Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

На Херсонщині оголосили день жалоби за загиблими через удар Росії

На Херсонщині 14 серпня оголосили днем жалоби за загиблими внаслідок сьогоднішнього російського удару, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За його словами, станом на зараз відомо про сімох загиблих, девʼятьох поранених людей.

«Сьогодні Херсонщина здригнулася від страшних звісток. Херсон, Велетенське, Золота Балка, Станіслав, Комишани, Широка Балка… Софійці було лише 23 дні від народження, її братику Артему – 12 років. Сьогодні їх разом із татом і мамою вбила Росія. Також у Широкій Балці терористи обірвали життя 67-річного місцевого жителя», – написав Прокудін у телеграмі.

Він додав, що у Станіславі через російський удар загинув пастор християнської церкви Микола Тачишвілі і його односелець.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

У лікарні помер рятувальник, поранений під час обстрілу Росією Покровська 7 серпня – МВА

У лікарні в Дніпрі помер рятувальник Віталій Кінц, поранений внаслідок обстрілу Росією Покровська на Донеччині 7 серпня, повідомила 13 серпня Покровська міська військова адміністрація. Таким чином число загиблих внаслідок цього удару зросло до десяти.

«З жовтня 2018 року він (загиблий – ред.) очолював 9-ий державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС України в Донецькій області. До цього він керував рятувальними загонами у Добропіллі та Краматорську. Служив у рядах ДСНС з 1996 року. Мав численні державні нагороди. Він був справжнім героєм, який не вагаючись завжди серед перших приходив на порятунок. Рятуючи людей, він не зберіг своє життя», – йдеться в повідомленні МВА у телеграмі.

Раніше влада повідомляла про дев’ятьох загиблих і понад 80 поранених внаслідок удару по Покровську.

Російські війська завдали двох ракетних ударів по житловому будинку в Покровську увечері 7 серпня. Офіс Генерального прокурора припускає, що російські війська вдарили по Покровську «Іскандерами». Другий ракетний удар відбувся вже після початку рятувальної операції, тому серед постраждалих були поліцейські та рятувальники.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Міноборони Росії заявило, що його корабель пострілами зупиняв суховантажне судно в Чорному морі

Російський патрульний корабель «Василий Быков» вранці 13 серпня відкрив попереджувальний вогонь у Чорному морі, вимагаючи від суховантажного судна «Шюкрю Окан» під прапором Палау зупинитися, заявило Міністерство оборони Росії.

За повідомленням, судно йшло в український порт Ізмаїл. Російський корабель вимагав від нього зупинитися для огляду. Після того, як капітан не відреагував, російський корабель здійснив попереджувальні постріли, заявили у відомстві.

Судно оглянули, і воно продовжило шлях. Згідно з даними трекінгового сервісу Marine Traffic, зараз судно прямує до Румунії. Суховантаж вийшов із порту Халкіда в Греції.

Російські військові раніше заявляли, що після припинення роботи зернового коридору розглядатимуть торгові кораблі, що йдуть в українські порти, як військові цілі. Чому суховантаж відпустили і що він віз – не уточнюється.

Днями ВМС оголосило тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України.

Останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

Влада США різко розкритикувала відмову Росії від зернової угоди, назвавши блокаду українських портів актом воєнної агресії.

На Херсонщині зросла кількість жертв обстрілів РФ: загинула ціла сім’я – МВС

На Херсонщині до семи зросло число загиблих внаслідок російських обстрілів 13 серпня. Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, в лікарні помер 12-річний хлопчик, якого в тяжкому стані шпиталізували після поранення в Широкій Балці.

«У Широкій Балці загинула вся сім’я. На жаль, 12-річний хлопчик помер у лікарні», – написав Клименко у телеграмі.

Раніше влада повідомила про загибель у цьому населеному пункті чоловіка і членів однієї родини: чоловіка, жінки і дівчинки, якій було 23 дні. Про загибель ще двох чоловіків повідомили у Станіславі на Херсонщині. Крім того, за даними влади, щонайменше шестеро людей були поранені.

