Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський про евакуацію українців з Китаю: бактеріологічної небезпеки немає


Президент: спроби «перекрити траси, блокувати госпіталі, не пустити громадян України в Україну – цим ми показуємо далеко не найкращий бік нашого характеру»
Президент: спроби «перекрити траси, блокувати госпіталі, не пустити громадян України в Україну – цим ми показуємо далеко не найкращий бік нашого характеру»

Бактеріологічної небезпеки через евакуацію українців з Китаю немає, повідомив президент України Володимир Зеленський у Facebook.

Він заявив, що евакуйовані житимуть у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах.

«Він (центр – ред.) буде повністю ізольований та переведений на суворий режим бактеріологічної безпеки. Протягом двох тижнів це буде, напевне, найбільш охоронюваний об’єкт у країні. Співчуваю нашим евакуйованим, бо вже знаю, що таке перебувати під особистою охороною, а в них охорона буде набагато серйозніша, ніж у президента. Тобто бактеріологічної небезпеки немає», – написав Зеленський.

Водночас він заявив про «іншу небезпеку» – «забути про те, що всі ми люди і всі ми – українці».

«Коли Франція евакуювала людей з Уханя і їх привезли в одне з міст, реакція у мешканців цього міста була одна: вони турбувалися про життя і здоров’я своїх співгромадян, співчували тим, хто опинився у складній ситуації. Навіть у Казахстані, коли наш літак з Уханя сів на дозаправку й доправив казахстанського громадянина, не було жодних протестів і блокувань. Навпаки всі дякували й раділи, що людина нарешті вдома. На жаль, не всі з нас можуть пишатися такою ж людяною реакцією», – заявив Зеленський.

Президент зазначив: спроби «перекрити траси, блокувати госпіталі, не пустити громадян України в Україну – цим ми показуємо далеко не найкращий бік нашого характеру».

Літак громадянами приземлився в аеропорту «Бориспіль» близько 9:40. Перед цим він майже дві години кружляв над територією Харківської області.

Міністерство внутрішніх справ повідомило, що літак приземлився в «Борисполі» на дозаправку й потім полетить до Харкова.

Читайте також: Паніка довкола літака з Китаю: хто винен?

Президент України Володимир Зеленський пояснив, що літак спочатку не полетів до Харкова через складні погодні умови.

Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька повідомила про підготовку кількох локацій у різних регіонах для 14-денного карантину евакуйованих українців та іноземців із китайського Уханя у зв’язку зі спалахом коронавірусу.

2019-nCov (COVID-19) належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби – легкий, в деяких – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у більш складних випадках спостерігається задишка. Це може перерости в пневмонію, яка може бути смертельною. Більшість хворих, однак, видужують.

На 20 лютого від коронавірусу померли 2118 людей, понад 74 тисячі інфіковані в Китаї і ще сотні в майже 30 країнах. В Україні жодного випадку захворювання не зафіксовано.

XS
SM
MD
LG