Доступність посилання

ТОП новини
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Кулеба прокоментував прийдешній саміт G20, який пройде без України

Росія запрошена на саміт «Групи 20», тому що є постійним членом цього формату, пояснив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він прокоментував прийдешню подію в ранковому ефірі каналу «1+1» 17 серпня.

Таким чином Кулеба відповів на питання про те, чому Росія запрошена на саміт у Індії, а Україна ні.

«Тому що G20 – Росія входить до цього формату, на жаль. А по-друге, тому що Індія і РФ є доволі тісними партнерами», – сказав він.

Водночас голова МЗС не впевнений, що президент Володимир Путін поїде на саміт.

Читайте також: Міністри фінансів G20 завершили зустріч в Індії без консенсусу щодо війни РФ проти України

«А (міністр закордонних справ Росії – ред.) Лавров – наші партнери вже відпрацювали техніку, називається «ігноруй Лаврова», – додав міністр.

При цьому Кулеба висловив переконання, що партнери України не вестимуть переговорів без координації своїх позицій з Києвом.

Він також відповів на питання про те, чи Україна буде намагатися отримати представництво на саміті G20.

«Навіщо виламувати двері? З Індією є діалог, є рівень комунікації. На останній зустрічі в Саудівській Аравії представник Індії брав участь, як і представник Китаю, що дуже вибісило росіян. Ми працюємо над, скажімо так, певним форматом взаємодії з G20, щоб голос України там був почутий».

Читайте також: Прогнози після Джидди: «Кремль готується до тривалої війни», а Китай хоче послабити США

Днями став відомий перелік країн, які будуть представлені на саміті G20 у Делі, запланованому на 9-10 вересня. Окрім членів «Групи двадцяти», туди запрошені дев’ять країн: Бангладеш, Єгипет, Маврикій, Нідерланди, Нігерія, Оман, Сингапур, Іспанія та Об’єднані Арабські Емірати.

Президента України Володимира Зеленського запросили взяти участь у минулорічному саміті G20 на Балі, Індонезія.

СБУ підозрює блогерку в розпалюванні релігійної ворожнечі під час акцій у Києво-Печерській лаврі

Служба безпеки України 17 серпня повідомила про підозру блогерці, яка «провокувала сутички і релігійну ворожнечу» під час акцій у Києво-Печерській лаврі.

Йдеться про події наприкінці березня та на початку квітня. За даними СБУ, підозрювана поширювала заклики чинити спротив діям правоохоронців і «ображала релігійні почуття українців».

«Крім того, на власній сторінці у фейсбуці фігурантка заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні «внутрішнім громадянським конфліктом». Також вона викладала у соцмережі власні псевдопрогнози про «невідворотність» захоплення всієї території нашої держави і намагалась дискредитувати українських захисників», – йдеться в повідомленні.

Війська РФ вранці обстріляли Харківщину, загинула жінка – ОВА

Російські війська близько 10-ої ранку обстріляли Заоскілля в Куп’янську на Харківщині, внаслідок чого загинула жінка 1962 року народження, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Ще одна жінка 1963 року народження отримала осколкові порання. Медики надали допомогу постраждалій на місці. Пошкоджене приватне домоволодіння, зокрема житловий будинок, виникла пожежа господарчої споруди», – йдеться в повідомленні.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Галущенко: Україна не домовлятиметься з Росією про продовження транзиту газу

Україна не вестиме переговорів із Росією про продовження договору на транзит газу після завершення поточного – про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко українській службі «Голосу Америки» 16 серпня.

За словами міністра, продовження контракту залежатиме від того, чи зможе Європа обійтись без російського газу. При цьому Україна не буде виступати стороною переговорів із Росією щодо подальшого транзиту.

«Ми точно не будемо стороною перемовин із росіянами, і це абсолютно очевидно», – заявив міністр.

Читайте також: «Атаки РФ, ймовірно, триватимуть». Розвідка Британії оцінила підготовку України до зими

Як передає «Голос Америки», Галущенко висловив надію, що наступного року Європа зможе диверсифікувати постачання і не потребуватиме російського палива:

«Я думаю що наступний рік буде показовий з точки зору можливості Європи функціонувати взагалі без російського газу. Я бачу всі передумови для того, щоб це відбулося».

При цьому Галущенко зазначив, що ситуація лишається непередбачуваною, адже Росія може «припинити дію цього контракту в будь-який день»: «абсолютно очевидно, що це не пов'язано з юридичними формальностями».

У березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного російського вторгнення, голова правління «Нафтогазу України» Юрій Вітренко заявив, що транзит російського газу в Європу через Україну триває в звичайному режимі, попри війну, і Москва все ще оплачує послуги «твердою валютою».

Читайте також: Опалювальний сезон: Ігнат каже, що Росія тепер частіше атакуватиме дронами, ніж ракетами

Водночас «Нафтогаз» повідомляв, що Україна більше не відповідає за безпеку транзиту газу з Росії до Європи через окуповані території

Нафтогазові доходи Росії у січні й лютому 2023 року знизилися майже наполовину порівняно з тим самим періодом минулого року, повідомило Міністерство фінансів Росії. Причиною такого зниження є зниження цін на нафту марки Urals і різке скорочення експорту природного газу. Загалом доходи бюджету Росії на початку цього року – на 25 відсотків менші, ніж торік.

Скорочення експорту газу зумовлене як економічними санкціями, запровадженими проти Росії країнами Євросоюзу, так і відмовою самої Росії постачати енергоносії «недружнім» країнам і зупинкою газопроводу «Північний потік».

Росія: в колонії від неназваної хвороби помер генерал ФСО, куратор будівництва резиденції Путіна

Високопоставлений колишній охоронець Кремля, який відбував 10-річний термін ув’язнення за звинуваченням у хабарництві, помер у виправній колонії №3 у Рязанській області Росії після хвороби, повідомив голова Громадської наглядової комісії у регіоні Віктор Боборикін.

За його словами, у смерті 69-річного Геннадія Лопирєва, який до винесення вироку в 2017 році був генерал-лейтенантом Федеральної служби охорони Росії, «немає криміналу». Причину смерті Боборикін не назвав.

За інформацією Федеральної служби з виконання покарань, смерть Лопирєва пов’язана з якоюсь хворобою. Проте, за даними The Moscow Times, генерал на здоров’я не скаржився і готувався до умовно-дострокового звільнення.

Нова організація у США «Республіканці за Україну» витратить 2 мільйони доларів на рекламну кампанію

Можна бути прихильником Трампа і підтримувати Україну» – консервативна група прагне переконати республіканців далі допомагати Україні. Нова організація «Республіканці за Україну» у Вашингтоні витратить 2 мільйони доларів на рекламну кампанію, спрямовану на посилення підтримки України республіканськими законодавцями. Відповідний крок пов’язують із очікуваними дискусіями щодо видатків у Конгресі, які можуть поставити під загрозу подальше американське фінансування ініціатив на підтримку України.

«Республіканці за Україну» – це проєкт, за яким стоїть більша організація Defending Democracy Together. Його очолюють республіканська соціологиня Сара Лонгвелл та консервативний експерт Білл Крістол.

Кампанія набирає обертів, оскільки підтримка подальшої допомоги США Україні слабшає серед усіх американських виборців, але особливо серед консервативних республіканців.

Група вже зібрала відеовідгуки понад 50 виборців-республіканців по всій країні, в яких вони описують причини для США продовжити підтримку України.

«Республіканці за Україну», використовуватимуть ці відео в серії рекламних оголошень, спрямованих на виборців Республіканської партії та на самих законодавців. Окремі рекламні ролики планують показати під час перших президентських дебатів Республіканської партії 23 серпня в місті Мілуокі, штат Вісконсин.

