Доступність посилання

ТОП новини

Президент США не підтримує атаки Ізраїлю на нафтові об’єкти Ірану


Цю заяву Джо Байден зробив через день після того, як сказав, що такі удари у відповідь на атаку Ірану обговорюються
Цю заяву Джо Байден зробив через день після того, як сказав, що такі удари у відповідь на атаку Ірану обговорюються

Президент Сполучених Штатів Джо Байден 4 жовтня заявив, що рішення про те, яку відповідь Ізраїль має вжити проти Ірану, ще не ухвалене, але порадив не завдавати ударів по нафтових об’єктах Ірану, передає іранська служба Радіо Свобода.

«Якби я був на їхньому місці, я б думав про інші альтернативи, ніж удари по нафтових родовищах», – сказав Байден у конференц-залі Білого дому.

Цю заяву він зробив через день після того, як сказав, що такі удари обговорюються.

Байден додав, що влада Ізраїлю ще не вирішила, «що вони збираються робити» у відповідь на масовану атаку балістичними ракетами Ірану 1 жовтня.

Водночас президент США зазначив, що прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу повинен пам’ятати про підтримку Ізраїлю з боку Вашингтона, ухвалюючи рішення щодо наступних кроків.

Читайте також: США завдали ударів по території Ємена, підконтрольній хуситам

Раніше 4 жовтня верховний лідер аятолла Алі Хаменеї використав рідкісну публічну проповідь, щоб захистити ракетний удар Ірану проти Ізраїлю на початку цього тижня, заявивши, що він був «легітимним і законним» і що, «якщо буде потрібно», Тегеран зробить це знову.

Говорячи перською та арабською мовами під час п’ятничної молитви в центрі Тегерана, Хаменеї сказав, що Іран та регіональні проксі, яких він підтримує, не відмовляться від протистояння Ізраїлю. Іран не буде «зволікати і діяти поспішно, щоб виконати свій обов'язок» у протистоянні Ізраїлю, заявив він.

Поява Хаменеї 4 жовтня стала першою за майже п’ять років публічною проповіддю. Востаннє він проводив п’ятничну молитву в січні 2020 року після ракетного нападу Ірану на американську військову базу в Іраку у відповідь на вбивство командувача Корпусу вартових революції Касема Сулеймані під час удару США по Багдаду.

Форум

XS
SM
MD
LG