Доступність посилання

ТОП новини

Бої за Маріуполь на «Ілліча»: чому бійці потрапили у полон та як змінився хід війни | Новини Приазов’я


ЗАВАНТАЖИТИ

Майже три місяці у 2022 році захисники Маріуполя боронили місто від атак російських загарбників. Що відбувалося на маріупольському комбінаті імені Ілліча, якими пам'ятають події того періоду українські військові, котрі там перебували і боронbли місто?

З початку березня оборону металургійного заводу імені Ілліча тримали бійці полку «Азов», морські піхотинці, бійці національної гвардії, територіальної оборони, поліцейські та прикордонники. «Українська правда» повідомляє, що під кінець першого місяця повномасштабної війни оборону на цьому заводі тримала переважно 36-та окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.

13 квітня 2022 року на той час радник Офісу президента України Олексій Арестович повідомив, що підрозділи 36-ї окремої бригади морської піхоти змогли з’єднатися з військовими окремого загону спецпризначення «Азов». Водночас, видання 0629 пише, що напередодні, 12 квітня, військові, які на той час очолювали 36 бригаду, вирішили повторити спробу прориву морпіхів та бійців інших підрозділів з заводу ім. Ілліча у бік Волновахи. Таких спроб було кілька, вони були невдалими, але саме 12 квітня сотні захисників Маріуполя загинули, отримали поранення та потрапили у полон.

Що відомо про бої, які тривали на металургійному комбінаті імені Ілліча у Маріуполі навесні минулого року? Хто з військових потрапив звідти у полон, а хто зміг прорватися на завод «Азовсталь»? Наскільки оборона Маріуполя вплинула на хід війни?

Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведучий Олександр Янковський.

XS
SM
MD
LG