Путін, ймовірно, ще не вирішив долю Суровікіна – ISW

Американський Інститут дослідження війни прокоментував останні повідомлення про домашній арешт російського генерала Сергій Суровікіна в останньому звіті.

За оцінкою ISW, становище Суровікіна в російському військовому та правовому полі залишається незрозумілим.

«Повідомлення про рішення Путіна ізолювати Суровікіна може свідчити про те, що він не вирішив долю Суровікіна на цей момент. Це відповідає політиці Путіна, яка дозволяє опальним або неефективним командирам повертатися до нього, а не повністю їх усуває», – заявили дослідники.

Раніше ISW припускав, що російська ветеранська спільнота намагається реабілітувати Суровікіна після перевірки його зв’язків із ПВК «Вагнер» після спроби заколоту вагнерівців у червні.

Американське видання Politico напередодні заявило, що генерала Сергія Суровікіна усунули від посади в керівництві російськими бойовими діями в Україні і відправили під домашній арешт. Водночас офіційного розслідування щодо нього нібито немає. Генерал не з’являвся на публіці після спроби заколоту «Вагнера» 24 червня.

Про це журналісти заявили з посиланням на повідомлення, які «циркулюють у середовищі російських військових блогерів та медіа». Офіційно Москва не коментувала його долю.

У червні речник Кремля Дмитро Пєсков назвав спекуляціями повідомлення про те, що Суровікін нібито знав про підготовку заколоту найманцями «Вагнера».

Нова організація у США «Республіканці за Україну» витратить 2 мільйони доларів на рекламну кампанію

Можна бути прихильником Трампа і підтримувати Україну» – консервативна група прагне переконати республіканців далі допомагати Україні. Нова організація «Республіканці за Україну» у Вашингтоні витратить 2 мільйони доларів на рекламну кампанію, спрямовану на посилення підтримки України республіканськими законодавцями.

Відповідний крок пов’язують із очікуваними дискусіями щодо видатків у Конгресі, які можуть поставити під загрозу подальше американське фінансування ініціатив на підтримку України. Читайте про це за лінком

Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану і мобілізації

Президент України Володимир Зеленський підписав закони про продовження терміну проведення загальної мобілізації і дії воєнного стану в Україні, ухвалені Верховною Радою в липні.

У картках відповідних документів на сайті парламенту вказано, що вони були повернуті до Верховної Ради з підписом голови держави 17 серпня.

27 липня Верховна Рада продовжила термін проведення загальної мобілізації і дію воєнного стану в Україні ще на 90 днів, починаючи з 18 серпня.

Востаннє перед цим парламент продовжував термін дії воєнного стану і загальної мобілізації в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії у травні – на 90 днів, до 18 серпня.

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Їхню дію кілька разів продовжували.

У Херсонській ОВА пояснили, чому окупанти посилюють фільтрацію перед Днем Незалежності

Російські окупаційні війська на лівому березі Дніпра побоюються активізації діяльності партизанського руху на окупованій території Херсонщини до Дня Незалежності України, тому окупаційна влада і російська армія посилюють фільтраційні заходи там. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») заявив речник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

Він також повідомив, що окупаційна армія може планувати якусь нову атаку із задіянням сил, зосереджених на Кінбурнській косі.

«До 24 серпня вони побоюються партизанського руху, якихось активних дій партизанів на окупованій території. На Кінбурнській косі вони зосередили якусь кількість своїх сил і планують якусь атаку, мабуть. Але думаю, що вони, перш за все, переживають щоб не «здали» їхнє розташування на самій косі і щоб наші Збройні сили не відпрацювали по позиціях ворога», – повідомив речник.

Напередодні Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що на окупованій території Херсонщини посилюються фільтраційні заходи. Зокрема, за повідомленням, у період з 15 по 26 серпня встановлено заборону на будь-які переміщення цивільного населення в районі між Голою Пристанню і Кінбурнською косою. Також окупанти проводять масові обшуки житлових приміщень і перевіряють телефони місцевих жителів, кажуть у Генштабі.