У Херсоні через обстріли частково зникло світло. Як повідомив голова міської військової адміністрації Роман Мрочко, внаслідок російських ударів пошкоджена високовольтна лінія живлення.

«Наразі деякі райони міста, включаючи центр, без електропостачання. На даний час фахівці виконують відповідні роботи – перепідключають на резервну лінію для ремонту основної», – написав він у телеграмі.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

У Харківській ОВА повідомили, скільки людей евакуювали з Куп’янського району

За добу з Куп’янського району евакуювали 111 людей, зокрема 36 дітей і чотирьох людей з інвалідністю, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, загалом від 9 серпня в безпечну зону вивезли 204 людини, з них – 71 дитину.

«Усі евакуйовані отримують необхідну допомогу: безоплатне проживання, гуманітарну допомогу, медичну підтримку, допомогу в оформленні довідок ВПО та відповідної грошової допомоги від держави та міжнародних організацій», – написав Синєгубов у телеграмі.

Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області з огляду на посилення обстрілів з боку Росії.

Раніше голова Харківської обласної адміністрації Олег Синегубов заявляв, що евакуації підлягають близько 11 тисяч людей.

Росія: пошукові роботи після вибуху на заводі в Підмосков’ї завершили, 8 зниклих не знайшли

Пошукові роботи на місці вибуху на території військового заводу в Сергієвому Посаді поблизу столиці Росії Москви завершені, повідомив голова місцевої адміністрації. Зниклими безвісти залишаються вісім людей.

Голова муніципалітету Дмитро Акулов доручив правоохоронним органам виробити механізми інформування й підтримки родичів зниклих. Слідчі дії, за його словами, продовжуються, повідомив російський «Інтерфакс».

Вибух на території Загорського оптико-механічного заводу стався 9 серпня. За офіційними даними, 81 особа була поранена, одна – загинула. Вибухова хвиля пошкодила понад 180 автомобілів та 400 квартир у місті.

За версією слідства, вибухнув склад із порохом, орендований приватною компанією «Піро-Рос». Технічного директора компанії Сергія Чанкаєва заарештовано.

«Піро-Рос», як стверджується, повинна була утилізувати порох з артилерійських снарядів, термін придатності яких минув. На фотографіях із місця вибуху було видно кілька артилерійських снарядів.

Чанкаєв провину не визнав і заявив, що причиною вибуху могла бути диверсія. Йому загрожує до семи років позбавлення волі.

Війська РФ обстріляли Херсонщину: влада повідомила про 5 загиблих

П’ятеро людей, зокрема дитина, загинули, щонайменше троє були поранені внаслідок ранкових обстрілів російськими військами Херсонщини, повідомила влада.

«Росіяни вдарили по селу Станіслав з РСЗВ. Унаслідок цього загинули дві людини, також є поранений. Було зруйновано й пошкоджено п’ять приватних житлових будинків. Внаслідок обстрілу Широкої Балки загинули троє дорослих людей – двоє чоловіків і жінка, а також дитина до 2-х років. Ще одна дитина – хлопчик 12 років був доставлений до лікарні», – написав у телеграмі голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Водночас Херсонська обласна військова адміністрація повідомила, що внаслідок російського обстрілу Велетенського Білозерської громади був тяжко поранений 28-річний місцевий житель.

«У нього діагностували опіки 70% тіла – обличчя, тулуба, рук, ніг та дихальних шляхів. Зараз він перебуває у реанімаційному відділенні, лікарі борються за життя потерпілого», – повідомили в ОВА.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

ВМС: на бойовому чергуванні в Чорному морі перебувають 7 кораблів РФ

На бойовому чергуванні в Чорному морі станом на ранок 13 серпня перебуває сім російських кораблів, повідомили у Військово-морських силах Збройних сил України. Згідно з наведеними даними, носіїв крилатих ракет «Калібр» серед них немає.

«В Азовському морі – один ворожий корабель; у Середземному морі на бойовому чергуванні перебуває вісім ворожих кораблів, з них два – носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп до 24 ракет», – йдеться в повідомленні.

Водночас в оперативному командуванні «Південь» повідомили, що в зоні їхньої відповідальності «оперативна обстановка залишається стабільно напруженою».

«Противник переважно веде оборонні дії, намагаючись відновити позиції зазнає потужного вогневого ураження і знов відступає. Тиск на місцеве населення ворог продовжує, обстрілюючи житлову та соціальну інфраструктуру, знищуючи сільськогосподарські угіддя. Минулої доби, ворог 66 разів обстрілював правобережжя та акваторію Дніпро-Бузького лиману. Використав 385 боєприпасів. Внаслідок обстрілів населених пунктів правобережжя, поранення отримали 5 місцевих жителів, один з яких з важкими опіками від запалювальних снарядів. Пошкоджено півтора десятки будівель, в тому числі цех хлібзаводу, перебито газогін», – йдеться в повідомленні.

8 серпня керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону повідомила, що останнім часом Росія розосередила своє корабельне угруповання в Чорному морі.

«У Чорному морі також панує невеличка паніка після певних подій. Вони дійсно максимально розосередили своє корабельне угруповання по тому району, який колись вважали безпековим для себе і свого флоту. Але зараз безпека для них – це маневри», – сказала вона.

«Професійне військо». Як потрапити до Сил оборони за спеціальністю

Організаторка міжнародних фестивалів Ганна, оператор та режисер монтажу Антон, керівник з продажів Богдан і фінансист Олег. Усі вони до початку повномасштабної війни були далекими від армійської справи. Повномасштабне вторгнення Росії змінило це. Нині вони, як і раніше, знімають відео, розробляють інформаційні кампанії, налагоджують великі фінансові та організаційні процеси, але тепер вони роблять це під час служби в Силах оборони України.

Радіо Свобода записало історії трьох військовослужбовців, які самостійно обрали для себе спеціальність і вступили до Сил оборони, а також поспілкувалось з CEO рекрутингової агенції «Lobby X», які допомагають військовим знайти своє місце в армії. Читайте і дивіться про це тут

В ISW заявили про «тактично значущі» дії ЗСУ і прокоментували удари по Керченському мосту

Українські війська 12 серпня продовжували контрнаступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту і, як повідомляється, здійснили «тактично значущі просування» вздовж адміністративної межі між Запорізькою і Донецькою областями, повідомив у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжували наступальні дії на Мелітопольському (захід Запорізької області) і Бердянському (район межі Запорізької і Донецької областей). Кадри з геолокацією, опубліковані 11 серпня, показують, що українські сили досягли незначних успіхів поблизу Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки) на межі Запорізької і Донецької областей. Російські воєнні блогери заявили пізно ввечері 12 серпня, що російські війська залишили свої позиції в Урожайному після кількох днів інтенсивних боїв, хоча ISW ще не знайшло візуального підтвердження цих тверджень», – йдеться в повідомленні.

В ISW також прокоментували удари ракетами в районі Керченського мосту і дронами в окупованому Криму.

«Українські удари, ціллю яких є російська матеріально-технічна база в Криму є частиною навмисної кампанії, спрямованої на створення сприятливих умов для більших контрнаступальних операцій. Попередні українські удари по мостах уздовж російських наземних ліній зв’язку між окупованим Кримом та окупованою територією Херсонської області продовжили порушувати логістику Росії», – заявили аналітики.

12 серпня повідомлялося про щонайменше дві атаки на Керченський міст. Спочатку російська окупаційна влада заявила про збиття двох ракет. У Міноборони РФ заявили, що по Керченському мосту намагалися завдати удару С-200, українську ракету нібито збили. Руйнувань не було, стверджували у російському відомстві. Українська сторона заяви Москви не коментувала.

Згодом стало відомо про повторні вибухи поблизу мосту. Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов заявив, що Керченський міст атакувала ще одна ракета. Він стверджує, що ракету збили над Керченською протокою.

Міноборони Росії також повідомило про те, що в ніч з 11 на 12 серпня українські війська обстріляли окупований Крим з 20 безпілотників. За даними російського відомства, російські ППО нібито збили 14 українських безпілотників і ще шість знешкодили засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Водночас видання «Українська правда» з посиланням на джерела в СБУ повідомило, що в ніч на 12 серпня 17 українських безпілотників атакували логістичну базу російських військ поблизу Євпаторії, внаслідок чого поранені або вбиті «десятки окупантів».

Редакція Радіо Свобода не може оперативно підтвердити цю інформацію з незалежних джерел.

Від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну Керченський міст був пошкоджений вибухами двічі. Востаннє – 17 липня, а перед тим – у жовтні 2022 року.

Також у ніч проти 5 серпня кримські і російські телеграм-канали повідомляли про вибухи в районі Керченського мосту.

ОГП: пів тисячі дітей загинули в Україні через агресію Росії

В Україні станом на ранок 13 серпня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 500 дітей загинули і щонайменше 1097 – зазнали поранення різного ступеня тяжкості за час повномасштабного вторгнення Росії, повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

В ОГП наголосили, що ці цифри – не остаточні, і триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на окупованих і звільнених територіях.

Найбільше дітей, за даними прокуратури, постраждали в Донецькій області – 485, Харківській – 298, Київській – 129, Херсонській – 118, Запорізькій – 99, Миколаївській – 97, Дніпропетровській – 94, Чернігівській – 71, Луганській областях – 67.

Станом на кінець липня Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило загибель 9 369 і поранення 16 646 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В ООН наголошують, що реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, і багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

Розвідка Британії: ПВК «Вагнер» ймовірно рухається до скорочення чисельності і реконфігурації

Російська ПВК «Вагнер», ймовірно, рухається до процесу скорочення чисельності і реконфігурації, в основному для того, щоб заощадити витрати на зарплату персоналу в період фінансового тиску, заявила 13 серпня розвідка Великої Британії.

«Після невдалого заколоту в червні 2023 року російська держава діяла проти деяких інших бізнес-інтересів власника «Вагнера» Євгена Пригожина. Є реалістична можливість того, що Кремль більше не фінансує групу. Якщо російська держава більше не платить «Вагнеру», то другим найімовірнішим платником є білоруська влада», – заявили у розвідці.

Водночас там додали, що численні сили ПВК «Вагнер» «були б значним і потенційно небажаним виснаженням скромних білоруських ресурсів».

Військова компанія «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальне провадження проти засновника компанії «Вагнер» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь».

Сам Пригожин у першому коментарі після припинення «походу на Москву» заявив, що його метою була демонстрація протесту проти ліквідації компанії «Вагнер», а не повалення влади в Росії.

Найманці ПВК «Вагнера» регулярно прибувають до Білорусі з середини липня.

Війська РФ вночі двічі обстріляли важкою артилерією Нікопольщину – ОВА

У ніч на 13 серпня російські війська двічі скеровували важку артилерію на Нікопольщину, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Майже десяток снарядів прилетіли по районному центру і Червоногригорівській громаді. Обійшлося без жертв і постраждалих. Наслідки обстрілів уточнюються», – написав Лисак у телеграмі.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Генштаб повідомив про 39 боєзіткнень і понад пів тисячі вбитих військових РФ за добу

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що протягом минулої доби на фронті відбулося 39 бойових зіткнень.

