Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

«Відкрита і чесна розмова»: Єрмак підбив підсумки мирного саміту в Саудівській Аравії

У Джидді Саудівської Аравії відбувся мирний саміт щодо принципів відновлення «сталого й справедливого миру» для України, розмова була «відкритою та чесною», йдеться в повідомленні Офісу президента.

Як пише пресслужба, в саміті взяли участь понад 40 країн, що «свідчить про надзвичайну зацікавленість у встановленні стійкого й тривалого миру».

«Ми мали дуже продуктивні консультації щодо ключових принципів, на яких має будуватися справедливий і міцний мир. У нас була надзвичайно чесна, відкрита розмова, під час якої представники кожної країни могли озвучити свою позицію й бачення», - розповів керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак, який очолював українську делегацію.

За словами Єрмака деякі з представників мали різні погляди, «однак усі країни засвідчили відданість принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету й непорушності територіальної цілісності держав. Саме на цих принципах, як зауважив керівник ОП, побудована формула миру президента Володимира Зеленського».

«Зустріч у Джидді стала кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Україною. Кожна держава – учасниця консультацій, має змогу проявити лідерство у глобальних зусиллях заради миру. І більшість із них уже визначила свою роль у реалізації окремих пунктів Формули», – додає пресслужба.

Сторони, зі свого боку, «домовились продовжити роботу на різних представницьких рівнях задля встановлення справедливого та всеосяжного миру».

30 липня видання The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів, які брали участь в обговоренні, повідомило, що Саудівська Аравія збирається провести переговори між Заходом, Україною і ключовими країнами, що розвиваються, на початку серпня. Серед учасників – Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія не була запрошена.

За словами співрозмовників видання, зустріч потрібна для того, щоб Захід міг заручитися підтримкою великих країн, багато з яких дотримуються нейтралітету щодо війни Росії проти України.

Саудівська Аравія, за словами дипломатів, була обрана для проведення переговорів, зокрема, щоб переконати Китай, який підтримує тісні зв’язки з Москвою, взяти в них участь.

Як писало видання, українські й західні чиновники вважають, що спільні зусилля зможуть привести до мирного саміту наприкінці цього року, на якому лідери домовляться про загальні засади врегулювання конфлікту.

Ці принципи, за словами джерел, мають допомогти у проведенні переговорів між Росією й Україною на користь Києва.

У Повітряних силах розповіли, скільки ракетоносіїв тримає РФ у Чорному морі

У Чорному морі Росія наразі тримає дев’ять своїх кораблів – серед них один ракетоносій, оснащений вісьмома крилатими ракетами «Калібр», повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

За словами військових, загальний залп – до 8 ракет.

Крім того, в Азовському морі Росія тримає один корабель, а у Середземному морі на бойовому чергуванні перебувають вісім російських кораблів, із них два носії крилатих ракет «Калібр» із загальним залпом до 24 ракет.

Із вечора 5 серпня до ранку 6 серпня російські війська завдали масованого ракетного удару по Україні.

У Повітряних силах кажуть, що в першій хвилі атаки ввечері 5 серпня армія РФ застосувала 14 крилатих ракет морського базування «Калібр» та три аеробалістичні ракети Х-47 «Кинжал». 12 із 14 «Калібрів» були знищені протиповітряною обороною.

У ніч на 6 серпня армія РФ продовжила атакувати ударними БПЛА «Shahed-136/131» з південно-східного напрямку, крилатими ракетами «Калібр» – з акваторії Чорного моря та крилатими ракетами Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС з району Каспію.

ОВА: снаряди армії РФ зруйнували приватний будинок на Харківщині, загинула жінка

Російська армія в неділю, 6 серпня, обстріляла одне з сіл Харківської області, повідомив очільник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Зі словами місцевого чиновника, армія РФ вдарила по селу Подоли у Куп’янському районі. Російські снаряди зруйнували приватний будинок, виникла пожежа у господарчій споруді.

