Доступність посилання

ТОП новини

ЗСУ про кремлівську фабрику брехні, яку викрив журналістський консорціум: «нам відомо, що наші документи підробляють»


Про фальшування українських офіційних документів, зокрема наказів ЗСУ, російською компанією з дезінформації «Схеми» писали 16 вересня у межах міжнародного журналістського проєкту «Фабрика фейків»
Про фальшування українських офіційних документів, зокрема наказів ЗСУ, російською компанією з дезінформації «Схеми» писали 16 вересня у межах міжнародного журналістського проєкту «Фабрика фейків»

У Збройних силах України знають, що у Росії створюють підробки наказів українського військового керівництва, а щоб виявити фейк, радять уважно читати зміст. Про це йдеться у відповіді Головного управління комунікацій ЗСУ на запит проєкту «Схеми» (Радіо Свобода).

«Так, нам відомо, що у Російській федерації підробляють офіційні документи керівництва Збройних Сил України. В умовах російської агресії, з 2014 року час від часу в інформаційному просторі на різних ресурсах з’являються «інсайдерські» версії нібито «офіційних документів» керівництва Збройних Сил України», – зазначено у відповіді.

Про фальшування українських офіційних документів, зокрема наказів ЗСУ, російською компанією з дезінформації «Схеми» писали 16 вересня у межах міжнародного журналістського проєкту «Фабрика фейків». У ньому «Схеми», разом іншими європейськими редакціями, викрили російську компанію «Агенція соціального дизайну» у створенні та поширенні дезінформації про Україну, а також – підробці українських офіційних документів.

Серед них – сфабрикований наказ нібито головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про прирівнювання здачі в полон військовослужбовцями до державної зради. На меті, як ідеться в описі фейку – «дискредитація військово-політичного керівництва України та деморалізація ЗСУ».

У Головному управлінні комунікацій наголосили, що «офіційні документи Збройних Сил України оприлюднюються на офіційних ресурсах та мають чіткі вимоги до оформлення», а підробки – створені російською «Агенцією соціального дизайну», копії яких журналісти «Схем» надіслали у відомство – цим вимогам «не відповідають».

«Для пересічного користувача мережі Інтернет важливо уважно прочитати зміст «документа», аби розуміти, що перед ним чергова російська підробка», – зазначили в ЗСУ.

«Схеми» у межах міжнародного журналістського консорціуму отримали внутрішні документи підсанкційної в ЄС та США «Агенції соціального дизайну» або «АСД», роботу якої, за твердженням американських правоохоронців, курують у Кремлі. Доступ до витоку файлів «Схемам» надали німецькі медіа Süddeutsche Zeitung, NDR і WDR, а також естонське інтернет-видання Delfi. Частину із цих документів на початку вересня також опублікували й американські правоохоронці.

У межах проєкту «Фабрика фейків» журналісти виявили, що «АСД» використовує дезінформацію для дискредитації України, її найвищого керівництва та громадян, а також лідерів західних країн, які її підтримують, та просуває інтереси Росії та європейських політиків, які їх обстоюють.

Форум

XS
SM
MD
LG