День незалежності України. Покази також відбудуться у Німеччині, Чехії, Словаччині, Литві, Естонії, Латвії та Кореї.

    Про сам фільм, очікування від показів та його замисел ми поговорили з українським режисером Олесем Саніним в етері проєкту Свобода.Ранок.

«Ми помилялися і маємо це визнати» – голова уряду Італії про реакцію Заходу на окупацію Криму

Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні прокоментувала реакцію Заходу на окупацію Криму у 2014 році. За її словами, вона була помилковою, і цю помилку слід визнати.

«У 2014 році західні країни повністю не зрозуміли масштабу того, що відбувалося, і, можливо, сподівалися, що імперські прагнення Москви цим і обмежаться. Ми помилялися і маємо це визнати», – сказала вона на саміті «Кримської платформи».

За словами Мелоні, сьогодні західні держави стоять пліч-о-пліч з Україною і не втомляться працювати заради закінчення війни та досягнення справедливого миру.

У лютому 2014 року озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків захопили будівлю Верховної Ради АРК, Ради міністрів АРК, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що це озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Згодом президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

Над Роботиним установлений прапор України – 47-ма бригада ЗСУ

Бійці 47-ї бригади Збройних сил України повідомили у своєму телеграм-каналі, що встановили український прапор над будівлею зруйнованої школи в селі Роботине в Запорізькій області. Про це свідчить опублікована українськими військовими фотографія з Роботиного, за яке впродовж кількох місяців точилися інтенсивні бої.

Днем раніше заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що бійці 47-ї бригади з боєм увійшли на територію села. Про його повне взяття офіційно не повідомлялося.

Роботине російські військові утримували з березня 2022 року. Це село невелике, площею всього 3 квадратні кілометри. До війни, за офіційними даними, там проживало менш як 500 осіб. Проте військові експерти неодноразово заявляли про важливість цього населеного пункту, оскільки він дозволяє контролювати автодорогу, яка веде до Токмака – великого логістичного хабу російської армії, міста з довоєнним населенням близько 30 тисяч людей.

У Міноборони Росії інформацію про втрату села Роботине поки не коментували. Деякі російські телеграм-канали визнають втрату контролю над селом.

«Українці діють в межах своїх моральних, юридичних і політичних прав» – сенатор США про удари на території РФ

Завдаючи ударів по території Росії, українці діють в межах своїх моральних, юридичних і політичних прав, заявив сенатор-демократ Річард Блюменталь під час візиту до Києва. Пресконференція відбувалася в укритті під час повітряної тривоги.

За словами Блюменталя, Україна не порушує умови США щодо використання обладнання, яке вони надають, бо використовує українську зброю.

«Українці використовують власну зброю, виготовлену ними ж, і можуть робити нею все, що захочуть, не зважаючи на кордони. Вони в будь-якому разі не порушують умови Сполучених Штатів щодо використання обладнання, яке ми надаємо», – зазначив сенатор.

До Кримської платформи приєдналися Сербія та ще дві країни

Сербія, а також дві близькосхідні країни – Обʼєднані Арабські Емірати і Бахрейн приєдналися до числа учасників Кримської платформи. Виступаючи на саміті Кримської платформи, який 23 серпня прийняв Київ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що кількість учасників зросла до 67.

Ця організація була створена з ініціативи України у 2021 році для обговорення на міжнародному рівні проблеми окупованого Криму. У серпні 2021 року у Києві пройшов перший саміт, у декларації якого цілями Кримської платформи було названо «мирне припинення тимчасової окупації» території Криму та «відновлення контролю України над цією територією у повній відповідності до міжнародного права».

Цьогорічний саміт – третій за рахунком. Більшість його учасників, зокрема глави МЗС низки західних країн, беруть участь у режимі онлайн, проте деякі лідери, зокрема президент Литви Гітанас Науседа, премʼєр-міністр Молдови Дорін Речан та премʼєр-міністр Фінляндії Петтері Орпо, а також президенти Португалії та Угорщини, приїхали до столиці України.

США витратили 3% воєнного бюджету на допомогу ЗСУ – сенатор

Влада США витратила менше 3% воєнного бюджету на допомогу українським військовим, а вони «знищили половину російської армії», зазначив сенатор США Ліндсі Грем на пресконференції в Києві.

«Це найкраща інвестиція для американської безпеки за весь час. Україна прекрасний партнер! Ми не бачили такого партнера з часів Черчилля», – сказав Грем.

Також сенатор зауважив, що американська розвідка «дуже помилялася перед російським вторгненням, сильно переоцінюючи міць російської армії».

«Нам казали, коли почалося російське вторгнення, що Київ впаде за чотири дні, а країна за три тижні. Це було найбільше нерозуміння українців та переоцінка російської армії нашою розвідкою. Я сам думав, що російська армія краще, ніж вони є», – зауважив Грем.

У вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ повідомив, що сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах.

В ОПУ розповіли, які питання Зеленський обговорив із президенткою Угорщини

Президент України Володимир Зеленський у середу зустрівся із президенткою Угорщини Каталін Новак, передає пресслужба Офісу президента.

«Президенти двох держав обговорили питання транскордонної співпраці та спільних ініціатив у Закарпатській області. Було наголошено на вагомості нещодавньої регіональної поїздки президента України до Закарпаття та його зустрічі з представниками угорської громади. Володимир Зеленський акцентував на важливості підтримки України, зокрема з боку Угорщини, у боротьбі з російським агресором, а також на шляху інтеграції нашої країни до Європейського союзу й НАТО. Глава держави окремо відзначив допомогу Угорщини в лікуванні поранених українських військовослужбовців і навчанні військових медиків», – йдеться в повідомленні ОПУ.

Каталін Новак сьогодні взяла участь в саміті «Кримської платформи». У твітері вона написала, що Угорщина зобов’язується підтримувати всі ініціативи, спрямовані на досягнення миру. На цьому шляху Будапешт, як столиця, «завжди готовий укласти справедливу мирну угоду».

Днем раніше Новак перебувала з візитом на Закарпатті. Угорці є найбільшою серед усіх груп національних меншин в цьому регіоні України.

«Приводом для цієї війни росіяни обрали історію»: Антон Дробович про радянську спадщину, здоровий глузд необхідність перемоги

Чи підлягає радянська монументальна спадщина переосмисленню та апропріації? Куди переїдуть пам’ятники радянським воєначальникам? Як токсична версія історії провокує війну, і як війна впливає на розуміння минулого?

На ці та інші актуальні питання історичної політики в програмі «Історична Свобода» відповів голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович. Після початку повномасштабної російської агресії він пішов до лав Збройних сил України. Зараз Антон Дробович відновлюється після поранення.

– Найбільш обговорюваною у сфері історичної пам’яті останнім часом стала заміна герба СРСР на Тризуб на київському монументі «Батьківщина-Мати», або як її ще називають, даруйте, «клепаній бабі». Думки розділилися.

Ваша точку зору: давно вже треба було замінити радянський герб на український. Натомість ваші опоненти, зокрема ваш попередник на посаді, казали, що недоречно на радянський монумент встановлювати українську символіку, що, можливо, варто зняти не тільки герб, а й сам цей монумент під декомунізацію, так би мовити, підвести, але тризуб вже там точно недоречний.

Чому, на вашу думку, тризуб на цьому монументі доречний?

– Насамперед, він там доречний, тому що сотні тисяч українців в додатку «Дія» проголосували і визначили так. Наприклад, особисто я був прихильником чистого щита. І голосував в «Дії» за чистий щит. Але громадяни використали своє право, висловилися. Тому відповідно таке рішення. Можна дискутувати, наскільки це голосування репрезентативне, але сотні тисяч людей – всі, кому це було не байдуже – зайшли і висловилися, мали таку технічну можливість.

Це по-перше.

По-друге, ви згадали мого попередника (Володимир В'ятрович – ред.). Так він зараз сидить у залі парламенту, в якому стояв Ленін, були скрізь серпи і молоти. Зараз він сидить у залі, побудованому в радянський час, де скрізь уже тризуби. І якось нікого не бентежить, що це був так званий «парламентський орган» УРСР, який, очевидно, символізував не те, що зараз символізує.

Так він зараз сидить у залі парламенту, в якому стояв Ленін, були скрізь серпи і молоти...

Таке ставлення до радянської архітектури, до радянських монументів, як до чогось проклятого – це, чесно кажучи, пахне якимось мракобіссям.

Тобто є розумна межа: що ми приймаємо, тобто апропріюємо (присвоїти, використати у новому контексті – ред.), а що не приймаємо.

Очевидно, кияни не дуже любили «клепану бабу», як ви кажете...

– «Баба з мечем» ще кажуть, навіть «Лаврентіївна».

– Я – киянин, виріс в родині, де її ніхто не любив із дуже простої причини – бо її поставили, нікого не питаючи. Просто поставили рішенням партії. Очевидно, що вона для багатьох асоціювалася із радянським пануванням. Але чи можемо ми її деасоціювати?

Те, що треба було прибрати з неї серп і молот, то це однозначно вже давно треба було зробити. Тому що це якась ганьба – з радянським символом в самому центрі, на Печерських пагорбах, Лавра поруч, поруч найвища щогла з прапором України і... серп і молот! Та ще й у час війни. Це просто маразм! Тобто прибрати це треба було.

Що стосується демонтажу всієї конструкції, то можемо про це подискутувати після війни, коли будемо міркувати про подальшу долю Музею Другої світової війни.

Це ж не просто статуя стоїть. Кожен, хто там був, бачив, що це велика частина музею, це капітальна споруда, яка є частиною одного з корпусів музею. Відповідно, чи готові ми її змінити, чи ні, чи демонтувати – можемо говорити після війни.

Зараз це просто популізм. Тому що це сотні мільйонів гривень, які тепер ніхто на це точно не виділить...

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG