Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський про 6 грудня: це день нашої вдячності

Президент Володимир Зеленський заявив, що 6 грудня, коли відзначають день Збройних сил України, є днем вдячності.

«Сьогодні – день нашої вдячності. Саме такий сенс у 6 грудня – і це назавжди. Тепер лише так наші люди відзначатимуть День Збройних сил України – словами вдячності, відчуттям вдячності, сльозами вдячності… Коли в державі День Збройних сил за своїм сенсом є святом вдячності, таку державу, я впевнений, неможливо здолати й неможливо зламати. І сьогодні ми всі це точно бачимо і ще раз побачили», – сказав Зеленський у відеозверненні, записаному в Маріїнському палаці у присутності військовослужбовців.

Він наголосив, що Збройні сили боронять Україну від російської агресії вісім років і 286 днів.

В «Укренерго» розповіли, коли світло вимикатимуть за графіком

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що до планових графіків вимкнення електроенергії можуть повернутися вже цього тижня, якщо не буде нових обстрілів.

«Це буде можливим, коли дефіцит потужності в енергосистемі буде знижений до такого рівня, коли можна буде кожні чотири години відключати одну з трьох груп споживачів. Всі споживачі в кожній області поділені обленерго і військово-цивільними адміністраціями на три черги. І ці три черги поперемінно відключаються від енергопостачання для того, щоб це відбувалося в плановому режимі. Ми зараз досить близькі до того, щоб привести дефіцит потужності до таких параметрів, коли ми знову зможемо повернутися до планових графіків», – сказав Кудрицький під час інтерв’ю «Радіо НВ».

Війська РФ випустили 226 снарядів та мін, є постраждалий – Живицький про обстріли Сумщини

Російські війська сьогодні обстріляли сім громад Сумщини, поранена людина, овідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

«226 снарядів та мін російський ворог випустив протягом дня по прикордонню. Під обстрілами були 7 громад – Есманьська, Миропільська, Шалигинська, Хотінська, Юнаківська, Білопільська та Краснопільська громади», – написав він у телеграмі.

За даними Живицького, Есманьську громаду війська РФ обстріляли чотири рази з мінометів, реактивних систем залпового вогню «Град» та артилерії.

«Осколкове поранення отримав 69-річний місцевий житель. У нього рвана рана щоки, чоловіку надали допомогу на місці. Також, на цю годину, відомо щонайменше про три пошкоджені житлові будинки. В одному з них – пожежа», – уточнив голова ОВА.

Дмитро Живицький повідомляв, що напередодні російські військові завдали 84 удари по Сумській області.

Сумщина межує з трьома областями Росії – Брянською, Курською, Бєлгородською. Прикордонні райони України регулярно зазнають обстрілів із боку Росії.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

У Міноборони повідомили, де зараз епіцентр бойових дій

Епіцентром бойових дій на сьогодні є Донецька область, там йдуть дуже важкі бої, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі телемарафону.

«У нас на сьогодні епіцентром бойових дій є Донецька область, і ворог сконцентрував більшість своїх сил станом на сьогодні саме там. Чому? Ну, очевидно, після їхніх втрат, після того, як вони повинні були залишити Херсон, частину Херсонської області, після того, як вони ганебно і боягузливо тікали з Харківської області – це безумовно деморалізувало російське військо, і їм потрібні швидкі перемоги, щоб підняти цей дух», - сказала Маляр.

За її словами, ймовірно, російські війська «думають, що Донецька і Луганська область для них – дуже просте завдання».

FT: нові санкції ЄС можуть торкнутися гірничодобувного сектору Росії

Єврокомісія розглядає заборону на нові інвестиції у гірничодобувний сектор Росії в рамках нового пакету санкцій проти Москви через її агресію щодо України, пише Financial Times із посиланням на джерела.

Заборона стане частиною дев’ятого пакету обмежень Євросоюзу, який країни-члени планують обговорити найближчими днями.

Чиновники сподіваються, що санкції буде погоджено до кінця наступного тижня, зазначає Financial Times.

Резніков: зараз немає потреби у додатковій мобілізації в Україні

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що наразі немає потреби у проведенні додаткової хвилі мобілізації в Україні.

«В нас певні організаційні заходи вже робляться за рішенням Генштабу. Говорити про те, що на цей момент нам потрібна додаткова мобілізація – питання поки що так не стоїть. У нас достатньо сьогодні людей у Збройних силах України й взагалі в секторі безпеки та оборони», – сказав в ефірі національного телемарафону міністр, відповідаючи на запитання, чи активізуватиме Україна призов у зв'язку з можливою другою хвилею мобілізації в Росії.

«Нам що потрібно – і ми цього не приховуємо, ми й західним партнерам говоримо – нам потрібна зброя. Починаючи від артилерії, снарядів до неї, броньованих автомашин, танків, літаків. Партнери знають цей наш перелік для того, щоб наші хлопці та дівчата могли на фронті бути успішнішими, ефективнішими, як ми це вже демонструємо 9 місяців», – додав він.

В Україні від 24 лютого, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію.

У липні міністр оборони України Олексій Резніков розповів, що до лав З СУ мобілізували до 700 000 людей. Всього, за його словами, станом на липень понад мільйон людей забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони.

Ракетний удар по Кривому Рогу: постраждав працівник промислового підприємства – ОВА

Працівник промислового підприємства постраждав внаслідок російського ракетного удару в Кривому Розі 6 грудня, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

«Росіяни завдали удару по промисловому підприємству у Кривому Розі. Постраждав 38-річний працівник. Він – з опіками у лікарні. На підприємстві є руйнування. Деталі з’ясовуються», – написав голова ОВА у телеграмі.

Про те, що Кривий Ріг знову зазнав ракетного удару, раніше повідомив голова військової адміністрації міста Олександр Вілкул.

5 грудня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Повітряна тривога тривала три години. Як повідомив Радіо Свобода речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, українські сили протиповітряної оборони збили над 60 із понад 70 ракет, запущених Росією. У Кривому Розі на Дніпропетровщині повідомили, що внаслідок атаки у місті є руйнування критичної інфраструктури і можливі «масштабні відключення».

Як повідомляв Олександр Вілкул, після масованого обстрілу військами РФ Кривого Рогу 5 грудня енергосистему міста вдалося втримати завдяки генераторам.

Обличчя оборонців. До Дня Збройних сил України (фоторепортаж)

Фотографії оборонців України, відзняті воєнкорами Радіо Свобода у різний час і на різних ділянках фронту.

Дивіться тут

Блащак: Варшава починає «робочі заходи» щодо розміщення Patriot на території Польщі

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що Варшава починає «робочі заходи» щодо розміщення пускової установки Patriot на території Польщі після відмови Німеччини передати цю систему Україні, яка нині протистоїть російській агресії.

За його словами, після розмови з міністеркою оборони ФРН Крістін Ламбрехт він розчарувався рішенням відмови від передачі систем Україні.

«Після розмови з міністеркою оборони ФРН з розчаруванням прийняв рішення відмовитися від підтримки України. (він не уточнює, коли саме ця розмова відбулася і коли прозвучала ця відмова – ред.). Розгортання Patriot на заході України посилило б безпеку поляків та українців», – написав він у твіттері.

За його словами, Варшава приступає до «робочих заходів» щодо розміщення пускової установки Patriot в Польщі.

Німецька сторона цієї заяви Маріуша Блащака не коментувала.

Читайте також: Якби Німеччина передала Україні систему Patriot, канцлеру та його країні дякували б усі покоління українців – Зеленський

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак 23 листопада заявив, що попросив Німеччину передати Україні запропоновані Варшаві системи протиракетної оборони і розмістити їх на західному кордоні країни з Польщею.

Натомість німецький уряд відповів, що обговорить цю пропозицію із союзниками по НАТО. 25 листопада генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберґ не підтвердив, що для того, аби передати це озброєння Україні, потрібна згода всього Альянсу. США тим часом заявили, що поки не планують поставки систем Patriot Україні.

У Каланчаку на Херсонщині суттєво збільшилася кількість російських військових – селищна голова

На території Каланчацької громади, що у Скадовському районі на Херсонщині, кількість російських військових суттєво збільшилася, коли почалася деокупація правобережної частини Херсонської області, повідомила проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» селищна голова Каланчака Світлана Фоміна.

За її словами, також окупанти сюди активно звозять поранених, а своїх загиблих солдатів ховають на місцевому цвинтарі.

«У нашу громаду звозяться поранені російські військові. Вони привезли своїх лікарів, які лікують поранених. Знаю, що на одному з цвинтарів вони (окупанти – ред.) вирили цілу канаву і там хоронять своїх загиблих», – повідомила Фоміна.

Росія тримає 12 «Калібрів» у Чорному морі – ВМС

У Чорному морі на бойовому чергуванні станом на 6 грудня перебувають 15 російських кораблів, із них два – носії крилатих ракет «Калібр» із загальним залпом – 12 ракет, повідомили Військово-морські сили ЗСУ.

«В Азовському морі ворог продовжує контролювати морські комунікації, утримуючи на бойовому чергуванні два кораблі; в Середземному морі – дев’ять ворожих кораблів, із них п’ять носіїв крилатих ракет «Калібр», загальний залп – 76 ракет», – йдеться в повідомленні.

Як заявляв президент Володимир Зеленський 20 листопада, від 24 лютого Росія випустила по Україні понад 4700 ракет.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) 23 листопада заявив, що російські військові суттєво виснажили свій арсенал високоточних ракет, але, швидше за все, найближчим часом зможуть масштабно атакувати критично важливу інфраструктуру України.

ЄС і Норвегія підписали угоду щодо підтримки України

ЄС та Норвегія підписали сьогодні адміністративну угоду про добровільний фінансовий внесок Осло до місії військової допомоги Євросоюзу на підтримку України на 2023 рік (EUMAM Ukraine), повідомляє пресслужба Європейської Ради.

«Фінансова підтримка Місії ЄС з військової допомоги Україні з боку Норвегії дасть додатковий поштовх для навчання та оснащення українських Збройних Сил, які продовжують мужню боротьбу з російською агресією», – заявив Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Жозеп Боррель.

31 жовтня уряд Норвегії оголосив про своє рішення підтримати EUMAM Ukraine добровільним фінансовим внеском у розмірі 150 мільйонів норвезьких крон (приблизно 14,5 мільйона євро) до Європейського фонду миру. Сьогоднішнє підписання офіційно закріплює цю резолюцію та гарантує, що угода набуде чинності.

День ЗСУ. Курськ та Брянськ: нова атака на російські аеродроми. Зеленський на Донбасі

Як повернутися із Росії до України без документів: механізм для депортованих

Україна розробила спеціальний документ, який допоможе громадянам повернутися з Росії. Формально, він розрахований на тих, хто був депортований окупаційною владою, або сам виїхав до РФ із захоплених територій, а потім застряг там без документів. У рамках експерименту в Україні вже оформлено один такий документ для особи, примусово вивезеної до Росії. Радіо Донбас.Реалії пояснює, як це працює.

Мова йде про посвідчення особи на повернення в Україну.

Сам документ не новий. Але раніше він видався винятково дипломатичними представництвами та консульськими установами України на підставі лише особистого клопотання заявника або звернення його законних представників. Проте консульські установи України в Росії після початку масштабного вторгнення не працюють.

Тож оформити посвідчення можна віддалено.

Повністю читайте тут

«Нас підбадьорювало українське радіо»: жителька Ізюма розповіла про окупацію

Жителька Ізюма Інга пережила російську окупацію в селі Капітолівка – воно розташоване неподалік від міста. Після деокупації жінка написала Радіо Донбас.Реалії: виявляється, єдиним джерелом інформації був для неї проєкт Радіо Свобода. Ми відвідали Інгу, щоб розпитати про це детальніше. «Як виявилося, радіо в окупації ­­­­­– це єдиний інформаційний потік, який доходив до людей!­­­­­– Каже ізюмчанка. ­­­­­– Росіяни нас переконували, що своїй країні ми непотрібні. Але радіо спростовувало їхні фейки і підбадьорювало нас».

В ізюмській квартирі Інги хоч і холодно, – але ж які тут аромати! До нашого приїзду дівчина спекла хліб та почала мастити домашні пампушки часником. Каже, що має хист до випічки, і до вторгнення встигла придбати і різні форми для тортів, і міксер. Але російська армія зруйнувала усі плани.

Повністю читайте тут

Росія: членів Ради з прав людини попросили не питати Путіна про убивство Нужина

У Росії членам президентської Ради з прав людини на запланованій на 7 грудня онлайн-зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним рекомендували не порушувати кілька питань. Серед таких – імовірне вбивство найманця «приватної військової компанії Вагнера» Євгена Нужина, застосування закону про фейки про російську армію та протести родичів мобілізованих. Про це повідомляє видання «Верстка» з посиланням на джерела у Раді.

Співрозмовники видання розповіли, що голова Ради Валерій Фадєєв, який затверджує всі теми та питання для обговорення з Путіним, за останні два тижні кілька разів зустрічався із представниками адміністрації президента. Вони нібито просили не порушувати кілька гострих питань, щоб «не засмучувати президента».

Окупанти готують поле бою в Олешках – мер

Міський голова окупованих Олешок на Херсонщині Євген Рищук заявляє, що гуманітарна ситуація у місті залишається «тяжкою», а територія громади перетворилася на «сіру зону». Про це він сказав в у коментарі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

«У цілому громади, які розташовані біля Дніпра, перетворилися у «сіру зону», в плацдарм, тому що російські війська не можуть там закріпитися і вони відійшли далі кілометрів на 10 від лінії розмежування, від Дніпра. Вони перебувають у селах Раденськ, у тих селах, там, де ліси. Там в них є можливість сховати свою техніку і відстрілювати «Градами» зараз по Херсону. Вони виїжджають, відстрілюються і заганяють назад у ліс, де їх не видно», – пояснив Рищук.

Він зазначив, що окупанти готують цю територію для бойових дій.

Читайте також: «Росія мститься». Як вивести Херсон з-під вогню окупантів?

«Людей залишилося дуже мало. Як мені знайомий каже, враження, що місто вимерло. У нас був на території громади психоневрологічний будинок-інтернат. Там були люди похилого віку, то їх вивезли – частину до Сімферополя, частину до Генічеська. Інтернат із дітьми вивезли ще раніше, там 82 дитини було. Все готується для того, щоб територія була пристосована до бойових дій», – додав Рищук.

З огляду на бойові дії та окупацію міста російськими військами редакція не має змоги оперативно перевірити цю інформацію з незалежних джерел.

1 грудня у Генеральному штабі ЗСУ заявили, що в Олешках стало менше російських військ і їхньої техніки.

«З окремих населених пунктів Херсонської області війська противника виведено та роззосереджено у лісосмугах вздовж ділянки автошляху Олешки – Гола Пристань. Основа частина військ - це мобілізовані особи», – йшлося у повідомленні.

11 листопада Міноборони України повідомило, що окупований російськими військами з березня Херсон повертається під контроль української армії.

Проте лівобережжя Херсонщини, де розташоване місто Олешки, все ще перебуває під контролем російських військ.

Верещук і Джеппар відреагували на звинувачення ФСБ Росії і заочний арешт

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук відреагувала на оголошення Росією її в розшук.

«ЗМІ написали, що росіяни заочно арештували та оголосили мене в розшук за «посягання на територіальну цілісність рф». Всі мене про це питають. Ну що я можу сказати? Це моя робота», – написала вона в телеграмі.

Заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар, яку сьогодні також російський суд заочно заарештував та оголосив у розшук за аналогічним звинуваченням, заявила, що сприймає це як «визнання ефективності своєї роботи».

«Зізнаюсь, я займаюсь відновленням територіальної цілісності України з 2014 року, з перших днів окупації Росією моєї Батьківщини. Тому сприймаю такі дії, як визнання ефективності своєї роботи», – написала вона у фейсбуці.

Федеральна служба безпеки Росії 6 грудня оголосила в розшук українських урядовиць Еміне Джеппар і Ірину Верещук. Як повідомляли російські ЗМІ, ФСБ звинувачує їх у «порушенні територіальної цілісності РФ», суд заочно заарештував українських посадовиць.

Читайте також: Співучасники агресії Путіна: російські олігархи відповідають за війну в Україні

У жовтні Україна оголосила у розшук сотні російських чиновників та депутатів – це депутати Держдуми Росії, сенатори, члени Ради безпеки РФ та російського уряду. Серед них директор ФСБ Росії Олександр Бортніков, голова Держдуми РФ В’ячеслав Володін, голова Росгвардії Віктор Золотов, міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев, голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко, директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін, міністр оборони РФ Сергій Шойгу та секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев.

Їм інкримінують частину 2 статті 110 Кримінального кодексу України – «посягання на територіальну цілісність країни».

Армія РФ замінувала окуповану Нову Каховку – міський голова

Території Новокаховської громади, що на лівобережній Херсонщині, заміновані, повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» міський голова Володимир Коваленко.

«Лівий берег Дніпра і територія міста заміновані. Знаю, що в населених пунктах, які від берега в глибині в бік Криму і які належать до Новокаховської громади, там, на перехрестях вулиць, стоять відповідні установки, які час від часу останніми часом стріляють в бік населених пунктів на правому березі (Дніпра – ред.) в бік звільненої території Херсонщини», – сказав він.

За даними Коваленка, більшість людей із міста виїхали, а ті, хто залишаються, намагаються уникати контактів з окупаційними силами. Він наголосив, що російських військових на території Нової Каховки зараз значно менше, ніж до деокупації правобережної частини Херсонщини.

«Росіяни стали у плані контакту з людьми менш активними. Вони стали більш активними у плані вивезення (майна – ред.) та крадіжок. Це вивезення обладнання з медичних закладів, навчальних закладів. З приватних торговельних точок, включаючи морозильні камери, холодильники. Здебільшого звертають увагу на це», – розповів мер Нової Каховки.

З огляду на бойові дії та окупацію міста російськими військами редакція не має змоги оперативно перевірити цю інформацію з незалежних джерел.

Раніше про мінування російськими військами різноманітних об'єктів на правобережжі Херсонщини повідомляла українська влада. Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомляв, що в деокупованій Херсонській області – високий рівень замінованості доріг, об’єктів, зокрема житлових будинків.

11 листопада Міноборони України повідомило, що Херсон повертається під контроль української армії. Російські військові відступили з правого берега Дніпра, де, зокрема, розташований обласний центр. Після відступу російські загарбники почали регулярно обстрілювати місто.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках війська РФ обстріляли понад 20 населених пунктів – Генштаб ЗСУ

На Бахмутському та Авдіївському напрямках російські війська обстріляли понад 20 населених пунктів, повідомляє у фейсбуці Генеральний штаб ЗСУ.

«На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків та артилерії різних типів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Верхньокам’янське, Спірне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Дружба, Залізне, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка Донецької області», – йдеться у повідомленні.

Українські військові зазначають, що на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує зусилля на веденні наступу, а на інших напрямках намагається утримати тимчасово захоплені території та стримує дії підрозділів Сил оборони України.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG