Доступність посилання

ТОП новини

Покровський напрямок: армія РФ захопила одразу три села?


Армія РФ захопила відразу три населені пункти на Покровському напрямку – Комишівку, Завітне та Новожеланне. Про це у ніч проти 22 серпня заявив проєкт DeepState. Українське командування та військові це повідомлення офіційно не коментували.

За даними аналітиків, російські війська також просунулися під Миколаївкою до траси Е50 Покровськ–Карлівка, поблизу якої розташоване місто Селидове.

Враховуючи темпи просування російської армії, у жителів Покровська є тиждень-два на евакуацію – таку оцінку 19 серпня в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок) навів начальник Покровської міської військової адміністрації Сергій Добряк. Того ж дня з Покровської громади почали примусову евакуацію сімей із дітьми.

ЗСУ водночас просуваються на території РФ – на північ від Суджі в Курській області – і оточують російські сили в Мартинівці. Такого висновку дійшов американський Інститут вивчення війни (ISW), посилаючись на російських військових блогерів у своєму звіті за 21 серпня.

Крім того, близько 3000 російських військових, затиснених біля річки Сейм у Курській області, можуть опинитися в оточенні українських військ, пише американський The Wall Street Journal.

Військовий стратег, генерал-майор у відставці австралійської армії Мік Райан у коментарі виданню припустив, що в Курській області ЗСУ не прагне глибшого просування, яке армії РФ було б легше «перерізати», – а збільшує ширину своєї операції.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Операція ЗСУ у Курській області РФ

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів. Через кілька днів повідомлялося про українських військових у місті Суджа, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону з Сумською областю.

Аналітики VoxCheck у співпраці з Суспільним припускали станом на 9 серпня, що ЗСУ можуть контролювати частину міста. Спочатку українська сторона зберігала тишу щодо подій у Курській області РФ. Київ 12 серпня вперше підтвердив проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії. 13 серпня Олександр Сирський розповів, що під контролем України уже перебувають 74 населені пункти у Курській області РФ. Водночас днем раніше виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

19 серпня президент України Володимир Зеленський на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України повідомив, що українські військові контролюють 92 населені пункти у Курській області РФ.

XS
SM
MD
LG