Доступність посилання

ТОП новини

Україна планує побудувати до 1 ГВт генерації цього року – Зеленський


Президент України Володимир Зеленський виступає на Конференції з відновлення України в Берліні, Німеччина, 11 червня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський виступає на Конференції з відновлення України в Берліні, Німеччина, 11 червня 2024 року

Президент Володимир Зеленський під час конференції з відновлення України в Берліні закликав до інвестицій і допомоги Києву з відновленням енергетичного сектору, який своїми ударами руйнує Росія. За словами Зеленського, Україна за допомогою партнерів планує побудувати цього року до 1 гігавата газової маневреної генерації і ще чотири гігавати у найближчі роки.

«Одна з основних путінських мішеней в Україні – це енергетика… Зараз Україна страждає від найбільш деструктивної форми російського бачення енергії як зброї. Внаслідок ударів російських ракеті і дронів знищено вже дев’ять ГВт потужності. При тому, що пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 ГВт. Отже, половини тепер не існує», – сказав президент.

«І це ще не межа його (Путіна – ред.) терору», – додав він.

За словами Зеленського, одним з елементів для нормального функціонування енергетики в Україні є високоефективна, децентралізована маневрена газова генерація, що здатна вирішити питання дефіциту енергії «сьогодні, а завтра буде переведена на водень і балансуватиме нову «зелену» енергію».

«Саме в цій галузі європейські та, зокрема, німецькі компанії є технологічними лідерами. Саме в цій галузі у нас є чіткий план, як збудувати до 1 гігавата потужності вже цього року… Потрібно говорити не тільки про перспективу, потрібно вирішувати проблеми сьогодні. Сьогодні йде війна… І ще 4 гігавати – в наступні найближчі роки», – сказав Зеленський.

Він додав, що саме в цій галузі на конференції підпишуть перші контракти. «І саме для цього ми потребуємо вашого максимального лідерства, передусім для експортно-кредитного фінансування проєктів, і також вашої експертизи та реального досвіду, підтвердженого зокрема німецькими громадами. Це те, що зміцнить обидві наші країни», – додав голова держави.

Українські енергетичні обʼєкти упродовж останніх місяців регулярно зазнавали ударів російських ракет і дронів. За даними «Укренерго», вимушені відключення електроенергії, що діють в Україні, — наслідок шести комбінованих цілеспрямованих атак РФ на українську енергосистему. Електроенергії значно не вистачає для покриття потреб всіх споживачів.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що внаслідок масованих ракетних атак РФ у березні знищено 80% теплової генерації. У Міненерго повідомляли, що через масштабні обстріли енергетичної інфраструктури після 22 березня 2024 року Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії «Центренерго» і гідроелектростанції «Укргідроенерго».

Форум

XS
SM
MD
LG