Доступність посилання

ТОП новини

Саміт миру: Зеленський анонсував «нові кроки»


Президент України Володимир Зеленський на заключній пресконференції Глобального саміту миру. Швейцарія, 16 червня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський на заключній пресконференції Глобального саміту миру. Швейцарія, 16 червня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський заявив про підготовку нових кроків після саміту миру в Швейцарії.

«Зараз – жодних пауз. Ми зробили перший відчутний крок до миру – у безпрецедентній єдності країн світу. Це – успіх України, що вперше в нашій історії стільки лідерів, стільки держав зібралися заради України і заради миру… Але мир – це завжди шлях. Потрібні нові кроки. І вони будуть. І ми вже готуємо», – сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

За його словами, ведеться підготовка з приєднання держав до підсумкового комюніке саміту.

Читайте також: Значення Глобального саміту миру: чи розпочав він дорогу до справедливого завершення війни?

«Готуємо роботу груп за пунктами формули миру, щоб держави могли об’єднатися заради чіткої конкретики, тих рішень і планів тих дій, які реально повертатимуть безпеку. Фактично зараз уже маємо попередній графік роботи на літні місяці. Темп збавляти ми не будемо», – сказав голова держави.

15–16 червня Швейцарія приймала Глобальний саміт миру, в якому брала участь понад сотня учасників. Росії й Китаю серед них не було. За останніми даними, 78 країн підписали комюніке за підсумками Саміту миру. Однак президент України очікує, що до спільного комюніке про основи миру приєднаються ще більше країн.

За результатами саміту президент Володимир Зеленський заявив, що влада України готова слухати Китай і Бразилію, «навіть якщо позиція цих країн щодо війни не збігається з рештою світу».

Китай, який має тісні зв’язки з Росією не брав участі в конференції, заявивши, що вона не відповідає вимогам Пекіна, зокрема щодо участі Росії.

Читайте також: «Міліметр за міліметром» до миру. Що далі після Саміту миру у Швейцарії?

Форум

XS
SM
MD
LG