Доступність посилання

ТОП новини

«Свідки Єгови»: члена організації, затриманого в окупованому Криму, відправили під домашній арешт


Рейд будинками віруючих проводили представники Слідчого комітету РФ у супроводі «озброєних бійців спецназу із Сімферополя», заявили в організації (ілюстраційне фото)
Рейд будинками віруючих проводили представники Слідчого комітету РФ у супроводі «озброєних бійців спецназу із Сімферополя», заявили в організації (ілюстраційне фото)

Затриманого у окупованій Керчі 9 жовтня члена релігійної організації «Свідки Єгови» російський суд помістив під домашній арешт. Про це повідомила пресслужба організації, передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

Там зазначили, що російські силовики провели обшуки за десятьма адресами.

«Вранці 9 жовтня 2024 року в Керчі (Крим) силовики провели обшуки щонайменше за 10 адресами Свідків Єгови. Відносно 53-річного Віталія Буріка порушено кримінальну справу за організацію діяльності екстремістської організації. Віруючий провів два дні в ІТТ, після чого його помістили під домашній арешт», – повідомили в організації.

Читайте також: «Вірні Москві, а не Богу» – капелан Сергієв у Конгресі США про релігійну політику РФ на окупованих територіях

Згідно з повідомленням, Буріка затримали просто на робочому місці, у котельні. Російські силовики вторглися на підприємство, зрізавши з воріт товстий ланцюг, і доставили віруючого додому для обшуку.

Крім того, вони обшукали квартиру та два гаражі, що належать родичам Буріка.

«Також силовики прийшли з обшуком до Артема Шаблія, який раніше був засуджений за екстремістською статтею через свою приналежність до релігії Свідків Єгови. В інших сімей, до яких того ранку прийшли силовики, у минулому також вже проводилися обшуки у зв’язку з їхнім віросповіданням», – додали в організації.

Зазначається, що рейд будинками віруючих проводили представники Слідчого комітету РФ у супроводі «озброєних бійців спецназу із Сімферополя». У деяких випадках, як розповідають в організації, російські силовики поводилися грубо і вимагали назвати паролі від електронних пристроїв. У вірян вилучили цифрову техніку, після чого їх відвезли на допит. Після 16:00 усіх, крім Віталія Буріка, відпустили.

Читайте також: «Ми не маємо права зректися нових окупованих територій» – голова Запорізької ОВ про опір в окупації

Раніше уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубинець заявляв, що Росія порушила проти кримчан понад 100 кримінальних справ за релігійною ознакою.

За даними Європейської асоціації «Свідків Єгови», за останні сім років у Криму зазнали кримінального переслідування через віру 30 вірян.

Верховний суд РФ визнав «Управлінський центр Свідків Єгови в Росії» екстремістською організацією та заборонив її діяльність у Росії у 2017 році. Згодом усі юридичні особи свідків у Росії внесли до списку екстремістських та заборонених.

Форум

XS
SM
MD
LG