Доступність посилання

ТОП новини

«Країни-скептики» можуть взимку залишитися без газу в разі пошкоджень газосховищ в Україні – Зеленський


Зеленський висловив думку, що участь Польщі у відбитті атак РФ на захід України, де розташовані газосховища, була б виправданою
Зеленський висловив думку, що участь Польщі у відбитті атак РФ на захід України, де розташовані газосховища, була б виправданою

Позиція НАТО щодо збиття російських ракет Польщею має бути одностайною, але це було б в інтересах безпеки польського народу, вважає президент Володимир Зеленський.

Таким чином він відповів на питання про ідею збиття Польщею ракет над західними регіонами України на пресконференції 15 липня.

«Ми почали працювати на двосторонньому рівні, тому що це передусім не тільки безпека країни НАТО Польщі, а просто безпека людей у Польщі, тому що ракета може попадати туди або вже попадала – у нас просто різні думки на цей рахунок», – заявив він.

Читайте також: «Дискусії тривають»: у Держдепі США розповіли про обговорення дозволу Україні на далекобійні удари по РФ

Зеленський висловив думку, що участь Польщі у відбитті атак РФ на захід України, де розташовані газосховища, була б виправданою:

«Я вважаю, що це абсолютно справедливо, якщо Польща буде нам допомагати збивати ракети, які йдуть саме в напрямку Польщі. Ми говоримо саме про цей напрямок, напрямок газосховищ України, куди часто прилітає».

Водночас, за словами голови держави, у НАТО є «країни-скептики в принципі до нас».

«Так ось, дуже важливо, що цим газом, які в нашому газосховищі, користуються саме ці країни. Це цікаво. І мені здається, що цей скепсис країн повинен зменшуватися, бо, якщо ми не захистимо наші газосховища, то ці країни в опалювальний сезон залишаться без газу. Найближчі наші сусіди», – зазначив він, не уточнивши, про які саме країни йдеться.

Читайте також: ОП: Україна та Польща уклали безпекову угоду. Ось що вона передбачає

Президент також нагадав, що Україна підписала з Польщею угоду про двосторонні гарантії безпеки, яка передбачає «технічний розгляд цього питання». Він назвав це першим кроком, але зазначив, що «далі там є нюанси».

Днями голова МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив у коментарі BBC, що Варшава розглядає збиття російських ракет у повітряному просторі України, якщо вони біля польського кордону. Натомість генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, коментуючи це питання, повторив тезу, що альянс «не буде частиною цього конфлікту».

У травні голова Львівщини Максим Козицький повідомив, що російські війська неодноразово намагалися поцілити в Стрийський район, де розташоване газосховище.

Форум

XS
SM
MD
LG