Обстріли за добу: місцева влада 4 областей повідомила про постраждалих і руйнування

Російські війська обстріляли низку населених пунктів на Харківщині за попередню добу, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов вранці 17 серпня.

Зокрема, обстрілів зазнавали Богодухівський, Харківський, Чугуївський, Ізюмський та Куп’янський райони. Зокрема, в селі Чернещина Ізюмського району пошкоджені чотири приватних будинки.

«По селищу Рогань Харківського району ворог вдарив двома ракетами, попередньо Х-22. Зафіксовані влучання в землю, без руйнувань та постраждалих. У Вовчанську Чугуївського району обстрілом пошкоджено приватний будинок та спортивна інфраструктура», – заявив Синєгубов.

Поміж інших руйнувань, в районі села Велика Рогань обстріл спричинив лісову пожежу.

«Внаслідок обстрілів Куп’янська пошкоджено приватний будинок. Важкого поранення зазнав чоловік близько 55 років, який помер у лікарні. Деталі та особу загиблого встановлюють правоохоронці», – додав голова ОВА.

Крім того, за словами Синєгубова, вранці 17 серпня російські війська обстріляли Ківшарівку, пошкодивши гараж. Ніхто не постраждав.

На Донеччині внаслідок обстрілів двоє людей отримали поранення, повідомив голова області Павло Кириленко. З них одна людина отримала поранення у Вугледарі, пошкоджені будинки у Південному, Торецьку, Часовоярській громаді, Званівці, Переїзному, Сіверську.

Російські війська кілька разів обстрілювали Херсонську область протягом доби, випустивши 422 снаряди. За даними голови ОВА Олександра Прокудіна, загалом одна людина загинула, ще семеро отримали поранення.

«По місту Херсон ворог випустив 23 снаряди. Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; приміщення освітнього закладу та медичної установи у Херсоні; будівлю школи у Бериславському районі».

На Запоріжжі російські війська завдали 80 ударів по 20 населених пунктах, заявив очільник області Юрій Малашко.

«70 артилерійських обстрілів прийшлося по території Гуляйполя, Новодарівки, Щербаків, Малої Токмачки, Залізничного, Преображенки, Ольгівського, Полтавки, Темирівки, Кам’янського, Степового, Новояковлівки та інших сіл на лінії вогню», – заявив він.

Також російська армія обстріляла з реактивних систем залпового вогню Новояковлівку й Новодарівку, а також випустила по області сім безпілотників.

«Надійшло 28 повідомлень про руйнування житлових будинків, господарських будівель та об’єктів інфраструктури», – додав Малашко.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

ISW: Росія просуває власні ініціативи з експорту зерна, аби підважити «зерновий коридор» України

Дії Росії в Чорному морі, спрямовані на перекриття руху до українських портів, не мають наразі того ефекту, якого вона хотіла, оцінює американський Інститут дослідження війни (ISW ) в останньому звіті від 16 серпня.

ISW посилається на заяву міністра інфраструктури Олександра Кубракова про перше судно, яке вийшло з порту Одеси тимчасовим коридором для експорту.

Крім того, Інститут посилається на слова голови Української моніторингової групи з питань санкцій і свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрія Клименка. Він заявив напередодні, що Україна реалізує стратегію створення «зернового коридору» без Росії і подала карту можливих маршрутів експорту зерна до Міжнародної морської організації в середині липня.

Крім того, 16 серпня посол Росії в Туреччині Олексій Єрхов заявив, що Росія працює із неназваними партнерами над «альтернативами» Чорноморській зерновій угоді.

«Можливо, російські військово-морські позиції в Чорному морі ще не принесли бажаного ефекту, і Росія, ймовірно, намагається просувати власні ініціативи щодо експорту російського та вкраденого українського зерна, щоб ще більше підірвати потенційний успіх створеного Україною «зернового коридору», – вважають дослідники.

