Доступність посилання

ТОП новини

Троє громадян Болгарії затримані за вандалізм у Парижі


Затриманих підозрюють у нанесенні на пам’ятник 35 відбитків червоних долонь, інцидент стався ще в травні
Затриманих підозрюють у нанесенні на пам’ятник 35 відбитків червоних долонь, інцидент стався ще в травні

Трьох громадян Болгарії затримали за підозрою у вандалізмі над Меморіалом жертвам Голокосту в Парижі, повідомило 26 липня французьке Державне агентство національної безпеки (DANS).

Двоє болгар були затримані 25 липня в Болгарії в ході спільної операції DANS і болгарських правоохоронців. Третього затримали в іншій країні Євросоюзу, йдеться в повідомленні DANS. У DANS заявили, що затримані «близькі до болгарських груп, які сповідують ультраправу екстремістську ідеологію».

Їх підозрюють у нанесенні на пам’ятник 35 відбитків червоних долонь, інцидент стався ще в травні (червоні долоні мали символізувати заплямовані кров’ю руки та вказувати на війну Ізраїлю проти угруповання «Хамас», яке у США, Великій Британії та ЄС визнане терористичною організацією). Французька влада оголосила невдовзі після появи графіті, що розслідує, чи осквернення меморіалу координувалося Росією.

DANS повідомила, що правоохоронні органи Болгарії діяли на підставі європейського ордера на арешт, виданого 19 липня французькою владою за участь в організованому злочинному угрупованні та пошкодження майна за етнічними, расовими та іншими ознаками.

Слідчі стали стежити за цими людьми в травні, коли виявили трьох підозрюваних, які зупинилися в готелі в Парижі, а потім вирушили до Бельгії. Французька прокуратура повідомила Радіо Свобода, що бронювання були зроблені з Болгарії.

Слідчі перевіряють причетність до інциденту російських спецслужб – після схожого акту вандалізму, вчиненого в жовтні 2023 року двома громадянами Молдови. Вони зізналися, що малювали зірки Давида на будівлях у Парижі.

Франція пов’язала поширення зображень цих графіті в соціальних мережах із російською кампанією дезінформації. Посольство Росії в Парижі засудило, як воно вказало, «безпідставні спроби» знайти зв’язок із Росією.

Форум

XS
SM
MD
LG