Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Португалія уклали безпекову угоду, яка передбачає виділення Києву 126 млн євро цього року


Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру (праворуч) після підписання двосторонньої угоди про співпрацю у сфері безпеки. Лісабон, 28 травня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру (праворуч) після підписання двосторонньої угоди про співпрацю у сфері безпеки. Лісабон, 28 травня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру 28 травня в Лісабоні підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки, повідомив Офіс українського голови держави.

«Угода закріплює зобов’язання Португалії підтримувати Україну для відновлення її територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року, включно з територіальним морем. Португалія надасть щонайменше 126 мільйонів євро військової підтримки цього року. Також вона підтверджує участь у коаліції F-16, міжнародній коаліції спроможностей морської безпеки, у програмі закупівлі боєприпасів великого калібру, зусиллях із розмінування і зміцнення морської безпеки», – йдеться в повідомленні.

За даними ОП, окремі блоки угоди присвячені двосторонній співпраці в галузі оборонної промисловості, розвідці, боротьбі з організованою злочинністю і пропагандою, а також протидії хімічним, біологічним, радіологічним і ядерним ризикам.

«Україна й Португалія координуватимуть і зміцнюватимуть спільні зусилля для підтримки нашої країни на її шляху до майбутнього вступу в НАТО. У блоці щодо політичного співробітництва йдеться про підтримку Української формули миру, притягнення агресора до відповідальності, посилення санкцій проти РФ і спільну роботу над створенням механізму надання компенсації за збитки, втрати або шкоду, спричинені російською агресією», – йдеться в повідомленні.

В Офісі президента зазначили, що Португалія стала 12-ю країною, із якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року. До цього Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією і Бельгією. З останніми двома країнами угоди уклали під час візитів президента Зеленського 27 і 28 травня.

Форум

XS
SM
MD
LG