ISW повторюють свою оцінку, за якою Кремль намагається обмежити морські перевезення до українських портів без повної блокади через ескалаційне розташування свого флоту в Чорному морі, в тому числі нещодавню примусову зупинку та перевірку цивільного вантажного судна 13 серпня.

ВМС 10 серпня оголосило тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України.

Останнє судно з українським продовольством в рамках Чорноморської зернової угоди вийшло з порту в Одесі 16 липня. 17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, на портову інфраструктуру.

Військові розповіли, звідки армія РФ стягує сили до Бахмута

Російська армія стягує на Бахмутський напрямок підрозділи, які воювали на півночі й півдні України, натомість туди вони планують завести новосформовані резерви, повідомив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) заступник комнадира 3-ої штурмової бригади Максим Жорін.

Нині, за його словами, проти української армії на Бахмутському напрямку здебільшого воюють десантні війська, підрозділ «Ахмат» і формування «Еспаньола» – «фанатський спецназ» російського футбольного клубу ЦСК.

«Частина підрозділів, які сюди перекидаються, які зараз тут перебувають, – це регулярні частини, які були виведені ще раніше з інших напрямків, доукомплектовані, провели злагодження і перекинуті сюди. В основному це – десантники. Також тут є механізовані частини, які сюди перекинули. А також на даний момент сюди вже стягують ті підрозділи, які безпосередньо зараз виконували задачі і на півночі, і на півдні нашої країни. У свою чергу, туди вони планують завести нові, теж свіжі сили, які вони нещодавно зібрали», – сказав Жорін.

За словами заступника командира 3-ї штурмової бригади, російські військові не мають проблеми із поповненням підрозділів військовими.

«Люди мають перебувати в реальному світі і не обманювати себе, що у ворога щось закінчується. Поки що в них ще досить багато сил, резервів, техніки, людей. І вони це демонструють за рахунок того, що перекидають і насичують фронт цими підрозділами», – сказав Жорін.

Бахмутський напрямок залишається одним із найгарячіших на фронті. У Генштабі ЗСУ у ранковому зведенні 17 серпня повідомили, що минулої доби на Бахмутському напрямку російські війська вели «безуспішні наступальні дії» в районі Богданівки Донецької області.

«Атаки РФ, ймовірно, триватимуть». Розвідка Британії оцінила підготовку України до зими

Розвідка Великої Британії заявляє, що, незважаючи на постійний тиск війни, зусилля України зі створення запасів палива, ймовірно, будуть успішними для забезпечення достатніх запасів під час наближення зимового періоду.

«Україна ефективно мобілізувала свій гірничодобувний сектор для підтримки видобутку, забезпечивши безперервне постачання вугілля для теплоелектростанцій і теплових установок взимку, а також значні запаси газу, що забезпечують додатковий резерв», – йдеться в повідомленні.

«Незважаючи на те, що російські атаки на енергетичну інфраструктуру України, ймовірно, триватимуть цієї зими, минулої зими Україна продемонструвала, що має кваліфіковану робочу силу і досвід, необхідні для експлуатації й обслуговування енергомережі навіть у воєнних умовах», – додали у розвідці.

Російські військові з 10 жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

Атаки на енергетичні об’єкти припинилися на початку березня. Водночас споживачі в різних регіонах все ще лишаються без світла через обстріли, які пошкоджують цивільну інфраструктуру.

У липні Міністерство енергетики України повідомило, що готується до можливих російських атак наступного опалювального сезону.

«Вижити і втриматися на плаву»: як війна і російська блокада портів б'є по українських фермерах (фотогалерея)

Через різке зростання транспортних витрат і блокаду Росією портів України тисячі українських фермерів, за їхніми словами, чекає похмуре майбутнє. Дивіться світлини за лінком

Росія втратила у війні понад 256 тисяч своїх військових – Генштаб

Росія втратила у повномасштабній війні проти України близько 256 050 своїх військових, 480 із них – за останню добу – такі дані вранці 17 серпня навів Генеральний штаб Збройних сил України.

Серед інших втрат РФ у Генштабі навели такі:

  • танки ‒ 4329 (5 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 8398 (+18)
  • артилерійські системи – 5169 (+17)
  • РСЗВ – 714
  • засоби ППО ‒ 486 (+1)
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 314
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4272 (+24)
  • крилаті ракети ‒ 1406 (+2)
  • кораблі /катери ‒ 18
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 7641 (+27)
  • спеціальна техніка ‒ 773.

Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 11 серпня журналісти видання «Медіазона» та російської служби Бі-Бі-Сі разом із командою волонтерів змогли встановити імена понад 30 тисяч російських військових, що загинули в Україні.

Дослідники ведуть підрахунок за відкритими джерелами – повідомленнями місцевих адміністрацій, ЗМІ й родичів загиблих, а також за даними з цвинтарів. Реальна цифра втрат, на їхню думку, може бути щонайменше у два – два з половиною рази вищою.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Повітряні сили збили черговий російський Ка-52 – Олещук

Командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук повідомив, що українські військові збили російський вертоліт Ка-52.

За його словами, це сталося вранці 17 серпня на Бахмутському напрямку.

Востаннє про збиття Ка-52 українські сили повідомляли 14 серпня.

За даними Генштабу ЗСУ, станом на ранок 17 серпня Росія втратила в Україні 314 своїх гелікоптерів.

Наприкінці липня розвідка Великої Британії повідомляла, що Росія, швидше за все, втратила близько 40 гелікоптерів Ка-52 після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Під ударами ЗСУ армія РФ змінила тактику штурмів у Бахмуті. Пояснення від НАТО

  • На території окупованої частини Херсонщини російські сили заборонили цивільним переміщатися між Голою Пристанню і Кінбурнською косою, кажуть в Генштабі ЗСУ. Натомість обстріли самого Херсону і міст області тривають. Поговоримо про ситуацію там.
  • Бахмутський напрямок залишається одним із найгарячіших на фронті. Зокрема, за даними українських військових, ЗСУ знищили там особовий склад російського формування, який складався з фанатів футбольного клубу ЦСК. Що відбувається на околицях Бахмуту і в самому місті зараз – розпитаємо у військових.
  • Штурмові загони російського війська на Куп'янському напрямку щоденно намагаються прорвати оборону українських сил. Наскільки ситуація загрозлива?
  • Спершу заявив, що членство в НАТО Україна може отримати, поступившись Росії територіями, а потім пояснив що мав на увазі. Керівник апарату генсекретаря НАТО назвав помилкою свої припущення про територіальні поступки на користь Росії. Посадовець пояснив, чому так сталося.
  • Литва тимчасово закриває два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю. Причина – зміни геополітичної ситуації та загрози національній безпеці. З чим конкретно пов'язане таке рішення литовської влади та як це може зіграти проти самого Мінська?

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

На Дніпропетровщині зникало світло через російський удар – ОВА

Російські війська вранці атакували Дніпропетровську область ракетами, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Гучно було в Новомосковському районі. Та, на щастя, місцевих мешканців не зачепило. Без світла залишилися 10 тисяч людей у двох населених пунктах. Фахівці проблему вже усунули, домівки заживили. Інші наслідки атаки нині уточнюються», – написав він у телеграмі.

Напередодні в ОВА повідомляли, що через російський обстріл Межівської громади на Дніпропетровщині загинув 18-річний юнак, ще четверо людей травмовані, серед них – дворічна дитина.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

«Стіни, що допомагають»: як українським біженцям знайти житло в Німеччині

Світлана Садова понад пів року живе у пластиковому контейнерному помешканні в Німеччині. Сюди вона приїхала з Ірпеня через повномасштабну війну Росії проти України. У модульному містечку Берліна вона мешкає разом з іще майже двома тисячами українців.

Українські переселенці, понад мільйон з яких прийняла Німеччина, дедалі частіше стикаються з труднощами пошуку житла. Читайте про це за лінком

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG