Доступність посилання

ТОП новини

США «розчаровані» тим, що серед претендентів на посади в уряді Сербії є підсанкційні особи


У липні 2023 року Вашингтон запровадив санкції проти екскерівника служби безпеки Сербії Александара Вулина за «корупційні й дестабілізуючі дії», що сприяли «зловмисній діяльності Росії в регіоні»
У липні 2023 року Вашингтон запровадив санкції проти екскерівника служби безпеки Сербії Александара Вулина за «корупційні й дестабілізуючі дії», що сприяли «зловмисній діяльності Росії в регіоні»

У США «розчаровані» тим, що дві особи, які перебувають під санкціями Сполучених Штатів, є серед кандидатів у міністри нового уряду Сербії, заявили в Держдепартаменті.

«Ми розчаровані бачити двох осіб, які потрапили під санкції, серед кандидатів, запропонованих на посади в новому уряді», – йдеться в письмовій заяві речника Держдепартаменту США, надісланій Радіо Свобода 1 травня.

Йдеться про двох кандидатів – Александара Вулина, який претендує на посаду віцепрем’єр-міністра, і Ненада Поповича, якого пропонують призначити міністром без портфеля.

«Наша позиція щодо пана Вулина і пана Поповича – добре відома, – сказав речник Держдепу. – Вони залишаються під санкціями США». Водночас він додав, що Вашингтон не відіграє жодної ролі в призначеннях у сербському уряді.

Президент Сербії Александар Вучич 1 травня заявив, що «не задоволений» позицією Держдепу.

«Сподіваюся, у нас будуть хороші відносини з нашими американськими партнерами, – сказав він. – Надзвичайно важливо мати добрі стосунки».

Вулин, колишній директор сербської служби держбезпеки, потрапив під санкції Вашингтона в липні 2023 року за «корупційні і дестабілізуючі дії, які також сприяли зловмисній діяльності Росії в регіоні».

Попович, бізнесмен і колишній міністр уряду, потрапив під санкції в листопаді 2023 року. У Міністерстві фінансів США тоді заявили, що він підтримує тісні зв’язки з Кремлем і використовує свою мережу для корупційних схем, щоб накопичити особисте багатство.

У березні Вучич попросив міністра оборони Мілоша Вучевича сформувати новий уряд після суперечливих парламентських виборів, що пройшли у грудні минулого року.

Вучевич, лідер владної Сербської прогресивної партії (SNS), обіймає посаду міністра оборони і віцепрем’єр-міністра з 2022 року. SNS і її партнери по коаліції отримали незначну більшість зі 129 мандатів у 250-місцевому законодавчому органі на виборах, які були затьмарені звинуваченнями у фальсифікаціях.

Вучевич оголосив кандидатів до уряду 30 квітня, заявивши, що до його кабінету увійдуть голови 25 міністерств і п’ять міністрів без портфелів.

Міністром внутрішніх справ пропонують призначити нинішнього міністра закордонних справ Івіцу Дачича, а міністром оборони – міністра поліції Братислава Гашича.

Парламент Сербії 1 травня обговорює формування нового уряду.

Форум

XS
SM
MD
LG