Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Нідерландів: 1,4 млрд євро від заморожених активів РФ використають на боєприпаси та ППО для України


 Ці кошти будуть використані через «Європейський фонд миру». Фото ілюстративне
Ці кошти будуть використані через «Європейський фонд миру». Фото ілюстративне

Європейський союз передасть Україні 1,4 млрд євро прибутку від заморожених активів Росії – ці кошти використають на фінансування боєприпасів, артилерії та систем протиповітряної оборони, заявила міністр закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот.

«Перша виплата (з доходів від заморожених активів РФ – ред.) становитиме приблизно 1,4 мільярда євро. Ці кошти будуть використані через «Європейський фонд миру» та використана, серед іншого, для фінансування військових потреб, таких як боєприпаси, артилерійські системи та системи протиповітряної оборони для України», – написала вона у соцмережі Х.

Читайте також: Боррель про доходи від заморожених активів РФ: Україна може отримати 2,5 млрд євро

24 червня міністри ЄС погодили правові рамки використання надприбутків від знерухомлених російських активів, які будуть розподілені до Європейського фонду миру. Як заявив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, 1,4 мільярда євро буде доступно протягом наступного місяця і ще 1 мільярд євро до кінця року.

Раніше європейський комісар із питань торгівлі Валдіс Домбровскіс повідомляв, що Україна, ймовірно, отримає перший транш з доходів від заморожених російських активів до кінця літа. А голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, заявила напередодні, що Україна отримає доступ до перших 1,5 млрд євро доходів від активів Росії у липні цього року.

У Європі заморожено близько 210 мільярдів євро активів Банку Росії. Загальна вартість заморожених активів російського Центробанку у світі становить, за різними підрахунками, від 260 до 350 мільярдів євро. Країни Заходу обговорюють також питання про можливу конфіскацію цих активів, проте воно повʼязане з більшими юридичними труднощами, ніж використання доходів від них.

Форум

XS
SM
MD
LG