Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Нацбанк хоче змінити назву «копійка» на «шаг»


Шаги Української Народної Республіки (розмінні марки-гроші зразка 1918 року)
Шаги Української Народної Республіки (розмінні марки-гроші зразка 1918 року)

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

«Символ московської окупації»: Нацбанк пропонує змінити назву «копійка» на «шаг»

Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг» для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродження національних традицій країни.

«Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як «копійка» фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським», – наголосив голова Нацбанку Андрій Пишний.

Назва «шаг» давнього українського походження і використовувалася в українській грошовій лічбі з XVI століття. Рішення щодо введення в обіг нової монети повинна ухвалити Верховна Рада. Більше інформації тут

Зеленський обіцяє цього місяця показати план перемоги Байдену, Гарріс і Трампу

Президент Володимир Зеленський планує цього місяця представити план перемоги президенту США Джо Байдену, а також кандидатам Камалі Гарріс і Дональду Трампу, сказав глава держави в інтерв’ю американському телеканалу NBC News.

«Я хотів показати план перемоги президенту Байдену, але я хотів його показати після того, як у нас буде успіх на Курщині, і тому я цього не робив», – розповів президент.

Зеленський пояснив, що план перемоги – це розуміння української влади, як Україна може перемогти. Цей план, каже президент, не залежить від Росії, а залежить від партнерів України і чи мають вони бажання, щоб Україна перемогла. Про це тут

Міжнародне право дозволяє бити по Росії. Міністр оборони Нідерландів про ППО, F-16 та більшу підтримку України

На чолі авіакоаліції, що озброює Україну сучасними винищувачами, допомагає у їхньому обслуговуванні й тренує пілотів, – Нідерланди й Данія. Завдяки головно Нідерландам Україна оновлює свій авіапарк.

  • Скільки літаків F-16 дадуть ще Україні? Скількох пілотів ще навчають?
  • Як сприйняли партнери України новину про те, що розбився один винищувач і загинув пілот? Які зробили висновки?
  • Чому не готові збивати російські ракети, що летять у бік країн НАТО?
  • І як далекобійні удари по Росії розділили союзників на два табори?

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода із міністром оборони Нідерландів Рубеном Брекельмансом. Текстова публікація тут

Далі коротко про те, що могли пропустити:

«Дрони-дракони» ЗСУ «спалюють» моральний дух окупантів – західні ЗМІ

Наслідки дій українського «дрона-дракона». Скріншот з відео 108-ї окремої бригади ТРО
Наслідки дій українського «дрона-дракона». Скріншот з відео 108-ї окремої бригади ТРО

На Заході активно обговорюють використання українським військом «дронів-драконів», котрі «сіють вогонь» на засідки окупаційних військ Росії. На це звертає увагу «Голос Америки». Так, CNN називає таку зброю жахаючою інновацією на полі бою, а Forbes наполягає, що ефект від неї більше у площині пригноблення морального духу росіян, ніж реальних збитків.

Розплавлений метал, яким «дрони-дакони» поливають позиції суперника, виглядає наче скидання вогневого дощу на російські позиції в лісосмузі, пише CNN після перегляду відео українських військових. Дивіться і читайте за лінком

Голови розвідок Британії та США високо оцінили операцію України в Курській області

Ураження касетним боєприпасом російської переправи через річку Сейм у Курській області. Росія, серпень 2024 року
Ураження касетним боєприпасом російської переправи через річку Сейм у Курській області. Росія, серпень 2024 року

Голови розвідувальних відомств Сполучених Штатів та Великої Британії – ЦРУ та МІ-6 – назвали наступ українських військ у російській Курській області значним тактичним успіхом Києва, який продемонстрував слабкості російської армії та міг змусити жителів Росії переосмислити своє ставлення до війни з Україною.

Операцію, під час якої українським військовим вдалося взяти під свій контроль значні території у прикордонних районах Росії, глава МІ-6 Річард Мур назвав «відважною і рішучою» та охарактеризував її як спробу «змінити хід гри» та «принести війну додому до звичайних росіян».

Очільник ЦРУ Вільям Бернс у принципі погодився з цими оцінками. Розвідувальні агенції зазначають, що такий спільний виступ – подія безпрецедентна. Більше інформації тут

Курськ може бути важливішим за Покровськ. Чому? Коментує Курт Волкер

Український прорив на територію Росії може мати більше стратегічне значення, ніж відступ української армії біля Покровська. Так вважає колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер.

На його думку, саме перенесення бойових дій на територію РФ і контроль над частиною Курщини Збройними силами України може змінити динаміку майбутніх переговорів і загалом сприйняття війни в той час, як просування армії РФ на Покровському напрямку такого впливу не має.

В інтерв'ю Радіо Свобода Курт Волкер також розповів, як змінилася позиція кандидата у президенти США Дональда Трампа щодо допомоги Україні, а також про те, як саме війська НАТО можуть виконувати задачі на території України. Про це тут

Російських строковиків кинуть у бій із ЗСУ?

Російські строковики, всупереч усім обіцянкам Кремля не відправляти їх на фронт, все ж таки опинилися на передовій під час операції українських військ у Курській області РФ.

Журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» поспілкувалися з російськими строковиками, які здалися в полон ЗСУ. Російських строковиків кинуть у бій із ЗСУ? Текстова публікація тут

Звіт ФБР. За дезінформацію Кремля проти США і України каратимуть

Прекрасно, що вони почали це робити, але це лише перші кроки – так загалом міжнародні фахівці з протидії російській дезінформації відреагували на повідомлення про дії адміністрації президента США Джо Байдена у відповідь на операції з російського впливу на американських виборців.

Вони зауважують, що потрібно більше скоординованих зусиль урядів не лише США, а й інших західних країн, спрямованих на протидію агентам російського випливу, який впродовж багатьох років не знаходив ефективного опору з боку демократичних держав, зазначає «Голос Америки». Дезінформація Кремля спрямована великою мірою проти України. Про це тут

«Змушували мити підлогу вишиванками»: новий навчальний рік в окупації

Як почався новий навчальний рік на окупованих територіях півдня України? Чи посилюється мілітаризація освітнього процесу і його насичення російською пропагандою? Чим загрожує російська освіта дітям, які залишаються в окупації?

Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя». Текстова публікація тут

«Померти за Росію». Українських дітей в окупації вчать воювати проти України

Старші класи в школах окупованих частин Луганщини та Донеччини активніше долучають до «Юнармії». Про це Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) розповіли місцеві.

За їхніми словами, раніше – мілітаризована організація сприймалася дітьми більше, як гра і можливість виїжджати з маленьких міст на змагання в Росію. Але за останній рік «Юнармія» стала майданчиком для підготовки майбутніх кадрів контрактної армії Росії. Серед вихованців організації є і ті, хто вже загинув у війні. Про це тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

Після розслідування «Схем» Нацбанк анулював ліцензії у мережі мікрокредитів з російськими власниками

Національний банк України анулював ліцензії на діяльність мікрокредитних компаній «Просто Позика» і «Тайм Кредит», власники яких, як встановили журналісти-розслідувачі «Схем» (Радіо Свобода), є громадянами Росії. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Нацбанку.

Раніше НБУ визнав небездоганною ділову репутацію цих фінансових компаній та їхніх власників – подружжя Андрія й Наталії Манучарових, які надали регулятору недостовірну інформацію про те, що не мають громадянства й податкового резидентства Росії.

Рішення про анулювання ліцензій на діяльність «Просто Позика» і «Тайм Кредит» Комітет із питань нагляду й регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 5 вересня, зазначивши, що Нацбанк продовжує реагувати на «виявлення зв’язків власників небанківських фінансових установ з Російською Федерацією і виведення таких установ із ринку». Більше про це тут

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG