Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Російський обстріл пошкодив лінію електропередач на Сумщині – голова ОВА

Російські війська вранці обстріляли Білопільську громаду Сумщини, повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

«По прикордонному селу ударили з мінометів 120-міліметрового калібру. Було 23 «прильоти». Внаслідок обстрілу пошкоджена лінія електропередач», – написав він у своєму Телеграмі.

Крім того, під обстріли потрапили Великописарівська та Новослобідська громади. За словами Живицького, наслідки обстрілів уточнюються.

Сумщина межує з трьома областями Росії – Брянською, Курською, Бєлгородською. Прикордонні райони України регулярно зазнають обстрілів із боку Росії.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

У МЗС повідомили про нові випадки погроз українським посольствам і консульствам

У Міністерстві закордонних справ повідомили, що іспанська поліція вилучила на поштовому відділені три конверти із, як вважається, очима тварин, що були адресовані посольству України в Мадриді, генеральному консульству в Барселоні та консульству в Малазі. Про це у фейсбуці повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, наразі розпочато слідчі дії.

«Загалом вже маємо 21 випадок погроз українським посольствам та консульствам в 12 країнах», – зазначив Олег Ніколенко.

Раніше у МЗС України повідомили, що всі посольства та консульства переведені в режим посилених заходів безпеки.

Перші повідомлення про підозрілі конверти, пакунки і погрози українським диппредставництвам за кордоном з’явилися наприкінці листопада. 30 листопада у посольстві України в Мадриді стався вибух. Зокрема вибухнув конверт у руках коменданта будівлі, чоловіка госпіталізували. Пізніше повідомлялося про закривавлені пакунки «з очима тварин». Інциденти фіксували в Іспанії, Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, Казахстані, у Ватикані.

Суд передав АРМА виробничі потужності на Івано-Франківщині, які мали російських власників – ДБР

Державне бюро розслідувань ініціювало передачу Національному агентству з виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів заводу та виробничого комплексу на Івано-Франківщині, які належали суб’єктам Росії – про це пресслужба Бюро повідомила 5 грудня.

За повідомленням, йдеться про майно та корпоративні права «на декілька мільярдів гривень».

«За клопотанням ДБР в управління держави передано завод та виробничо-складський комплекс на Івано-Франківщині, власниками яких є громадяни Росії. Йдеться про виробничо-складський комплекс поліетиленових і полівінілхлоридних труб та завод карбамідних смол загальною площею понад 18 тисяч метрів квадратних», – йдеться в повідомленні.

Раніше суд арештував частки у статутних капіталах цих активів на близько 70 мільйонів гривень. За даними слідства, фактичними їх власниками є громадяни Росії. Вони створили офшорні компанії, аби приховати власність і уникнути конфіскації майна.

«Також встановлено, що ці підприємства ухилялись від сплати податків. Триває розслідування за фактом ухиляння від сплати податків цими підприємствами (частина 2 статті 212 КК України). Сума таких збитків держбюджетові може становити десятки мільйонів гривень», – додає ДБР.

На початку листопада АРМА повідомило, що виявило в країнах Заходу майно депутатів Державної думи Росії на понад 180 мільйонів гривень.

СБУ затримала жінку, яка співпрацювала з російськими силами під час окупації Снігурівки

Служба безпеки України повідомила, що під час стабілізаційних заходів у звільненій Снігурівці Миколаївської області затримано жінку за співпрацю з російськими силами під час окупації міста.

«Під час тимчасового захоплення міста вона вступила до лав окупаційної адміністрації, де її призначили керівником «відділу житлово-комунального господарства». Перебуваючи на «посаді», колаборантка здійснювала «облік» місцевого житлового фонду, насамперед його технічний стан і побутові умови», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що жінка визначала придатність будівель до «розквартирування» представників окупаційних сил. Також, як повідомляє СБУ, жінка, контролювала кошторис витрат на відновлення інфраструктурних споруд, використовуваних російськими військами для базування власних підрозділів.

«Серед таких об’єктів були житлові будинки місцевих жителів, які виїхали на підконтрольну українській владі територію», –зазначають у спецслужбі.

Повідомляється, що після звільнення району жінка намагалася втекти, але була затримана.

«Наразі їй повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», – повідомили в СБУ.

Українські військові звільнили Снігурівку на початку листопада. Місто було окуповане російськими військами з березня 2022 року.

Японія зробить для проєкту «Сахалін-2» виняток із обмежень цін на російську нафту

Японія долучилася до обмежень цін на російську нафту, але зробить виняток для пального, імпортованого через трубопровід «Сахалін-2» – про це повідомляють міжнародні медіа з посиланням на японський уряд 5 грудня.

Японія, яка входить до «Групи семи», долучилася до ухваленого спільно рішення не страхувати контракти на нафту з Росії, якщо вона коштує понад 60 доларів за барель. Виняток зробили для проєкту з освоєння нафтогазоносного шельфу на острові Сахалін «Сахалін-2».

Уряд Японії пояснив рішення «міркуваннями енергетичної безпеки країни».

3 грудня Рада Євросоюзу після тривалих переговорів схвалила рішення щодо встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні 60 доларів США за барель.

Цінова стеля означає, що 32 держави (27 країн ЄС, а також Велика Британія, США, Канада, Японія та Австралія) надаватимуть послуги, повʼязані з російською танкерною нафтою лише в тому разі, якщо її закупили за ціною 60 доларів за барель або нижчою. Послуги включають, зокрема, обовʼязкове страхування перевезень.

Росія неодноразово обіцяла не продавати нафту за ціною, нижчою від ринкової, тим країнам, які запровадять стелю. Наразі нафта російської марки Urals на світовому ринку коштує трохи більш як 69 доларів за барель. При цьому трейдери зазначають, що азійські країни, зокрема, Індія та Китай, купують російську нафту з великою знижкою – до 30%.

Росія: на аеродромах біля Рязані та у Саратовській області повідомляють про вибухи

На стоянці авіаційної техніки на аеродромі біля російської Рязані стався вибух. Як пишуть у понеділок російські ЗМІ, вибухнув бензовоз, троє людей загинули. Повідомляється також про кількох поранених.

За попередніми даними, пошкоджень вибухом зазнав і один літак.

Крім того, канал Baza у Telegram пише, що вранці 5 грудня невідомий безпілотник упав на злітно-посадковій смузі аеродрому у Саратовській області. Попередньо, БПЛА впав на авіабазі поблизу міста Енгельс. Є повідомлення з мережі про поранення двох військових і буцімто пошкодження двох літаків-бомбардувальників.

Офіційних підтверджень цих повідомлень від російської влади немає.

Російське Міноборони також нічого не повідомляє про інциденти.

За даними військових оглядачів, аеродром у Енгельсі Росія використовує для завдання ударів по Україні.

Через обстріл Куп’янська на Харківщині військами РФ загинула жінка – влада

Російські війська завдали ударів по цивільній інфраструктурі Куп’янська Харківської області, в результаті чого загинула жінка, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у Telegram.

«Після 4-ї години ранку росіяни вдарили ракетами типу С-300 по цивільній інфраструктурі Куп’янська. За попередніми даними правоохоронців, внаслідок ударів загинула жінка, детальна інформація уточнюється», – написав він.

За його словами, внаслідок обстрілу виникла пожежа на СТО, загорівся автомобіль. Пошкоджено покрівлі приватних будинків.

Повідомляється, що армія РФ завдала артилерійських ударів по населених пунктах Харківського, Чугуївського та Ізюмського районів.

Крім того, протягом доби двоє людей зазнали травм внаслідок детонації вибухонебезпечних предметів: 52-річний чоловік у Мерефі та 66-річний чоловік у селі Донецьке, що в Ізюмському районі. Обох госпіталізували, стан постраждалих – середній.

На початку вересня українські війська звільнили від російської окупації більшу частину Харківської області. Тоді ж було, поміж інших, звільнено і Куп’янськ.

Російські втрати склали понад 500 військових за добу – дані Генштабу ЗСУ

Російська армія втратила близько 540 військових за попередню добу, свідчать дані Генерального штабу Збройних сил України на ранок 5 грудня.

Відтак, за даними командування, Росія втратила близько 91 690 військових у ході повномасштабного вторгнення до України.

Дані про втрати російської техніки наступні:

  • 2924 танки (+2 за добу)
  • 5900 бойових броньованих машин (+8)
  • 1914 артилерійських систем (+6)
  • 395 реактивних систем залпового вогню
  • 211 засобів ППО (+1)
  • 281 літак
  • 264 гелікоптери (+1)
  • 1582 безпілотників оперативно-тактичного рівня (+9)
  • 531 крилата ракета
  • 16 кораблів
  • 4497 автомобілів і автоцистерн (+18)
  • 163 одиниці спеціальної техніки

«Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському та Бахмутському напрямках», – уточнює штаб.

Голова Обʼєднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив 10 листопада, що втрати Росії у війні становлять не менше ніж 100 тисяч убитими та пораненими.

ЗСУ, за словами Міллі, ймовірно, зазнали аналогічних втрат. Крім того, він повідомив, що з початку війни в Україні загинули близько 40 тисяч цивільних жителів.

Росія не розкриває дані щодо своїх загиблих. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Снаряди в будинках. Розбите Благодатне на Херсонщині (фотогалерея)

Селище Благодатне Херсонської області перебувало в окупації від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 11 листопада ЗСУ звільнили населений пункт, майже одночасно із Херсоном. За період окупації воно неодноразово зазнавало обстрілів. Один із жителів Благодатного розповів «Новинам Приазовʼя», що дивом залишився живим після влучання міни в його будинок. Чоловік вчасно вирішив встати з улюбленого дивану та пройти до іншої кімнати. Майже у той момент через вікно залетіла міна, потрапила у пічку, розвалила її та вивалила стіну, поділився своєю історією місцевий житель. Він зазначив, що таких історій в селищі безліч.

Авіація Росії «значно скоротила» кількість бойових вильотів останніми місяцями – британська розвідка

Протягом останніх місяців кількість вильотів російської тактичної бойової авіації над Україною «значно скоротилася», зазначає розвідка Великої Британії, яку цитує Міністерство оборони країни.

«Російська авіація зараз, ймовірно, здійснює десятки місій на день у порівнянні з до 300 на день у березні 2022 року», – йдеться в повідомленні.

За даними розвідки, Росія наразі втратила у війні проти України понад 60 літаків із нерухомим крилом.

«Скорочення бойових вильотів, ймовірно, є результатом високої загрози від сил української протиповітряної оборони, обмежень у годинах польоту, доступних російським літакам, та дедалі гіршої погоди», – йдеться в зведенні.

Британське відомство припускає, що Росія й надалі матиме низький темп наземних наступальних операцій через погану погоду, адже її тактика багато в чому покладається на візуальну ідентифікацію та некеровані снаряди.

За попередню добу українське командування зафіксувало, зокрема, 32 авіаційних удари Росії.

ОПЕК+ зберегла квоти на видобуток нафти, які знизила в жовтні

Група країн-експортерів нафти ОПЕК+ вирішила дотримуватися чинних квот на видобуток сировини, погоджених у жовтні, повідомляють міжнародні медіа.

Такого рішення дійшли міністри країн об’єднання, до якого входить і Росія, під час відеоконференції 4 грудня. Відтак поточні квоти діятимуть до 2023 року.

У жовтні країни ОПЕК домовилися знизити обсяги на 2 мільйона барелів на добу. Це приблизно 2% від світового попиту.

Скорочення квот критикували Сполучені Штати та інші західні країни. США звинуватили ОПЕК+ та одного з лідерів об’єднання, Саудівську Аравію, у тому, що вони захищають інтереси Росії попри війну в Україні.

Натомість ОПЕК+ стверджувала, що знизила видобуток через погіршення економічних прогнозів. Ціни на нафту знижуються з жовтня, у тому числі на тлі економічного уповільнення у Китаї та загалом на світовому ринку.

Обстріл Запоріжжя: російські війська завдали удару по промисловій інфраструктурі – Старух

Російські війська завдали чергового удару по Запоріжжю вночі, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Старух 5 грудня.

«Ворог продовжує тероризувати жителів обласного центру. Вночі завдано ракетні удари по промисловій інфраструктурі міста», – повідомив Старух.

За його даними, люди не постраждали. Рятувальні роботи тривають.

Запоріжжя та область регулярно зазнають російських ударів. Зокрема, 27 листопада черговий ракетний удар спричинив пожежу на агропідприємстві.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

Через ракетний удар по Кривому Рогу загинула одна людина – Резніченко

Російські війська випустили три ракети по Кривому Рогу вночі проти 5 грудня, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

«Після опівночі росіяни ударили трьома ракетами по Кривому Рогу. Поцілили у промислове підприємство. Убили працівника. Його тіло рятувальники дістали з-під завалів зруйнованого виробничого цеху», – повідомив він у своєму Телеграмі.

Ще троє людей отримали поранення. За повідомленням голови ОВА, вони в лікарні, медики оцінюють їхній стан як середньої тяжкості.

Крім того, російські війська обстріляли Марганецьку громаду Нікопольського району, ніхто не постраждав.

Російські війська з різних видів озброєння регулярно обстрілюють Дніпропетровщину.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

ЗСУ відбили наступ біля 13 населених пунктів на Донбасі – Генштаб

Російські війська зосереджують наступальні зусилля на Бахмутському та Авдіївському напрямках, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні 5 грудня.

«За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Площанка і Білогорівка на Луганщині та Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області», – перераховують у штабі.

За попередню добу командування зафіксувало сім ракетних і 32 авіаційних удари Росії, а також понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по українських позиціях наших військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення.

При цьому на Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські війська ведуть оборону, йдеться в зведенні. Також тривають обстріли звільненого Херсону.

«За наявною інформацією, в Скадовському районі Херсонської області, противник посилив адміністративно-поліцейський режим та ввів комендантську годину. Переміщення між населеними пунктами заборонено цілодобово, пересування в населених пунктах дозволено тільки вдень», – повідомляє штаб.

Командування також звітує про ураження скупчення російських військових у Якимівському районі Запорізької області, а також про 18 авіаційних ударів по районах зосередження російського особового складу, озброєння та військової техніки, а також про один удар по зенітному ракетному комплексу Росії.

Посадовці США «помилково» вважають найкращим періодом для контрнаступу України весну, а не зиму – ISW

Заяви українського командування вказують на те, що контрнаступальні операції триватимуть і взимку – про це заявив американський Інститут дослідження війни (ISW) у своєму звіті, оприлюдненому увечері 4 грудня.

Таким чином аналітики підсумували кілька тверджень представників української влади і військових про те, що активні операції Збройних сил України триватимуть і взимку.

«Американські урядові високопосадовці помилково визначають оптимальним вікном можливостей для України, щоб продовжувати контрнаступ, весну замість зими, попри заяви українських чиновників, які свідчать про протилежне», – йдеться в звіті.

ISW наводить слова голови розвідки США Авріл Хейнс, яка вважає, що темп війни в Україні знизиться взимку. На думку авторів звіту, умови у місцях бойових дій, навпаки, сприяють подальшим операціям, а українська армія показала схильність починати нові контрнаступальні дії невдовзі після завершення попередніх.

«Здатність України зберегти військову ініціативу та продовжити темп своїх поточних оперативних успіхів залежить від того, чи українські сили продовжуватимуть проводити послідовні операції протягом зими 2022-2023 року», – вважають аналітики.

Вони нагадують про операції зі звільнення Харківської та Херсонської областей, які вказують на «значні навички з оперативного планування та знання сильних сторін радянського оперативного мистецтва» української армії. ISW наводить уривок із радянської військової доктрини, за яким операції мають оптимально відбуватися без пауз між ними.

Останні заяви українського командування, на думку авторів звіту, вказують на те, що українська військова кампанія передбачає серію успішних операцій, аби відібрати в Росії ініціативу.

При цьому темп бойових дій диктуватимуть погодні умови, вважають в Інституті:

«З наближенням сильних морозів наприкінці грудня українські сили знову зможуть використовувати погодні умови. Зима зазвичай є найкращим сезоном для механізованих бойових дій в Україні, тоді як весна – це кошмарний час для бойових дій в Україні. Відлига наповнює річки та струмки, а поля перетворює на моря бруду. Українські сили, ймовірно, готуються скористатися замерзлою місцевістю, щоб пересуватися легше, ніж вони могли б у сльотаві осінні місяці», – припускають вони.

У листопаді розвідка Великої Британії припустила, що зима створюватиме додаткові виклики для і без того низькому моральному духу військ РФ.

Конгрес США працює над альтернативою визнання РФ країною-спонсором тероризму – Блінкен

У Конгресі США наразі триває робота над альтернативою визнання Росії «країною-спонсором тероризму», проінформував держсекретар Ентоні Блінкен 4 грудня, пише видання CNN.

«Ми постійно розглядаємо, які заходи можемо вжити, щоб збільшити тиск. Ми зараз працюємо з Конгресом над нормами, які допоможуть нам із деякими спірними моментами, пов’язаними з визнанням РФ «країною-спонсором тероризму», що мало б небажані наслідки. Ми працюємо над розробкою шляху для досягнення цієї мети», – сказав Блінкен.

Раніше Сенат Конгресу США закликав Державний департамент визнати Росію країною-спонсором тероризму. Резолюцію, що має необов’язковий характер, ухвалили на голосуванні ввечері 27 липня.

Американські ЗМІ повідомляли, що в Палаті представників Конгресу аналогічний законопроєкт просуває спікер Ненсі Пелосі, яка має значний вплив у правлячій Демократичній партії.

Джо Байден і голова Держдепартаменту Ентоні Блінкен висловлювалися проти такого рішення. Білий дім вважає, що визнання повністю припинить можливості співпраці з Росією у критичних галузях, зокрема може призвести до затримки експорту українського продовольства і поставити під загрозу угоди щодо перевезення товарів через Чорне море.

Після презентації законопроєкту сенаторами представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що Вашингтон обговорює нові економічні заходи проти Росії.

За його словами, Держдепартамент взаємодіє з Конгресом й обговорює обмеження, які матимуть серйозні наслідки для російської економіки та для російського уряду, але не матимуть таких непередбачених наслідків.

Європейський парламент визнав Росію державою-спонсором тероризму – відповідну резолюцію він ухвалив 23 листопада, повідомляє, зокрема, фракція Європейської народної партії (EPP Group).

Визнати Росію спонсором тероризму раніше неодноразово закликав президент України Володимир Зеленський.

Зеленський заявляв, що визнання Росії «державою-терористом» потрібне не як політичний жест, а як дієвий захист вільного світу.

Верховна Рада 14 квітня визнала Росію державою-терористом, а її політичний режим – неонацистським за «суттю і практикою».

Україна здивувала Захід: експерт зі США звертає увагу на нові тонкощі дезінформації Кремля

Росія вигравала в інформаційній війні проти України до початку широкомасштабної агресії, але після неї український наратив почав домінувати в інформаційному просторі на Заході, говорить Дональд Дженсен, директор з питань Росії та Європи в Інституті миру США. На його думку, український успіх ще не був достатньо досліджений і пояснений.

З іншого боку, Дональд Дженсен застерігає від того, щоб називати цю битву виграною, бо російська пропаганда продовжує отримувати рекордні інвестиції з російського бюджету та використовувати будь-які можливості, які з’являються на Заході для того, щоб підірвати його єдність та домогтися припинення допомоги Україні. Текст інтерв’ю за лінком

Кличко закликав киян не користуватися ліфтом перед плановими відключеннями світла

Жителям столиці не слід користуватися ліфтами в період перед плановими відключеннями світла, зазначив міський голова Віталій Кличко в телеграмі 4 грудня.

«Нагадую мешканцям багатоповерхівок, заради безпеки, не користуватися ліфтами у періоди перед стабілізаційними відключеннями електроенергії в будинку. Із графіками відключень можна ознайомитись на сайті ДТЕК», – розповів міський голова.

Він наголосив, що не варто користуватися ліфтами за 30-40 хвилин до початку відключень електроенергії.

Столиця та Київщина, а також Дніпропетровська, Донецька та Одеська області з понеділка, 5 грудня, повертаються до планових відключень електроенергії.

У Дарницькому та Дніпровському районах Києва 2 грудня спостерігалися проблеми з енергопостачанням через брак потужності на одному з двох об’єктів генерації на Лівому березі.

23 листопада російські війська здійснили чергову масовану атаку по Україні. Ракети влучили в об’єкти критичної інфраструктури в кількох областях.

У багатьох регіонах відбулися аварійні відключення електроенергії, також виникли перебої з тепло- і водопостачанням. Одна з найскладніших ситуацій склалася в Києві.

Єврокомісія представила дев’ятий пакет санкцій проти Росії

Єврокомісія представила країнам-членам ЄС дев’ятий пакет санкцій проти РФ, який стосуватиметься фінансових структур, повідомив редактор Радіо Свобода в Європі Рікард Йозвяк у твіттері.

«Європейська комісія сьогодні (4 грудня, – ред.) поінформувала країни-члени ЄС про дев’ятий пакет санкцій проти Росії. Цікаво, що на Білорусь знову санкції не націлені», – зазначив Йозвяк.

За його словами, у попередньому новому списку санкцій – близько 180 компаній і банків, ЗМІ та технологічних фірм. За попередньою інформацією новий пакет санкцій може бути погоджений під час зустрічі міністрів МЗС ЄС 12 грудня.

11 жовтня почалась робота над новим пакетом санкцій ЄС. За даними Йозвяка, Білорусь також може знову потрапити під обмеження, хоча попередній пакет не стосувався її взагалі.

Восьмий пакет санкцій ЄС проти Росії було офіційно схвалено 6 жовтня. Він має позбавити Москву, як очікують в ЄС, мільярдів євро доходів від продажу. Президент України привітав це рішення, проте вкотре закликав позбавити Росію прибутків від продажу нафти й газу.

«Ми вистоїмо»: Зеленський розповів, як українцям пройти складну зиму

Громадянам України слід залишатися єдиними, аби пройти вкрай складну зиму, зазначив у вечірньому зверненні 4 грудня президент України Володимир Зеленський.

«Щоб пройти цю зиму, ми повинні ще більше допомагати один одному, ніж будь-коли. Ще більше дбати про одного. І не питайте, будь ласка, чи допомогти і чим – просто допомагайте, коли бачите, що можете це зробити. Щоб пройти зиму, ми повинні бути ще більш стійкими та ще більш єдиними, ніж будь-коли. Не можна допускати жодних внутрішніх конфліктів, які можуть послабити нас усіх», – наголосив президент.

За його словами, вся країна має стати одним великим «пунктом незламності» і продовжувати роботу щодня.

«Ворог дуже сподівається використати зиму проти нас, зробити зимовий холод і труднощі частиною свого терору. Ми ж повинні зробити все, щоб вистояти цієї зими, хоч би як це було важко. Вистояти і ми вистоїмо», – зазначив він.

Зеленський також наголосив, що цю зиму необхідно сприймати не як випробування, а як час, який наближає країну до перемоги.

Водночас дослідники з американського Інституту вивчення війни (ISW) заявили, що з настанням зими умови на сході України, ймовірно, стають більш сприятливими для вищих темпів військових операцій.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG