Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

ДСНС: на Донеччині сили РФ атакували дроном рятувальників, пошкоджена автоцистерна

У Донецькій області військові армії РФ увечері атакували дроном рятувальників, йдеться в повідомленні Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

«Сьогодні ввечері (20 вересня – ред.), повертаючись з ліквідації пожежі, росіяни атакували рятувальників ворожим дроном», – кажуть у відомстві.

Як зауважили в ДСНС, «особовий склад не постраждав, але пошкоджена пожежна автоцистерна».

Міноборони: у Києві відкрили Офіс оборонних інновацій ЄС

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та міністр оборони України Рустем Умєров у п’ятницю, 20 вересня, відкрили у Києві Офіс оборонних інновацій ЄС.

«Рустем Умеров та Урсула фон дер Ляєн відкрили EU Defence Innovation Office. Захід став новим рівнем співпраці України та ЄС у сфері оборонних технологій», – йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства оборони.

У Міноборони зазначили, що «головний фокус – об’єднання зусиль для зміцнення обороноздатності, включаючи спільні розробки в IT та виробництві зброї».

Умєров відзначив «зміцнення співпраці з ЄС у сфері оборонних технологій та потенціал українського оборонного виробництва».

Заламують руки і пакують у буси. Чому ТЦК так і не змінили методів роботи?

Армія РФ вдарила по Дніпру: зруйнований освітній центр, є постраждалий – влада

Увечері 20 вересня російські військові завдали удару по Дніпру, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, попередньо, є один постраждалий внаслідок російської атаки.

«Частково зруйновано будівлю освітнього центру. Деталі уточнюємо – триває обстеження території», – додав він.

Згодом керівник Дніпропетровської ОВА уточнив, що внаслідок удару по Дніпру постраждав 19-річний хлопець.

«У нього множинні садна та перелом. Лікарі надають необхідну меддопомогу», – зазначив Лисак.

Крім того, за даними голови ОВА, окрім будівлі освітнього центру внаслідок атаки по Дніпру потрощені 11 автівок.

Раніше Повітряні сили ЗСУ попереджали про загрозу обстрілу балістикою.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

«Чому мій чоловік має воювати, а когось – ловити»: ставлення українців до ТЦК (відео)

На Донеччині запровадили обмеження руху транспорту через бойові дії – ОВА

На Донеччині запровадили тимчасове обмеження руху транспортних засобів і людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Вадима Філашкіна.

Він уточнив, що мова йде про представників громадських, благодійних, гуманітарних організацій та їхніх транспортних засобів.

«Для пересування та роботи в цих громадах неурядовим організаціям відтепер необхідно письмово звертатися до відповідної військової адміністрації населеного пункту», – розповів голова ОВА.

Місцевий чиновник каже, що «у разі, якщо безпекова ситуація дозволятиме перебувати у громаді без ризику для життя, військова адміністрація має надати письмовий дозвіл на перебування в громаді».

Журналісти встановили імена понад 70 тисяч росіян, які загинули на війні проти України

Число російських військовослужбовців, убитих на війні в Україні, перевищило 70 тисяч. Про це заявили «Медіазона» та російська служба Бі-Бі-Сі, які ведуть поіменний підрахунок втрат. Дослідники уточнюють, що це лише ті загиблі, чиї імена вдалося встановити за відкритими джерелами, а реальна кількість втрат може бути значно вищою.

Більш як половина всіх загиблих до лютого 2022 року не мали відношення до армії. Близько 20 відсотків усіх убитих – добровольці. З жовтня 2023 року розпочалося зростання втрат серед добровольців, а з вересня цього року їх стало гинути більше, ніж інших категорій учасників війни, у тому числі мобілізованих та колишніх ув’язнених.

«Мрію не чути сирен і вибухів». Що малюють діти-переселенці?

Дівчинка, яка горнеться до тата-військового, літак «Мрія», українка, яка обіймає свій будинок, пазли, що складаються у слово «дім», танки та зустріч з українським захисником – так виглядає сучасна Україна очима дітей. Понад дві сотні хлопців і дівчат взяли участь у проєкті «Обличчя української мрії». Частину робіт презентували у Львові на площі перед Оперним театром.

Серед них і малюнки дітей-біженців та внутрішніх переселенців.

Проєкт Радіо Свобода «Ти як?» розповідає про історії та мрії, які діти намалювали на папері і написали у листах до малюнків.

Уляна, 15 років, переселенка з Херсонської області

Уляна Сєровєтник разом з батьками, сестрою та братом нині живуть на Черкащині. Її рідне село Антонівка, що на Херсонщині, російські війська окупували у перший день широкомасштабного вторгнення. Цей населений пункт відомий Антонівським мостом. 11 листопада українські захисники звільнили Антонівку. Утім, там досі небезпечно.

«Я дуже хочу повернутися додому. Бажаю всім, хто був змушений рятуватися від окупантів, повернутися на батьківщину. Мрію про те, щоб очі українців світились від щастя, щоб вони плакали від радості, щоб кожна дитина росла в повній і благополучній родині, щоб усі захисники повернулися живими і неушкодженими у свої сім’ї, щоб була перемога!», – зазначає Уляна.

Зеленський провів Ставку: йшлося про енергетику, виробництво ракет, дронів і РЕБ

Президент України Володимир Зеленський 20 вересня провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Однією з тем стало розміщення систем Patriot для захисту енергетики взимку.

За словами президента, «на Ставці обговорювалися питання, які мають критичне значення для України».

Зеленський каже, що першим питанням став захист енергетики у зимовий період. Доповідали прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр енергетики Герман Галущенко.

«Розглянули стан інженерного захисту об’єктів, календар завершення укріплень, розміщення РЕБ та ППО, у тому числі з урахуванням систем Patriot, на які ми очікуємо найближчим часом», – розповів глава держави.

«Обличчя не жіночої війни». Історія операторки дрону Яни Залевської (відео)

У Міноборони розповіли, скільки добровольців щомісяця долучаються до ЗСУ

До Збройних сил України через рекрутингові центри щомісяця долучаються в середньому 6,5 тисяч добровольців, йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства оборони України.

Як розповів уповноважений Міноборони Олексій Бежевець, для громадян доступно понад 10 тисяч вакансій, в тому числі кухарів, ремонтників, юристів, операторів БПЛА, медиків та інших.

За словами чиновника, рекрутуватися можна до всіх Сил оборони, включаючи ЗСУ, Нацгвардію, Службу безпеки, Державну прикордонну службу України та інші.

ОВА: внаслідок ударів РФ по Харківщині загинули двоє людей, 5 поранених

Унаслідок ударів по Харківщині 20 вересня загинули двоє людей, п’ятеро – зазнали поранень, розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Близько 14:00 окупанти здійснили мінометний обстріл села Івашки Золочівської громади. Внаслідок семи ударів поранення середньої тяжкості отримали чоловік та жінка, легке поранення - ще один чоловік», – повідомив голова ОВА.

За даними Синєгубова, пошкоджено домоволодіння та легковий автомобіль.

«Після 15:00 окупанти завдали ударів по Ківшарівці Куп’янського району. На цю хвилину відомо про двох цивільних загиблих - 43-річний чоловік та 53-річна жінка, щонайменше дві жінки отримали поранення», – повідомив начальник ОВА.

Генштаб ЗСУ: на фронті від початку доби відбулось понад 120 бойових зіткнень

На фронті від початку доби відбулось 123 бойових зіткнення з російськими загарбниками, «найбільш активно ворог діє на Курахівському напрямку, де провів третину від усіх атак», йдеться у новому зведенні Генерального штабу ЗСУ 20 вересня.

«На Харківському напрямку російські війська штурмують позиції Сил оборони в районах Вовчанська, на даний час тривають два бойових зіткнення», – кажуть у ЗСУ.

Крім того, відомо, що 7 разів сили РФ атакували українські позиції на Куп’янському напрямку – «українські захисники відбили ворожі штурми поблизу населених пунктів Степова, Новоселівка, Синьківка та Лозова. П’ять боєзіткнень триває дотепер».

«На Лиманському напрямку російські підрозділи не припиняють атакувати в районах Чернещини, Греківки, Дружелюбівки, Невського, Новосадового, Тернів та Зарічного. З початку доби на цьому напрямку українські воїни відбили вже вісім ворожих атак, ще три боєзіткнення досі тривають. Ситуація контрольована», – зазначили у ЗСУ.

Сили РФ вдарили авіабомбами по Харкову: є постраждалі – влада

Російські військові вдень 20 вересня знову атакували Харків керованими авіабомбами, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За попередніми даними, влучання у Слобідському та Основʼянському районах.

Згодом Синєгубов зазначив, що внаслідок атак по Основʼянському району постраждало троє людей.

Мер Харкова Ігор Терехов уточнив, що російські військові вдарили по місту двома КАБами.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема Харківщину.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Тиск посилився: армія РФ рухається до центру Торецька

Армія РФ просунулась біля Нью-Йорка і в східній частині Торецька, просуваючись до центру міста. Про це повідомив проєкт DeepState у ніч проти 20 вересня.

На цьому напрямку Сили оборони, як і раніше, контролюють північну частину Нью-Йорка, що дає можливість виграти час для Торецька.

Крім цього, агресору також вдалося просунутися біля Іванівського на південному фланзі Бахмута і під Галицинівкою на Курахівському напрямку.

Норвегія оголосила про збільшення допомоги Україні

Норвегія продовжить свій пакет допомоги Україні до 2030 року, збільшивши загальну суму до 135 мільярдів крон, заявив прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

Скандинавська країна вже пообіцяла виділити 22 мільярди крон на військову та цивільну допомогу в цьому році, а додаткові 5 мільярдів будуть спрямовані на «важливі цивільні потреби», сказав норвезький прем’єр, якого цитує AFP.

У лютому 2023 року парламент Норвегії схвалив багаторічну програму підтримки України на суму 75 мільярдів норвезьких крон (7,3 мільярда доларів).

75 мільярдів норвезьких крон буде надано протягом п’ятирічного періоду 2023–2027 років, тобто 15 мільярдів норвезьких крон щорічно, а також додаткова однорічна допомога у 2023 році в розмірі 5 мільйонів норвезьких крон країнам, що розвиваються, які постраждали від глобальних наслідків війни.

Священники пропагують «русский мир» та приймають у піонери: як Росія використовує церкву в окупації

Російська церква розширює свою мережу на окупованих територіях України, повідомив днями Центр національного спротиву. За даними підпілля, церква використовує так званих добровольців патріаршої гуманітарної місії. Під виглядом волонтерів вони працюють з самотніми та хворими місцевим жителям, які залишилися на окупованих територіях. Насамперед їхня головна мета в Україні полягає в розширенні своєю агентурної мережі та ідеологічному впливі на українців в окупації, зазначили у Центрі нацспротиву.

У підпіллі також зазначили, що ці «добровольці» почали їздити на захоплені території України відразу після початку повномасштабного вторгнення Росії. Священників активно відправляють на окуповані території для поширення наративів пропаганди серед місцевого населення та для підтримки морального стану російських військових, додають в Центрі нацспротиву.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» зібрав більше інформації про те, як Росія використовує церкву на окупованих територіях.

Що відбувається з церквами Херсонщини і Запоріжжя після ухвалення закону про заборону релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою?

Чи долучаються до Православної церкви України громади УПЦ (Московського патріархату)?

  • Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров раніше заявляв, що «російська церква – це зброя російської пропаганди», оскільки підтримує окупацію і ведення бойових дій.
  • Призначений Кремлем керувати захопленою частиною Запорізької області Євген Балицький відмічав «тісну взаємодію органів окупаційної влади з російськими релігійними діячами» і дякував їм за підтримку військових, які беруть участь у війні на боці Росії. Окупаційний керівник захопленої частини Херсонщини Володимир Сальдо, своєю чергою, вважає, що «саме Російська православна церква має об'єднати Росію та Україну».

Директор департаменту релігійної свободи Місії «Євразія», священник з Мелітополя Михайло Брицин розповів, що відразу після окупації частини південних територій російські військові почали тиснути на священнослужителів. Зараз в окупації немає жодного священника Православної церкви України.

Війська РФ завдали ракетного удару по Одесі, є поранені – ОВА

Російські війська завдали ракетного удару по Одесі, поранені четверо людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

За попередніми даними, уламки ракети «Іскандер-М» пошкодили припортову та цивільну інфраструктуру, а також цивільне судно під прапором Антігуа.

Четверо цивільних людей поранені – їм надається вся необхідна допомога.

О 13:58 на Одещині було оголошено повітряну тривогу. Повітряні сили ЗСУ попередили про загрозу застосування балістики з півдня.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Вчаться і вчаться. Україна й НАТО збивають ворожі дрони (відео)

Зеленський заявив про необхідність посилення України до другого Саміту миру, який може поставити «крапку у цій війні»

Україна має бути максимально посилена до проведення другого Саміту миру вже цього року – він може поставити «крапку у цій війні», заявив президент України Володимир Зеленський.

«Я хочу подякувати за нашу спільну роботу заради реалізації Формули миру – єдиний реальний формат завершення війни справді справедливим і тривалим миром. Ми маємо максимально посилити Україну, щоб уже цього року організувати другий Саміт миру – саміт, який зможе поставити крапку в цій війні, саме таку крапку, яка ніколи не стане трьома крапками», – сказав він на спільній пресконференції з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Зеленський наголосив, що мир – це «не заморожування війни, не будь-які маніпуляції міжнародним правом і мораллю».

«Мир має бути надійним і таким буде. Ми в цьому впевнені. Я дякую усім, хто нам допомагає», – додав президент.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG