Доступність посилання

ТОП новини
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Росія збільшує темпи виробництва безпілотників – Гуменюк

Росія збільшує темпи виробництва безпілотників, зазначила керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, повідомляє Арміяінформ.

«Вони (російські військові – ред.) намагаються налагодити в себе це виробництво, адже побоюються, що санкції відносно Ірану можуть призупинити поставки БПЛА на територію РФ. Ми не втрачаємо надії, що світова спільнота контролюватиме це питання. Готуємось до повітряних атак з боку росіян, розуміючи, що ворог продовжуватиме тиснути на нас з повітря. Адже поки що противник відчуває свою перевагу з повітря. Тому він цей спосіб терору використовує максимально часто», – зазначила Гуменюк.

Раніше президент Володимир Зеленський розповів, що станом на 3 серпня, Росія від початку повномасштабного вторгнення запустила по Україні 1961 іранський безпілотник «Шахед».

50-річний чоловік загинув, 5 людей поранені через обстріл Росією Харківщини – ОВА

Російські війська обстріляли Козачу Лопань на Харківщині, внаслідок чого загинув 50-річний чоловік, ще двоє – зазнали поранення, їх шпиталізували, повідомила 14 серпня обласна військова адміністрація.

Крім того, за даними ОВА, загарбники обстріляли село Подоли Куп’янського району, внаслідок чого постраждали чоловік і жінка, лікарі надають їм допомогу.

«Окрім того, вранці в Ізюмі до лікарні з мінно-вибуховою травмою доправили 42-річну жінку. Вона зазнала поранення під час обстрілу близько 01:00. Також було пошкоджено будинок потерпілої», – додали в ОВА.

Ймовірну передачу Ізраїлем секретних даних Росії обговорювали на конференції послів в Ужгороді – Корнійчук

Українська влада занепокоєна інформацією про ймовірну передачу Ізраїлем секретних даних із зустрічей «Рамштайн» Росії, це питання обговорювали на конференції послів в Ужгороді на початку серпня, підтвердив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок).

«Я поділяю занепокоєння нашого найвищого керівництва. Це правда. І я можу підтвердити, що питання це обговорювалося як на конференції послів (яка проходила 3 серпня в Ужгороді – ред.), так і в кулуарах. Тобто, дійсно, є ряд факторів, які варто переглянути. Але звертаю вашу увагу, що, якщо Міністерство закордонних справ і Рада національної безпеки нічого не підтвердили, я, як посол, також нічого підтвердити не можу. Але я звертаю увагу, що ніхто також не спростував цю інформацію», – сказав Корнійчук.

Битва за Донбасс: главное 14 августа (обновляется)

По данным украинской разведки, президент России Путин требовал еще к 1 марта захватить всю территорию Донецкой области, а до этого российское командование заявляло о намерении захватить ее до начала осени 2022 года. Не сбылся ни первый, ни второй план: прогресс войск РФ на Донбассе с начала июля 2022 года, когда был взят Лисичанск (а значит оккупирована вся Луганская область), составил считанные километры; в сентябре войска агрессора начали отступать; лишь в январе 2023-го им удалось захватить маленький город Соледар, а до мая – большую часть Бахмута, где, по выводам Минобороны Британии, РФ теряла одного солдата за каждые 48 сантиметров территории. Несмотря на тяжелую ситуацию там, все это далеко от административных границ Донецкой области. Битва за ключевые города региона в 2023 году продолжается. Восточный фронт – остается труднейшим.

С мая по август 2023 года Силы обороны Украны совершают наступательные операции на Бахмутском направлении, а с июня прорывают также южный фронт – на стыке Донецкой и Запорожской областей.

В эфирах Радио Донбасс.Реалии мы постоянно анализируем, каковы запасы оружия и тактика агрессора, каким оружием Украине помогают западные партнеры, и что еще может повлиять на наступательный потенциал Кремля.

Підписуйтесь на Телеграм-канал Донбас.Реалії – ексклюзивні фото, відео та лише важливі новини!

Фронт по состоянию на 14 августа:

Бахмут. Как сообщает Генштаб, российские войска пытались вернуть утраченные позиции около Андреевки и Клищиивки – безуспешно. В районе Клищиивки агрессор также нанес авиаудар.

Контрнаступательные действия ВСУ под Бахмутом начались 8-10 мая 2023 года. Тогда 3-я отдельная штурмовая бригада сообщила, а командующий Сухопутными войсками Украины Александр Сырский подтвердил отступление российских сил на глубину до 2-х километров; по данным 3-й ОШБ, тогда были почти полностью разгромлены две роты российской 72-й мотострелковой бригады. Дальше продвижение войск Украина происходило в районе Берховки (север) и Клищиивки (юг).

К западу от Донецка Силы обороны продолжают сдерживать натиск противника вблизи Авдеевки и Марьинки. Авиаудар войска России нанесли около Авдеевки и Красногоровки под Марьинкой.

Лиман-Кременная-Купянск. Отбиты атаки в районах юго-восточнее Андреевки Луганской области. Авиаудары Россия нанесла возле Белогоровки в Луганской области и Веселого в Донецкой.

Под Угледаром ВСУ пресекли попытки российских войск отбить утраченные позиции западнее Старомайорского. Авиаудар агрессор нанес в районе того же Старомайорского, а также освобожденного в начале июня Благодатного.

В этом районе на протяжении 10-12 июня Силы обороны Украины освободили Нескучное, Благодатное, Сторожевое и Макаровку, а также Новодаровку и Левадное (в Запорожской области, но рядом с этим участком фронта). РФ пытается контратаковать. 27 июля Силы обороны освободили Старомайорское.

Из артиллерии, минометов и танков Россия за сутки обстреляла:

  • вокруг Бахмута – более 20 населенных пунктов;
  • вокруг Авдеевки и Марьинки – 17 населенных пунктов;
  • вокруг Угледара – 10 населенных пунктов, включая сам Угледар;
  • в районе от Лимана до Купянска – более 20 населенных пунктов.

У МЗС України відреагували на «провокативні дії» РФ у Чорному морі

Міністерство закордонних справ України заявило, що рішуче засуджує «провокативні дії» Росії 13 серпня в Чорному морі щодо турецького суховантажу, який прямував в порт Ізмаїла.

«ВМС РФ грубо порушили Статут ООН, Конвенцію ООН з морського права та інші норми міжнародного права. Такі дії стали черговим прикладом цілеспрямованої політики Росії щодо створення загроз свободі навігації та безпеці торговельного мореплавства в Чорному морі», – йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій 14 серпня.

У міністерстві висловили підтримку і солідарність із Туреччиною «як нашим стратегічним партнером» і закликали міжнародну спільноту «вжити рішучих заходів задля унеможливлення дій РФ, які перешкоджають мирному проходженню суден у Чорному морі».

Україні необхідні ракети Taurus дальністю 500 кілометрів – владу Німеччини закликають не зволікати

Канцлер Німеччини Олаф Шольц досі не визначився з питанням, чи відправляти Україні німецькі крилаті ракети далекої дії Taurus. «Як і в минулому, ми завжди дуже ретельно перевірятимемо кожне рішення, що відбувається, що має сенс, яким може бути наш внесок», сказав Шольц в інтерв'ю німецькому виданню ZDF 13 серпня.

Зміна риторики Німеччини?

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пояснив, що не хоче поспішати в питанні Taurus і додав, що більшість німців вважають правильним те, щоб не на кожну вимогу Києва про постачання нових типів зброї відповідати одразу «так».

Раніше у Берліні офіційно казали, що про постачання українцям ракет Taurus наразі не йдеться. Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус сказав, що Німеччина зосереджується на своїй «провідній ролі» у постачанні Україні засобів протиповітряної оборони і бронетехніки, але «зараз не бачить нагальної потреби в ухваленні рішення» стосовно крилатих ракет.

Заступник канцлера Німеччини Роберт Габек тоді ж заявив, що Німеччина не відмовляється назавжди від можливості надання Україні ракет Taurus, але зараз Берлін вважає це недоцільним.

Можливе обмеження дії Taurus

В інтерв'ю Шольц підтвердив повідомлення про те, що також розглядається технічне обмеження дальності дії цих ракет, що може сягати 500 кілометрів...

В Одесі зафіксували пошкодження 203 будинків після російського удару – мерія

В Одесі внаслідок падіння уламків запущених Росією ракт 14 серпня зафіксували пошкодження 203 будинків, повідомила міська рада.

За повідомленням, серед пошкоджених будівель – сім закладів освіти, один з яких - памʼятник архітектури.

Раніше голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер повідомив, що російські війська у ніч на 14 серпня атакували Одещину трьома хвилями: двома хвилями ударних дронів, загальною кількістю 15 штук, і вісьмома ракетами типу «Калібр».

Про скасування безвізу з Ізраїлем не йшлося – посол України в Ізраїлі

Надзвичайний і повноважний посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заперечив інформацію про бажання української влади скасувати безвізовий режим для громадян Ізраїлю. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»).

Посол сказав, що розмови йшли лише про призупинення дії безвізового режиму, а не розрив міжурядової угоди.

«Зараз, напередодні Рош га-Шана, знову піднялося питання щодо доцільності відволікання величезної кількості наших держслужбовців під час військових дій для забезпечення безпеки паломників. Мова не йде про скасування (безвізового режиму – ред.). Розглядалося питання щодо призупинення. Тобто, міжурядову угоду ніхто не збирався скасовувати», – заявив посол.

Інформацію щодо планів Ради нацбезпеки і оборони України скасувати безвізовий режим для громадян Ізраїлю, а також домогтися виключення представника цієї країни з дипломатичних зустрічей міністрів оборони у форматі «Рамштайн» писало видання NV, а також Kyiv Post із посиланням на джерела у РНБО.

Євген Корнійчук розповів, що цього року близько 30 тисяч паломників з Ізраїля планують приїхати на могилу цадика Нахмана для святкування Рош га-Шана. Однак Україна не може убезпечити їх від російських атак.

«Ми говоримо, що ми не можемо убезпечити від ракет і дронів. Нам, вибачте, не вистачає (засобів ППО – ред.) для забезпечення безпеки своїх міст. Посольство наполягає на тому, що якщо ви (Ізраїль – ред.) з якихось причин не хочете виділяти засоби ППО, продавати їх для того, щоб захистити цивільних українських громадян, можливо, ви хочете захистити своїх. Це логічно. І зрозуміло, що закиди прем’єр-міністра – а він, на жаль, є єдиною особою, яка ухвалює рішення в подібних ситуаціях – вони є абсолютно необґрунтованими», – сказав дипломат.

Наприкінці червня прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що західні зразки зброї можуть потрапити в руки російської армії, а згодом – бути переданими третім країнам. Однак Євген Корнійчук назвав ці заяви безпідставними.

«Мова завжди йшла про співпрацю саме в питаннях захисту цивільного населення. І ви розумієте, що засоби ППО ніколи не виставляються на передовій. Тобто бути захопленими ворогом вони фактично не можуть. Ми говоримо про захист глибокого тилу», – сказав посол.

У Польщі затримали двох росіян, які поширювали пропагандистські матеріали ПВК «Вагнер» – міністр

Агентство внутрішньої безпеки Польщі разом із поліцією ідентифікували і затримали двох росіян, які поширювали пропагандистські матеріали російської ПВК «Вагнер» у Кракові та Варшаві. При це у твіттері написав міністр внутрішніх справ Маріуш Камінський.

Він уточнив, що «обом інкримінували, зокрема, шпигунство, їх заарештували».

Інших подробиць Камінський не навів, пообіцявши більше інформації незабаром.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, йдеться про наліпки, на яких був напис: «Ми вже тут, приєднуйся до нас», і кюаркод. У Кракові такі наліпки були у різних районах міста, зокрема у громадському туалеті. У Варшаві помітили наліпки на бульварах Вісли. Якщо зісканувати кюаркод – відкривається сторінка ПВК «Вагнер».

Раніше стало відомо, що Польща почала посилювати кордон із Білоруссю після того, як туди стали переміщуватися найманці угруповання «ПВК Вагнера». За словами польського міністра оборони Маріуша Блащака, на кордоні з Білоруссю буде близько 10 тисяч солдатів.

Міністр фінансів Німеччини відвідує Київ

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер прибув до України для політичних переговорів. Це його перший візит до країни після повномасштабного вторгнення Росії минулого року.

Лінднер прибув до Києва потягом вранці 14 серпня.

«Ми стоїмо пліч-о-пліч з Україною. Сьогодні також будемо дивитися в майбутнє. Ми хочемо конкретно обговорити, як Міністерство фінансів може підтримати українську сторону», – цитує Лінднера Міністерство фінансів Німеччини.

Візит відбувається в той час, як Україна чинить тиск на уряд Німеччини, щоб той надав Києву крилаті ракети Taurus для захисту від російських сил.

У Генштабі назвали тип російського вертольота, збитого на Бахмутському напрямку

Генеральний штаб Збройних сил України уточнив, що українські військові удосвіта 14 серпня збили російський ударний гелікоптер Ка-52.

«Встановлено тип знищеного вертольота о 5:00 14 серпня 2023 року. Це ворожий ударний гелікоптер Ка-52», – йдеться в повідомленні.

Раніше командування Повітряних сил ЗСУ повідомляло, що на Бахмутському напрямку зенітний ракетний підрозділ Повітряних сил знищив російський вертоліт, але тоді його тип не був відомий.

За даними Генштабу ЗСУ, станом на ранок 14 серпня Росія втратила в Україні 313 своїх гелікоптерів.

Наприкінці липня розвідка Великої Британії повідомляла, що Росія, швидше за все, втратила близько сорока гелікоптерів Ка-52 після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Опубліковані нові супутникові знімки ремонту на Керченському мосту

З’явилися нові супутникові знімки ремонту, який продовжується на Керченському мосту, що з’єднує окупований Крим із Росією, повідомив проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

Знімки оприлюднив аналітик відділу досліджень зовнішньої та оборонної політики Американського інституту підприємництва Бреді Африк. Він порівняв зображення, зроблені 30 липня, 4 серпня і 13 серпня 2023 року.

Удари по окупованому Криму відбуваються регулярно. Влада РФ звинувачує у вибухах армію України або називає їх навчаннями. Київ офіційно підтверджує свою причетність лише до деяких атак.

Зокрема, секретар української Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов підтвердив причетність Служби безпеки країни до обох ударів по Керченському мосту.

Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю CNN заявив, що Україна продовжить завдавати ударів в окупованому Криму і атакувати Керченський міст, який з’єднує півострів із Росією.

Росія обстріляла 24 населених пункти Запорізької області: двоє загиблих, одна людина поранена

Російські війська за добу завдали 99 ударів по 24 населених пунктах Запорізької області, внаслідок чого загинули двоє людей, одна людина поранена, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

«Внаслідок ракетного удару по Степному загинув 77-річний чоловік і 70-річна жінка. Ще одну жінку 64 років доставлено в лікувальну установу, їй надається необхідна допомога», – написав Машашко у телеграмі.

За його словами, надійшло 15 повідомлень про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури.

Голова ОВА уточнив, що, зокрема, сім російських безпілотників атакували Гуляйполе, Залізничне, Червоне, Чарівне, Новодарівку та Малі Щербаки. П’ятьох ударів із РСЗВ зазнали Новодарівка, Степногірськ, Кам’янське й Павлівка, трьох ракетних ударів війська РФ завдали по Степному, а також авіаційний удар по П’ятихатках.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

У розвідці Британії розповіли про дилему, з якою зіткнулося російське командування

Розвідка Великої Британії заявляє, що за останній тиждень на берегах пониззя Дніпра спостерігається пожвавлення бойових дій невеликих масштабів.

«Українські війська працювали над рейдами або створенням невеликих плацдармів у нових місцях на контрольованому Росією східному (лівому – ред.) березі. Це робиться на додачу до розширення плацдарму, який Україна утримувала біля зруйнованого Антонівського мосту з червня 2023 року. Для деяких із цих операцій, ймовірно, використали ротацію місцевих російських сил. Комбатанти також продовжують боротьбу за контроль над невеликими островами в гирлі Дніпра», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому 14 серпня.

Російське командування стоїть перед дилемою: зміцнювати цей напрямок чи розгортати війська в районах основних контрнаступальних операцій України, далі на схід, кажуть у розвідці.

Минулого тижня в Міністерстві оборони Британії заявляли, що передислокація російських сил зробить їхню оборону біля східного берега Дніпра слабшою.

Нещодавно експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) казали, що українські військові здійснили нову спробу закріпитися на лівому березі Дніпра в Херсонській області, який контролюють сили РФ. Але згодом у Генштабі ЗСУ цю інформацію заперечили.

За даними Генштабу ЗСУ, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Атака на Одесу. Чи відкривав флот РФ вогонь у Чорному морі? Хто контролює Урожайне?

  • У Генштабі і далі заявляють про просування ЗСУ на Бердянському і Мелітопольському напрямках. Яка ситуація довкола Роботиного? Та що відбувається на межі Донецької і Запорізької областей, де російські джерела спершу заявляли про відступ сил РФ з населеного пункту Урожайне, а потім спростували це?
  • Російський патрульний корабель «Василий Быков» відкрив попереджувальний вогонь у Чорному морі проти суховантажного судна під прапором Палау. Таким чином вимагав від судна зупинки, принаймні так заявили в Міноборони Росії. Що насправді сталося в Чорному морі і хто де-факто контролює його води? Та за яких умов реально транспортувати українське збіжжя?
  • Київ невдоволений бездіяльністю Єрусалима, щодо надання зброї і ставлення до українських біженців, про що стало відомо українському виданню «Нью Войс». І нібитоРНБО планує скасувати безвіз для громадян Ізраїлю, а також домогтися виключення представника цієї країни з формату «Рамштайн». Чи правда це та чи загрожує країнам дипломатичний скандал? І на чиєму боці офіційний Ізраїль в українсько-російській війні?
  • У центрі столиці знесли будинок, якому було понад 200 років. Після обурення суспільства мер Києва Віталій Кличко заявив, що дозволу не давав. А поліція вже відкрила кримінальне провадження. То чому історичні будівлі в Україні можуть знести так легко? Чи понесе хтось відповідальність за такі дії?

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

В Одеській ОВА уточнили наслідки нічного удару, в МВС оприлюднили фото

Російські війська у ніч на 14 серпня атакували Одещину трьома хвилями: двома хвилями ударних дронів, загальною кількістю 15 штук, і вісьмома ракетами типу «Калібр», уточнив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

«Внаслідок збиття ракет, які росіяни спрямували у середмістя Одеси, уламками було пошкоджено гуртожиток одного з навчальних закладів, житловий будинок і супермаркет. Вибуховою хвилею у кількох будівлях вибито вікна, пошкоджено припарковані поруч автівки. На трьох об’єктах виникли пожежі. На місці працюють всі відповідні служби», – написав Кіпер у телеграмі.

За його словами, троє постраждалих – співробітники супермаркету, двох із них шпиталізували.

Тим часом, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко оприлюднив фото роботи пожежників в Одесі.

«Рятувальники ДСНС упродовж ночі ліквідували наслідки ворожого обстрілу Одеси. Найбільших пошкоджень зазнав супермаркет… Крім того, пошкоджено багатоквартирні будинки, будівлі навчальних закладів, автомобілі, аптеку та гуртожиток вищого навчального закладу», – написав він.

Раніше у Повітряних силах повідомили, що всі вісім ракет і 15 дронів збила ППО.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Троє цивільних поранені через нічний обстріл РФ Херсона – ОВА

У Херсоні через нічні російські обстріли постраждали троє цивільних людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Близько 2:00 армія РФ вкотре вдарила по житлових кварталах міста. Двоє чоловіків, 48 і 44 роки, отримали важкі поранення, у 85-річної жінки – травми середнього ступеня тяжкості. Усіх потерпілих шпиталізували до лікарень», – написав Прокудін у телеграмі.

За минулу добу на Херсонщині через російські обстріли загинули сім людей, зокрема четверо членів однієї сім’ї, серед яких – двоє дітей, 13 людей були поранені.

14 серпня на Херсонщині оголосили днем жалоби за загиблими.

Втрати Росії у війні перевищили 254 тисячі – Генштаб

Російські війська втратили за час повномасштабного вторгнення близько 254 380 осіб, зокрема 530 – за останню добу – такі дані станом на ранок 14 серпня навів Генеральний штаб Збройних сил України.

Серед інших втрат Росії у Генштабі назвали такі:

  • танки ‒ 4306 (вісім – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 8354 (+19)
  • артилерійські системи – 5099 (+27)
  • РСЗВ – 714 (+1)
  • засоби ППО ‒ 479 (+2)
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 313
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4213 (+9)
  • крилаті ракети ‒ 1379
  • кораблі /катери ‒ 18
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 7562 (+19)
  • спеціальна техніка ‒ 766 (+6).

Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 11 серпня журналісти видання «Медіазона» та російської служби Бі-Бі-Сі разом із командою волонтерів змогли встановити імена понад 30 тисяч російських військових, що загинули в Україні.

Дослідники ведуть підрахунок за відкритими джерелами – повідомленнями місцевих адміністрацій, ЗМІ й родичів загиблих, а також за даними з цвинтарів. Реальна цифра втрат, на їхню думку, може бути щонайменше у два – два з половиною рази вищою.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

«Кілька хвиль атак». Повітряні сили повідомили про знищення 15 «Шахедів», 8 «Калібрів» і вертольота РФ

У ніч на 14 серпня українські військові знищили всі 15 ударних безпілотників Shahed-136/131 і вісім крилатих ракет «Калібр», якими російські війська атакували Україну, повідомили Повітряні сили Збройних сил України.

«У ніч на 14 серпня 2023 року ворог здійснив кілька хвиль атак ударними безпілотниками і крилатими ракетами «Калібр». БпЛА атакували з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ), «Калібри» – з акваторії Чорного моря (ворожий фрегат у районі Ялти)», – йдеться в повідомленні.

У Повітряних силах додали, що внаслідок протиповітряного бою через падіння уламків ракет і дронів виникла пожежа у кількох локаціях Одеси.

Крім того, за даними військових, близько 05:00 14 серпня на Бахмутському напрямку зенітний ракетний підрозділ Повітряних сил знищив російський вертоліт, його тип ще уточнюють.

Раніше в Одеській ОВА повідомили, що три людини постраждали в Одесі через падіння уламків ракет.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

В ISW прокоментували заяву Міноборони РФ про зупинку судна в Чорному морі

Російський військовий корабель силою зупинив і обшукав цивільне вантажне судно, яке прямувало до порту Ізмаїл в Одеській області, ймовірно, у рамках спроб Кремля обмежити морські перевезення в українські порти без залучення військово-морських сил для забезпечення повної блокади, заявили в американському Інституті ведення війни (ISW).

Там нагадали, що 19 липня Міноборони Росії оголосило, що розглядатиме всі кораблі, які прямують до українських портів, як потенційних перевізників військових вантажів, а країни прапора таких суден – як «учасників українського конфлікту на боці київського режиму».

«Російські сили не зупинили три цивільні судна, які 30 липня відкрито повідомили, що вони прямують до України через систему автоматичної ідентифікації (AIS) своїх суден. Повідомлення про три цивільні кораблі, які безперешкодно йшли до України, свідчать про те, що російські сили, можливо, не можуть або не бажають примусово зупиняти й обшукувати нейтральні судна, і, ймовірно, провели свій перший примусовий огляд, щоб знову створити загрозу ескалації проти цивільних суден, які прямують до України», – йдеться у повідомленні.

Аналітики зауважили, що російські війська також, ймовірно, здійснили вимушену зупинку і перевірку судна, щоб підірвати довіру до тимчасових торговельних коридорів через Чорне море до українських портів, про які українські чиновники оголосили 10 серпня.

«Позиція російських військово-морських сил у Чорному морі, ймовірно, є навмисно неоднозначною і має на меті чинити стримувальний ефект на цивільні морські перевезення в Україну без залучення засобів Чорноморського флоту Росії для забезпечення морської блокади. Російські військові, ймовірно, менш охоче вдаватимуться до такої блокади за допомогою Чорноморського флоту, ніж це було в липні, – після українських ударів по російських військово-морських цілях у Чорному морі й військово-морській базі Новоросійськ у Краснодарському краї на початку серпня», – кажуть в ISW.

Напередодні Міноборони Росії заявило, що вранці 13 серпня російський патрульний корабель «Василий Быков» відкрив попереджувальний вогонь у Чорному морі, вимагаючи від суховантажного судна під прапором Палау зупинитися.

В Офісі президента дії Росії назвали «безумовним порушенням міжнародного морського права, актом піратства і злочином проти цивільних суден третьої країни в акваторії інших держав».

Влада України закликала ООН і партнерів «жорстко» відреагувати на дії Росії й «докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі та вжити заходів проти РФ як країни-члена Міжнародної морської організації».

Минулого тижня ВМС оголосило тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України.

Останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

Влада США різко розкритикувала відмову Росії від зернової угоди, назвавши блокаду українських портів актом воєнної агресії.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG