Доступність посилання

ТОП новини

«Кожен знайде своє». Як працює перший в Україні рекрутинговий центр бригади Десантно-штурмових військ


Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року
Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року

У Дніпрі відкрився центр рекрутингу 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади. Це перший в Україні рекрутинговий центр підрозділу Десантно-штурмових військ (ДШВ) ЗСУ. Кожен охочий може звернутися сюди, щоб дізнатися про вакансії, які йому цікаві або суміжні з його цивільним фахом. А потім, якщо має бажання і якщо сам підійде за вимогами, – отримати письмову згоду, пройти навчання і служити в легендарній «25-ці».

Більшість консультантів у центрі – самі мають бойовий досвід і можуть розповісти про службу відверто, без прикрас.

Як працює рекрутинговий центр, з ким та з яких питань у ньому можна проконсультуватися, а також що побачити – у репортажі Радіо Свобода.

«Шість комплектів одягу – це все речове забезпечення однієї людини. Усе це людині видається, як тільки вона приходить на службу».

Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року
Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року

Амуніція та спорядження солдата, ударні безпілотники, з якими працюють бійці бригади, історія славнозвісної «25-ки» під слоганом «Завжди перші» у фото та відео. Такий вигляд має рекрутинговий центр у середмісті Дніпра. Він працює пів місяця.

Начальник центру, старший лейтенант Андрій Макаров каже: створили цю локацію спеціально для людей, які мотивовані на службу у війську й зважено та свідомо хочуть обрати військовий фах.

Андрій Макаров
Андрій Макаров

Зараз, констатує він, найчастіше цікавляться спеціальностями операторів БПлЛа та РЕБів, стрільців, механіків-водіїв та водіїв.

«Найчастіші запитання – про функціонал спеціальності: що вони будуть робити. І, звісно, заплата. Зарплата у нас стартує від 20 тисяч гривень + 100 тисяч гривень за виконання завдань у бойових умовах», – говорить він, показуючи «експонати» центру, безпілотники та речове забезпечення.

Процедура рекрутингу

Більшість людей знаходять інформацію про центр в інтернеті – на сайті чи в соцмережах, розказує керівник. Потім вони заповнюють анкету на сайті, телефонують або приходять у центр особисто. Далі треба виконати ще кілька кроків.

Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року
Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року
Ми даємо  письмову згоду – відношення, де вказано спеціальність, і направляємо в ТЦК
Андрій Макаров

«Основна процедура така: ми проводимо з людиною співбесіду і, якщо вона входить у критерії ДШВ (вік – від 25 до 45 років), то може пройти по мобілізації. Молодші – лише за контрактом.

Ми даємо письмову згоду – відношення, де вказано спеціальність, і направляємо в ТЦК. Опісля медичної комісії в ТЦК – буде навчання, 5 тижнів. І далі людина потрапляє на обрану спеціальність в обраний підрозділ нашої бригади», – зазначає Андрій Макаров.

Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року
Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року

Упродовж всього цього періоду фахівці центру рекрутингу супроводжують новобранця – телефонують, аби дізнатися, на якому він етапі, допомагають, якщо стикається з проблемами.

«Зараз можна дуже швидко піднятися зі щабля на щабель»

Молодший сержант Олександр – заступник керівника центру. Розказує: щодня наразі приймають по 30 звернень. П'ятьом-шістьом з тих, хто прийшов чи зателефонував, оформлюють письмову згоду.

Олександр
Олександр

Одна з мотивацій рекрутів, каже він, – швидке кар'єрне зростання.

«Якщо людина толкова, вона зможе досягти того, чого хоче. Зараз можна дуже швидко піднятися зі щабля на щабель, такий час – від солдата до командира відділення легко. Якщо в людини є вища освіта – може підписати контракт офіцерський, піти навчатися і так само робити кар'єру. Такий час, що до майора можна дійти дуже швидко. До нас, до речі, звертаються як солдати, так і офіцери запасу», – говорить Олександр.

Чоловік розказує про свій шлях до війська. Він – фаховий програміст, до початку великої війни працював за кордоном. 23 лютого 2022 року прилетів з Литви додому, на Хмельниччину, а коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення, сам пішов до військкомату. Мобілізували – аж через рік. Розповідає: після базового навчання брав участь в створенні оборонних споруд на другій лінії оборони на Донецькому напрямку, дослужився до молодшого сержанта, наразі потрапив на роботу до рекрутингового центру.

Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року
Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року

Щодня, ділиться Олександр, він приймає по кілька десятків дзвінків. Спілкуватися найчастіше випадає з однолітками. З десятьох людей, які звертаються, приблизно дев'ятеро чоловіків і одна жінка, зауважує військовий. Дівчата та жінки в основному цікавляться медичними спеціальностями та професією оператора дронів, а ще – розвідкою.

Ми не відмовляємо нікому. У нас в розвідці є багато дівчат, операторів БпЛА є багато дівчат, молодих, 22-23 роки
Олександр

«Середній вік – 30 років, в основному йдуть молоді хлопці та дівчата. На десятьох хлопців припадає одна дівчина, в основному – медики. Ми не відмовляємо нікому. У нас в розвідці є багато дівчат, операторів БпЛА є багато дівчат, молодих, 22-23 роки. Тут є стільки посад – не перелічити. Кожен обов'язково знайде собі своє», – впевнений Олександр.

«Легко не буде»

У центрі рекрутингу зараз працює четверо: троє чоловіків і дівчина. Молодший сержант Мирослава за цивільним фахом – логопед. Прийшла у військо в серпні 2022-го. У «25-ці» працювала в пресслужбі. Нерідко брала участь у зйомках безпосередньо в зоні бойових дій.

Мирослава
Мирослава

Ролики про життя й бойовий шлях бригади, які йдуть по телевізору в центрі, а також світлини на стендах – створені, зокрема, і нею.

«Було страшно – на виїзди, але мені все пояснили, навчили. Страшно завжди, особливо перший раз. Ми стояли від лінії фронту за 10-20 кілометрів, а на виїздах, якщо до піхоти, то це було й 500 метрів. Потрапляли й під обстріли. Якось знімали роботу наших реактивників, як працюють «ГРАДи» – холод у полі стояв собачий…», – згадує вона.

Бойовий шлях бригади
Бойовий шлях бригади
Треба поговорити з людиною, щоб зрозуміти, який фах вона хоче, що їй підійде
Мирослава

Мирослава зазначає, що служба у війську навчила її бути комунікабельною, а ще – трохи психологом.

«Треба поговорити з людиною, щоб зрозуміти, який фах вона хоче, що їй підійде. Наприклад, вона хоче бути стрільцем, але в неї, наприклад, десять років досвіду водія, то ми можемо допомогти їй стати водієм. Треба використовувати комунікаційні навички і трошки бути навіть психологом», – ділиться вона.

Дівчина каже, що тим, хто звертається, чесно розповідають: легко – не буде.

«Звісно, ті, хто йдуть у військо, розуміють, що легко не буде. Але якщо у вас грамотний і досвідчений командир – все буде добре. Дуже мотивують люди, які біля вас, – вони дуже сильні. А ще – підтримка родини», – говорить Мирослава.

Шеврон 25-ї бригади
Шеврон 25-ї бригади

У рекрутинговому центрі 25-ої бригади вважають, що після 18 липня, коли термін оновлення даних в ТЦК для військовозобов'язаних спливе, відвідувачів стане більше. Адже рекрутинг, на відміну від мобілізації, дає можливість ухвалити зважене рішення й самому обрати підрозділ і фах.

«Рано чи пізно всі прийдуть до нас. Зараз є можливість обрати професію, є час навчитися і зробити це добровільно й свідомо. Нам потрібні люди, аби вони навчалися, ставали воїнами й ставали поруч з нами. Чоловіки мають позбутися ілюзій, що без них хтось нас захистить. Інакше – ми втратимо нашу державу», – говорить керівник центру Андрій Макаров.

Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року
Рекрутинговий центр 25 бригади, Дніпро, червень 2024 року

25-та окрема повітрянодесантна бригада є елітним підрозділом ЗСУ. З 2014 року вона тримала оборону Луганського аеропорту, за десять років війни пройшла практично всі «гарячі» точки сходу України. Зараз воює на Авдіївському напрямку.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG