Доступність посилання

ТОП новини

Суд відмовився взяти під варту голову АМКУ Кириленка – призначив заставу 30 млн гривень та носіння браслета


Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко
Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко

Вищий антикорупційний суд відмовив у задоволенні клопотання НАБУ та САП про взяття очільника Антимонопольного комітету України Павла Кириленка під варту і визначив запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 30 мільйонів гривень та зобов’язання носити електронний браслет. Павла Кириленка підозрюють у незаконному збагаченні на 56,2 мільйона гривень і декларуванні недостовірної інформації.

Детектив Національного антикорупційного бюро та прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у своєму клопотанні просили суд взяти Кириленка під варту із можливістю внесення застави в розмірі понад 120 мільйонів гривень. Але на засіданні 28 серпня слідчий суддя ВАКС Володимир Воронько відмовив у задоволенні цього клопотання та призначив інший запобіжний захід – заставу у розмірі 30 мільйонів гривень без взяття під варту.

Кириленко також має здати закордонні паспорти, утриматися від спілкування зі свідками та зобов’язаний носити електронний браслет.

У НАБУ та САП заявили про намір подавати апеляцію на це рішення.

Розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу розпочався 15 серпня у Вищому антикорупційному суді, загалом відбулось чотири засідання. Прокурори САП, аргументуючи тим, що Кириленко може переховуватися від слідства, наполягали на триманні під вартою з можливістю вийти на волю під заставу. Захист та сам Кириленко не погоджувався з клопотанням сторони обвинувачення.

14 серпня детективи НАБУ за погодженням прокурора САП повідомили очільнику Антимонопольного комітету Павлу Кириленку про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 мільйона гривень і декларуванні недостовірної інформації.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження 22 березня цього року – наступного дня після виходу матеріалу «Схем» (Радіо Свобода), в якому журналісти виявили, що родина посадовця у період 2020-2023 років придбала автівки і низку нерухомості у Києві й області, а також в Ужгороді загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень. При цьому ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно.

Йдеться про великий маєток і дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва і четверо апартаментів із паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків і бабусю дружини. «Схеми» з’ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно. При цьому, йшлося в розслідуванні, посадовець не вказував у декларації нерухомість – 4-кімнатну квартиру в Києві площею у майже 200 квадратних метрів – та авто BMW X3, якими користується його родина.

Як дослідили журналісти, елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли він очолював Донецьку обласну адміністрацію і до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ у 2023 році.

У коментарі «Схемам» Кириленко заявив, що джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу «Стирол» у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалося.

Родичі Кириленка також не змогли надати документальних підтверджень цій версії походження статків сім’ї, заявляючи, що «все залишилось в окупованій Горлівці».

Форум

XS
SM
MD
LG