«На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах північно-східніше Синьківки, північніше Кислівки та південно-східніше Андріївки Харківської області… На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Кліщіївки та Білої Гори Донецької області… На Авдіївському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії противника наші захисники продовжують стримувати наступ російських військ в районі Авдіївки Донецької області… На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Мар’їнка Донецької області», – йдеться в повідомленні.

Крім того, у командуванні повідомили, що на Шахтарському напрямку загарбники здійснили «безуспішні спроби відновити втрачене положення» в районі Урожайного Донецької області.

«Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському і Бердянському напрямках, мали частковий успіх у районі Роботиного Запорізької області, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в повідомленні.

У Генштабі також заявили, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила близько 253 850 своїх військових, зокрема 560 – за останню добу.

Серед інших втрат РФ, за даними Генштабу, – такі:

  • танки ‒ 4298 (три – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 8335 (+11)
  • артилерійські системи – 5072 (+19)
  • РСЗВ – 713
  • засоби ППО ‒ 477 (+5)
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 313
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4204 (+3)
  • крилаті ракети ‒ 1379
  • кораблі /катери ‒ 18
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 7543 (+20)
  • спеціальна техніка ‒ 760 (+1).

Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 11 серпня журналісти видання «Медіазона» та російської служби Бі-Бі-Сі разом із командою волонтерів змогли встановити імена понад 30 тисяч російських військових, що загинули в Україні.

Дослідники ведуть підрахунок за відкритими джерелами – повідомленнями місцевих адміністрацій, ЗМІ й родичів загиблих, а також за даними з цвинтарів. Реальна цифра втрат, на їхню думку, може бути щонайменше у два – два з половиною рази вищою.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

«Щоб у Польщі не повторилася Буча»: Варшава створює військову частину поблизу кордону з Білоруссю

Для зміцнення польсько-білоруського кордону і враховуючи російську агресію в Україні в місті Чарна Бялостоцька неподалік від кордону з Білоруссю буде дислокована спеціальна військова частина. Про це заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак 12 серпня.

«Путін намагається відбудувати імперію, цього разу путінську. Але чи то Росія була білою, червоною чи путінською – вона така сама, якщо йдеться про методи, які вона використовує, якщо йдеться про агресію, до якої вона вдається», – наголосив польський міністр.

Військові новосформованої 1-ої дивізії піхоти Легіонів Війська польського мають розпочати службу в Чарній Бялостоцькій вже до кінця цього року.

«У відповідь на загрозу ми зміцнюємо Військо польське», – додав Маріуш Блащак.

На думку міністра, ці заходи потрібні, щоб «агресор не наважився вступити до Польщі… щоб у Польщі не повторилася Буча», а також інші воєнні злочини, вчинені в Україні російськими військовими.

Нова дивізія має стати також місцем військової підготовки польської армії.

Раніше повідомлялося, що Польща відправить на східний кордон 2 тисячі військових.

Польща почала посилювати кордон із Білоруссю після того, як туди стали переміщуватися найманці угруповання «ПВК Вагнера». За словами польського міністра оборони Маріуша Блащака, на кордоні з Білоруссю буде близько 10 тисяч солдатів.

Контрнаступ на півдні: Тарнавський заявив про «відбиті території» на Таврійському напрямку

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський 12 серпня повідомив про перебіг бойових дій на півдні України.

«Таврійський напрямок. Є відбиті території. Сили оборони працюють», – заявив він.

Тарнавський повідомив про 1303 вогневих завдань, виконаних артилерійськими підрозділами за добу.

«За останню добу втрати ворога вбитими, пораненими та полоненими склали 242 особи (загиблі – 80, поранені – 160, полонені – 2). Знищено 7 одиниць військової техніки противника», – додав командувач.

Крім того, він прозвітував про три знищених російських склади боєприпасів.

Раніше Генеральний штаб повідомив про «частковий успіх» Збройних сил у районі селища Роботине на Запоріжжі.

Маляр про ситуацію на лівому березі Дніпра на Херсонщині: «приводів для ажіотажу немає»

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр прокоментувала перебіг бойових дій у Херсонській області.