«Внаслідок ворожого обстрілу села Подоли у Куп’янському районі загинула жінка 58 років, чоловік 66 років отримав поранення, госпіталізований до медичного закладу», – йдеться у повідомленні.

Російські війська регулярно обстрілюють Харківщину. Попри наявність свідчень і доказів, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Росія: мер Москви каже про «спробу прориву безпілотника»

Мер Москви Сергій Собянін повідомив про «спробу прориву на Москву безпілотника».

Як стверджує російський чиновник у телеграмі, ця подія нібито трапилась близько 11-ї години. Також він говорить про те, що дрон був знищений. Інших подробиць наразі немає.

У московському аеропорту «Внуково» вдень 6 серпня терміново ввели в дію план «Килим». Його вводять у виняткових випадках, коли у повітряному просторі фіксують невідомі чи небезпечні повітряні об’єкти.

За даними російських ЗМІ, через інцидент в аеропорту «Внуково» 11 рейсів на виліт і 15 на приліт тимчасово затримуються. Пізніше заборону на польоти зняли.

24 липня російська влада повідомила про атаку безпілотників на Москву. Українська влада зазвичай не коментує подібні події на території Росії.

Коментуючи удар, прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що США «загалом» не підтримують атаки на міжнародно визнану територію Росії. Водночас вона зазначила, що війну почала Росія, і вона ж може завершити її «в будь-який момент виводом військ із України».

«Коли я побачила ті завали, надії не залишилось». Історії чотирьох українських дітей, яких убила Росія

499 дітей загинули в Україні внаслідок збройної агресії Росії. Такими є дані Офісу генерального прокурора України станом на ранок 4 серпня 2023 року. Втім, вони не остаточні, адже долі не всіх дітей відомі, процес ідентифікації та встановлення фактів загибелі триває, а російські війська продовжують атакувати цивільне населення України. Про це повідомляють очевидці, влада і журналісти. Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього. ​

Цього разу ми розповідаємо історії чотирьох загиблих неповнолітніх українців із Дніпропетровщини, Київщини, Запоріжжя та Донеччини. Дивіться і читайте за лінком

На Харківщині внаслідок удару по центру переливання крові загинуло двоє чоловіків – ОВА

У суботу, 5 серпня, армія РФ завдала удару керованою авіабомбою по центру переливання крові в Куп’янському районі Харківської області, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Як пише місцевий чиновник, російські військові атакували керованою авіабомбою близько о 20:20. Внаслідок обстрілу сталась масштабна пожежа.

«За попередніми даними, загинули 2 чоловіків, ще 4 отримали поранення. Деталі з’ясовуються», – додає голова ОВА.

Російські війська регулярно обстрілюють Харківщину. Попри наявність свідчень і доказів, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Раніше сьогодні Повітряні сили ЗСУ повідомляли про обстріл Росією України ракетами, зокрема «Кинджалами» і «Калібрами».

Влада Хмельниччини повідомила про вибухи. У Повітряних силах заявляли, що ціллю ракет може бути Старокостянтинів на Хмельниччині, який Росія атакувала і раніше.

Армія РФ тричі атакувала Хмельниччину: в ОВА розповіли подробиці

У ніч проти 6 серпня російські військові атакували Хмельницьку область – під ударом вкотре опинився аеродром у місті Старокостянтинів, йдеться в повідомленні обласної військової адміністрації.

За інформацією місцевої влади, більшість ракет вдалось збити силам ППО.

Також відомо, що в Старокостянтинівській громаді вибуховою хвилею пошкоджено дахи, двері та вікна в декількох приватних житлових будинках. Також вибито вікна у комунальному закладі культури, автовокзалі та приватних приміщеннях.

Крім того, через атаку спалахнула пожежа на складі відходів кукурудзи на території елеватора у Старокостянтинівській громаді. Постраждав працівник. Пожежу вдалося ліквідувати на площі 1400 кв.м.

Із вечора 5 серпня до ранку 6 серпня російські війська завдали масованого ракетного удару по Україні.

У Повітряних силах кажуть, що в першій хвилі атаки ввечері 5 серпня армія РФ застосувала 14 крилатих ракет морського базування «Калібр» та три аеробалістичні ракети Х-47 «Кинжал». 12 із 14 «Калібрів» були знищені протиповітряною обороною.

У ніч на 6 серпня армія РФ продовжила атакувати ударними БПЛА «Shahed-136/131» з південно-східного напрямку, крилатими ракетами «Калібр» – з акваторії Чорного моря та крилатими ракетами Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС з району Каспію.

Ігнат розповів, чи запускали «Кинджали» з території Білорусі під час нічної атаки

Армія РФ під час останньої атаки запустила по Україні аеробалістичні ракети «Кинджал». Ймовірно, вони могли летіти через територію Білорусі, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що пуск «Кинджалів», ймовірно, був з району Тамбова. Речник припустив, що російські ракети могли пролетіти через Білорусь. Зараз цю інформацію уточнюють.

«Але було помічено проліт повітряних цілей саме через Білорусь. Це вже не вперше, тому нічого дивного немає», – сказав Ігнат.

Із вечора 5 серпня до ранку 6 серпня російські війська завдали масованого ракетного удару по Україні.

У Повітряних силах кажуть, що в першій хвилі атаки ввечері 5 серпня армія РФ застосувала 14 крилатих ракет морського базування «Калібр» та три аеробалістичні ракети Х-47 «Кинжал». 12 із 14 «Калібрів» були знищені протиповітряною обороною.

У ніч на 6 серпня армія РФ продовжила атакувати ударними БПЛА «Shahed-136/131» з південно-східного напрямку, крилатими ракетами «Калібр» – з акваторії Чорного моря та крилатими ракетами Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС з району Каспію.

У Києві на монументі «Батьківщина-мати» встановили тризуб – відео

У неділю вранці, 6 серпня, на щит монумента «Батьківщина-мати» встановили тризуб замість демонтованого раніше радянського герба, повідомив колишній міністр культури Олександр Ткаченко.

«Це сталось. Український тризуб на своєму місці. Це був складний, відповідальний, історичний проєкт. Дякую всім, завдяки кому це сталось – донори, проєктанти, будівельники, скульптор, працівники Музею війни, всі, хто вболівав за ці зміни та підтримував», – написав Ткаченко.

5 серпня працівники почали встановлювати герб України на монумент «Батьківщина-мати». Того дня тризуб підняли до першого рівня – на 24 метри.

Монумент «Батьківщина-мати» розташований на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Він був споруджений у 1981 році і вважається найвищою скульптурою в Європі. Його хочуть до Дня Незалежності України перейменувати на «Україна-мати».

Розвідка Британії: Росія втратила в Україні щонайменше половину своїх десантних військ

Росія втратила як мінімум половину бійців десантних військ, яких у 2022 році кинули на війну проти України – йдеться про щонайменше 15 тисяч військових, повідомляє британська розвідка.

У розвідці Великої Британії нагадують, що під час святкування Дня Повітряно-десантних військ (ВДВ) Росії 2 серпня сталося несанкціоноване розголошення даних про масштабні втрати Росії у війні.

Так, у зверненні головнокомандувач десантних військ РФ генерал-полковник Михайло Теплінський повідомив, що 8500 десантників отримали поранення та згодом повернулися в стрій або взагалі відмовилися залишити лінію фронту.

Це відео швидко видалили з офіційних каналів Міноборони РФ. Натомість Теплінський так і не сказав, скільки російських десантників було вбито чи серйозно поранено в Україні, кажуть у розвідці.

«Однак екстраполяція даних Теплінського підтверджує оцінку, що принаймні 50% із 30 000 десантників, які були направлені в Україну у 2022 році, були вбиті або поранені», – зазначає розвідка.

Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 7 липня Російська служба Бі-Бі-Сі і «Медіазона» спільно з командою волонтерів, користуючись відкритими даними, встановили імена 27 423 російських військовослужбовців, які загинули під час війни Росії проти України.

Автори дослідження також зазначають, що це «мінімальна оцінка російських втрат», а реальне число – «напевно вище».

Реальна цифра втрат, за оцінками авторів дослідження, може бути щонайменше вдвічі більшою. Таким чином, кількість загиблих, за найконсервативнішою оцінкою, може становити 55 тисяч осіб. Безповоротні втрати Росії з урахуванням тих, хто зазнав тяжкого поранення чи загинув, можуть становити щонайменше 247 тисяч осіб.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Втрати Росії у війні: за добу ще 590 військових та 5 танків

Росія втратила у повномасштабній війні проти України близько 249 700 своїх військових, 590 із них – за останню добу, заявив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 6 серпня.

Серед інших російських втрат, за даними Генштабу, – такі:

  • танки – 4237 (+5)
  • бойові броньовані машини – 8262 (+11)
  • артилерійські системи – 4965 (+22)
  • РСЗВ – 705 (+1)
  • засоби ППО – 466
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 311
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4126 (+10)
  • крилаті ракети – 1359 (+12)
  • кораблі/катери – 18
  • автомобільна техніка та автоцистерни – 7441 (+19)
  • спеціальна техніка – 734 (+4)

Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 7 липня Російська служба Бі-Бі-Сі і «Медіазона» спільно з командою волонтерів, користуючись відкритими даними, встановили імена 27 423 російських військовослужбовців, які загинули під час війни Росії проти України.

Автори дослідження також зазначають, що це «мінімальна оцінка російських втрат», а реальне число – «напевно вище».

Реальна цифра втрат, за оцінками авторів дослідження, може бути щонайменше вдвічі більшою. Таким чином, кількість загиблих, за найконсервативнішою оцінкою, може становити 55 тисяч осіб. Безповоротні втрати Росії з урахуванням тих, хто зазнав тяжкого поранення чи загинув, можуть становити щонайменше 247 тисяч осіб.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Масована атака на Україну: знищено 57 повітряних цілей

Із вечора 5 серпня до ранку 6 серпня російські війська завдали масованого ракетного удару по Україні, йдеться в повідомленні Повітряних сил ЗСУ.

Повідомляється, що в першій хвилі атаки ввечері 5 серпня армія РФ застосувала 14 крилатих ракет морського базування «Калібр» та три аеробалістичні ракети Х-47 «Кинжал». 12 із 14 «Калібрів» були знищені протиповітряною обороною.

У ніч на 6 серпня армія РФ продовжила атакувати ударними БПЛА «Shahed-136/131» з південно-східного напрямку, крилатими ракетами «Калібр» – з акваторії Чорного моря та крилатими ракетами Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС з району Каспію.

Силами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною інших складових ЗСУ знищено всі 27 ударних БпЛА «Shahed-136/131», 5 із 6 ракет «Калібр» другої хвилі та 13 з 20 крилатих ракет повітряного базування 101/Х555.

Загалом за кілька хвиль атак з вечора 5-го до ранку 6 серпня 2023 року російська армія застосувала 70 засобів повітряного нападу.

Пізно ввечері 5 серпня Повітряні сили повідомили про запуск Росією «Шахедів» по Україні.

Зведення Генштабу ЗСУ: за добу відбулось близько 30 бойових зіткнень

Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, протягом доби відбулось близько 30 бойових зіткнень, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

«Авіація сил оборони за минулу добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу противника», – повідомляють українські військові.

Також відомо, що протягом доби 5 серпня підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 5 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 4 артилерійських засоби на вогневих позиціях, 5 складів боєприпасів та одну станцію радіоелектронної боротьби армії РФ.

«Пролунала серія вибухів». У Хмельницькій ОВА повідомили про наслідки ракетного удару

В одній із громад Хмельниччини 5 серпня під час ракетної атаки з боку Росії «пролунала серія вибухів», повідомила обласна військова адміністрація з посиланням на першого заступника начальника ОВА Сергія Тюріна.

«Сьогодні ввечері під час повітряної тривоги Хмельниччина знову була атакована ворогом. Пролунала серія вибухів в одній з громад області. Дякуємо нашим силам ППО за якісну роботу», – сказав він.

За словами Тюріна, вибуховою хвилею були пошкоджені покрівля, двері й вікна в декількох приватних житлових будинках, вибиті вікна в одному з комунальних закладів культури, в приміщенні автовокзалу і в комерційному приміщенні.

«Найважливіше, що постраждалих від атаки немає», – наголосив він.

В ОВА не уточнили, про яку громаду йдеться, проте Повітряні сили ЗСУ заявляли, що ракети «Кинджал» летіли в бік Старокостянтинова на Хмельниччині, який Росія атакувала і раніше.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські ракети під час удару 5 серпня були спрямовані по «Мотор Січі» у Запоріжжі і по Хмельниччині (по чому саме тут – він не уточнив).

Офіційних даних військових про кількість запущених і збитих ракет наразі немає.

Пізно ввечері 5 серпня Повітряні сили повідомили про запуск Росією «Шахедів» по Україні.

Повітряні сили повідомили про «Шахеди» над Україною

Росія ввечері 5 серпня атакувала Україну іранськими безпілотниками «Шахед», повідомили Повітряні сили Збройних сил України.

Про загрозу ударів дронів попередили Херсонщину, Миколаївщину, Кіровоградську і Полтавську області, а згодом і Вінниччину й Черкащину. У всіх цих областях зараз оголошена повітряна тривога.

Раніше сьогодні Повітряні сили ЗСУ повідомляли про обстріл Росією України ракетами, зокрема «Кинджалами» і «Калібрами».

Влада Хмельниччини повідомила про вибухи. У Повітряних силах заявляли, що ціллю ракет може бути Старокостянтинів на Хмельниччині, який Росія атакувала і раніше.

Кореспондентка Радіо Свобода повідомляла, що в частині районів Запоріжжя було чутно два вибухи. Влада без подробиць повідомила про ракетний удар по околицях міста.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські ракети під час удару 5 серпня були спрямовані по «Мотор Січі» у Запоріжжі і по Хмельниччині.

Офіційних даних військових про кількість запущених і збитих ракет наразі немає.

Війська РФ обстріляли центр переливання крові на Харківщині, є загиблі й поранені – Зеленський

Російські військові ввечері 5 серпня обстріляли центр переливання крові на Харківщині, внаслідок чого є загиблі і поранені, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Керована авіаційна бомба Росії проти центру переливання крові в Україні. Цей вечір, Куп’янська громада на Харківщині. Є загиблі та поранені. Мої співчуття! Наші рятувальники ліквідовують пожежу», – написав голова держави у соцмережах.

Інші подробиці поки що невідомі.

Російські війська регулярно обстрілюють Харківщину. Попри наявність свідчень і доказів, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Раніше сьогодні Повітряні сили ЗСУ повідомляли про обстріл Росією України ракетами, зокрема «Кинджалами» і «Калібрами».

Влада Хмельниччини повідомила про вибухи. У Повітряних силах заявляли, що ціллю ракет може бути Старокостянтинів на Хмельниччині, який Росія атакувала і раніше.

Президентка Словаччини дала дозвіл 9 громадянам країни служити в ЗСУ

Президентка Словаччини Зузана Чапутова підписала документи, які дозволяють дев’ятьом словакам вступити до лав Збройних сил України.

Як повідомили словацькі ЗМІ, всього за період від 24 лютого 2022 року до 2 серпня 2023-го словацька президентка розглянула 35 заяв громадян щодо служби в лавах української армії. 26 із них у дозволі відмовили, щодо дев’ятьох рішення президентки було позитивним.

Причина відмови не повідомляється.

У відповідності до чинного законодавства, словацькі громадяни мають право долучитися до служби в арміях інших країн лише з дозволу президента країни. Без такого дозволу словакам загрожує кримінальна відповідальність.

Раніше цього місяця стало відомо, що Чехія від початку повномасштабного вторгнення Росії дозволила 146 своїм громадянам брати участь у війні в лавах Збройних сил України.

У Росії злетіли сім Ту-95, здатні нести ракети – військові

З російського аеродрому «Оленья» злетіли сім винищувачів Ту-95, повідомило ввечері 5 серпня оперативне командування «Південь».

«Зафіксовано активність ворожої стратегічної авіації. Сім Ту-95 злетіли з аеродрому «Оленья». Ці винищувачі на підвісці можуть нести ракети Х-101 і Х-555. Дослухайтеся до сигналів повітряної тривоги. У разі небезпеки переходьте в укриття», – йдеться в повідомленні.

Після 18-ої години 5 серпня по всій Україні оголошували повітряну тривогу. Повітряні сили ЗСУ повідомляли про запуск Росією ракет, зокрема «Кинджалів».

Влада Хмельниччини повідомила про вибухи. У Повітряних силах заявляли, що ціллю ракет може бути Старокостянтинів на Хмельниччині, який Росія атакувала і раніше.

Кореспондентка Радіо Свобода повідомляла, що в частині районів Запоріжжя було чутно два вибухи. Влада без подробиць повідомила про ракетний удар по околицях міста.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські ракети під час удару 5 серпня були спрямовані по «Мотор Січі» у Запоріжжі і по Хмельниччині.

Офіційних даних військових про кількість запущених і збитих ракет наразі немає.

Росія регулярно обстрілює українські міста, застосовуючи при цьому дрони і ракети.

Після того, як 17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди російські війська почали практично щодня обстрілювати південь України, зокрема Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди.

Росія каже, що піднімала Су-30 для перехоплення американського розвідувального безпілотника

Росія 5 серпня заявила, що направила винищувач Су-30 до Чорного моря, щоб «запобігти порушенню російського державного кордону» американським безпілотником.

У Міноборони Росії заявили, що екіпаж ідентифікував безпілотник як розвідувальний дрон MQ-9A Reaper Військово-повітряних сил США.

«Під час наближення російського винищувача іноземний розвідувальний безпілотник здійснив розворот, – заявили в російському міністерстві. – Російський літак благополучно повернувся на свою авіабазу, порушення кордону не було».

Офіційні особи США поки що не коментували інцидент.

У березні цього року США заявили, що Росія пошкодила американський дрон MQ-9 Reaper у нейтральних водах Чорного моря. За повідомленням американського повітряного командування в Європі, два винищувачі Су-27 ВКС РФ провели маневри біля безпілотника: скинули на нього паливо і потім зачепили його гвинт – у результаті військові були змушені втопити апарат у міжнародних водах.

Повітряні сили США назвали дії росіян «небезпечним та непрофесійним маневром», який загрожував катастрофою і російським літакам теж.

За версією Росії, дрон йшов «надто близько» до окупованого нею Криму, рухався у напрямку «кордону Росії» з вимкненими транспондерами – але впав все одно сам, а винищувачі його нібито тільки супроводжували.

«Удар України у відповідь». На Заході коментують атаку на танкер Росії біля Криму

Низка провідних американських ЗМІ повідомляє, що один із найбільших російських нафтових танкерів був уражений морським безпілотником поблизу окупованого Криму.

Газета Wall Street Journal пише, що це українські морські безпілотники атакували російський нафтовий танкер, на який раніше США наклали санкції за роботу на російську армію. Танкер перебував неподалік Керченського моста, що сполучає Росію з окупованим Кримським півостровом. Читайте про це за лінком

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG