Доступність посилання

ТОП новини

Після розслідування «Схем» про столичного поліцейського високопосадовця в Нацполіції розпочали службову перевірку


Раніше журналісти розповіли, що заступник начальника ГУ Нацполіції Києва проживає у дворівневій квартирі у столичному ЖК, що належить його тещі, яка з 1998 року офіційно заробила 100 гривень, а в 2014 році вийшла на пенсію
Раніше журналісти розповіли, що заступник начальника ГУ Нацполіції Києва проживає у дворівневій квартирі у столичному ЖК, що належить його тещі, яка з 1998 року офіційно заробила 100 гривень, а в 2014 році вийшла на пенсію

У Національній поліції України розпочали службове розслідування за фактами з розслідування проєкту «Схеми» (Радіо Свобода) про те, що заступник начальника Головного управління Національної поліції Києва Тарас Полієнко проживає з родиною у дворівневій квартирі у столичному ЖК площею 220 квадратних метрів, що належить його тещі, яка з 1998 року офіційно заробила 100 гривень, а в 2014 році вийшла на пенсію. Як повідомили «Схемам» у департаменті комунікацій Нацполіції, «за результатами службового розслідування матеріали будуть скеровані до відповідних антикорупційних органів».

У розслідуванні, опублікованому 18 вересня, «Схеми» розповіли, що Тарас Полієнко разом із родиною переїхав у квартиру в житловому комплексі бізнес-класу у Києві у березні 2022 року, що вказано у його декларації. Того ж року Полієнко залишив посаду керівника відділу поліції в Річковому порту Києва та обійняв посаду заступника начальника столичного Головного управління. В декларації він вказав, що власниця квартири – його теща Валентина Ткаченко.

Згідно з даними, отриманими «Схемами» від джерел у податковій, теща Полієнка з 1998 офіційно заробила 100 гривень. На пенсію вона вийшла у 2014 році, наразі отримує менш як три тисячі гривень на місяць. Таку ж пенсію отримує і її чоловік, тобто тесть Полієнка. Всі його офіційні доходи за три роки, без урахування пенсії, за даними від джерел «Схем», склали близько 350 тисяч гривень. Тобто сумарно їхніх офіційних коштів не вистачило б на придбання цього нерухомого майна в житловому комплексі.

У коментарі журналістам Полієнко зазначив, що йому невідомі «обставини придбання» квартири, а його дружина пояснила, що її матір заробляла на вирощуванні квітів, і, крім того, в родині «була «Волга», яка прирівнювалась по вартості до житлової квартири в місті Києві».

У розслідуванні «Схеми» також звернули увагу, що на паркомісці тещі Полієнка в тому ж ЖК знаходиться Mercedes S-класу, власника якого встановити не вдалося через те, що на ньому, ймовірно, номери прикриття. Як повідомив журналістам сам поліцейський, цей автомобіль належить друзям його дружини, які виїхали за кордон і попросили «забезпечити його зберігання та періодичне обслуговування». Полієнко зазначив, що користується цим автомобілем «несистематично» і тому не вносить відомості про автівку до своєї декларації.

Поліцейський також задекларував, що його дружина отримала в подарунок 7 мільйонів гривень від своєї бабусі, при цьому її офіційні доходи теж не дозволили б пояснити такі заощадження. У коментарі «Схемам» Тарас Полієнко повідомив, що його дружина «упродовж тривалого часу забезпечувала догляд та піклування за своєю бабусею», тож вона подарувала онуці все майно та заощадження. Його дружина Антоніна Полієнко походження 7 мільйонів заощаджень у бабусі пояснити не змогла.

Окремо «Схеми» звернули увагу на перебудову на ділянці з будинком на Київщині, де до переїзду в столичний ЖК жила сім’я поліцейського. Цей будинок записаний на його сестру Олену Палієнко – заступницю директора Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби України.

Вже після того, як Полієнко перейшов на посаду заступника голови столичного Нацполу, на ділянках, які належать його матері та сестрі, розпочалася перебудова будинків, з’явився басейн та змінився ландшафтний дизайн.

Сестра Полієнка – чиновниця Державної міграційної служби – у коментарі повідомила, що зараз на території триває перебудова, бо родинне майно було знищене в 2022 році під час вторгнення російської армії до їхнього селища.

За який кошт йде відбудова, Олена Палієнко не відповіла, але Тарас Полієнко зазначив, що вона здійснюється «за рахунок коштів родини та близьких родичів» і повідомив, що «при набутті реєстраційного статусу у будівель майно буде внесене до відповідних державних реєстрів та декларації».

Форум

XS
SM
MD
LG