За спостереженнями урядовиці, знову «почався експертний ажіотаж» щодо ймовірної висадки українських військ на лівому березі Дніпра.

«Приводів для ажіотажу немає. Я щойно повернулась з тих місць. Для того, щоб там висадитись, не бути знищеним та ще й закріпитись, потрібно зачистити територію і відкинути ворога. Ми бережемо людей, тому працюємо контрбатарейно», – заявила Маляр.

Вона визнала, що певні підрозділи ЗСУ «виконали певне завдання»:

«Це передбачувано, адже наша мета – повернути всі тимчасово окуповані території, тож ми скрізь відпрацьовуємо таку можливість».

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) у звіті від 8 серпня казали, що українські військові здійснили нову спробу закріпитися на лівому березі Дніпра в Херсонській області, який контролюють сили РФ. Але згодом у Генштабі ЗСУ цю інформацію спростували.

Зеленський: Україні потрібне власне виробництво техніки для розмінування

Україна потребує техніки для розмінування, заявив Володимир Зеленський 12 серпня.

Таким чином він прокоментував наміри Азербайджану надати Україні пакет допомоги, який включає машину для розмінування.

«Україна потребує й техніки від партнерів, і дуже важливо – створення виробничої бази в Україні, щоб ми могли очистити нашу землю від російських мін. І це завдання треба виконати не за десятиліття, а за роки», – заявив він.

Зеленський повторив дані, за якими наразі 174 тисячі квадратних кілометрів в Україні забруднені мінами та боєприпасами, які не розірвалися.

«Щодня наші спеціалісти виявляють сотні вибухонебезпечних предметів. І що більше в нас буде машин для розмінування, що більше буде спеціальних дронів для розмінування, то активніше ми зможемо повертати безпеку. Дякую кожній країні, яка нам допомагає», – додав президент.

Міністерство економіки 7 серпня заявило, що українські виробники заявили про готовність виробляти техніку для розмінування.

Голод 1933-го і терор 2023-го: що між ними спільного і як відновити експорт зерна? Дискусія у Вашингтоні

Для відновлення зернового судноплавства з України потрібні додаткові системи ППО і супровід кораблів НАТО. Щоб це зерно безпечно потрапляло в країни Африки, слід зменшити на африканському континенті вплив Росії та розмноження місцевих «путінів». Світ повинен зрозуміти, що Росія в 2023-му займається схожим терором, що робив СРСР під час Голодомору-геноциду 1932–33 років. Такими були головні тези політиків та експертів – учасників дискусії у Вашингтоні «Перетворення Путіним їжі на зброю. Як це загрожує продовольчій безпеці у світі, а особливо в Африці», яку організував Фонд США-Україна. Читайте про це за лінком

Наєв заявив про сутичку українських військових із російською ДРГ на Сумщині

Українські військовослужбовці виявили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області, заявив командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв 12 серпня.

Він уточнив, що це сталося під час рекогносцировки біля одного з сіл Зноб-Новгородської територіальної громади. Це в Шосткинському районі, який межує з Росією.

«Візуально та акустично спостерігаючи десять озброєних осіб, українські військовослужбовці вступили в стрілецький бій. На допомогу нашим військовим в бік місця події вирушили протидиверсійні резерви від Національної гвардії та прикордонної застави з розрахунками БПЛА», – заявляє Наєв.

Командувач додав, що внаслідок стрілянини диверсанти забрали поранених і відійшли за кордон України.

За його словами, диверсанти прикривали відхід мінометами калібру 120 міліметрів.

У липні командувач Об’єднаних сил ЗСУ повідомив, що північний кордон України посилять особовим складом і бойовою технікою. За його даними, протягом липня українські військові запобігли чотирьом спробам проникнення на територію України російських диверсійно-розвідувальних груп у Чернігівській і Сумській областях.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG