Доступність посилання

ТОП новини

Кириленко залишається на волі: суд відмовив САП в апеляції


Очільник Антимонопольного комітету України Павло Кириленко
Очільник Антимонопольного комітету України Павло Кириленко

Судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду 16 вересня відмовили в задоволенні апеляції САП та залишили в силі попереднє рішення не брати під варту очільника Антимонопольного комітету України Павла Кириленка. Про це повідомляє журналіст Радіо Свобода з зали суду. Прокурор оскаржував рішення ВАКС від 28 серпня, коли суд визначив голові АМКУ запобіжний захід у вигляді застави у 30 мільйонів гривень та зобов’язання носити електронний браслет, хоча обвинувачення наполягало на триманні під вартою з можливістю внести заставу у більшому розмірі.

Посадовця підозрюють у незаконному збагаченні на 56,2 мільйона гривень і декларуванні недостовірної інформації. Сам посадовець обвинувачення відкидає. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження після виходу матеріалу «Схем» (Радіо Свобода), в якому журналісти виявили, що родина Кириленка у період 2020-2023 років придбала автівки і низку нерухомості у Києві й області, а також в Ужгороді загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень. При цьому, йшлося у розслідуванні, ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно.

Під час судового засідання сторона обвинувачення наполягала на тому, що Павла Кириленка треба взяти під варту, оскільки він може мати вплив на свідків у справі, а також через ризик того, що він може безперешкодно виїхати за кордон та не повернутись.

«Прошу задовольнити мою апеляційну скаргу, ухвалу слідчого судді скасувати, постановити нову ухвалу, якою клопотання детектива про застосування до Павла Кириленка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задовольнити і визначити йому розмір застави в 40 тисяч податкових мінімумів для працездатних осіб» – заявила у суді прокурорка САП Валентина Гребенюк.

Захист очільника АМКУ доводи обвинувачення заперечив.

Порадившись, колегія суддів у складі Олександра Семенникова, Віктора Панкулича, Дмитра Михайленка ухвалила рішення: «Апеляційну скаргу залишити без задоволення. Ухвалу слідчого судді від 28 серпня залишити без змін».

Раніше детектив Національного антикорупційного бюро та прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у своєму клопотанні просили суд взяти Кириленка під варту із можливістю внесення застави в розмірі понад 120 мільйонів гривень. Але на засіданні 28 серпня слідчий суддя ВАКС Володимир Воронько відмовив у задоволенні цього клопотання та призначив інший запобіжний захід – заставу у розмірі 30 мільйонів гривень без взяття під варту.

Кириленко також має здати закордонні паспорти, утриматися від спілкування зі свідками та зобов’язаний носити електронний браслет.

Повідомлялось, що заставу внесли в той же день, коли і обрали запобіжний захід.

14 серпня детективи НАБУ за погодженням прокурора САП повідомили очільнику Антимонопольного комітету Павлу Кириленку про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 мільйона гривень і декларуванні недостовірної інформації.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження 22 березня цього року – наступного дня після виходу матеріалу «Схем» (Радіо Свобода), в якому журналісти виявили, що родина посадовця у період 2020-2023 років придбала низку майна.

У розслідуванні йшлося про великий маєток і дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва і четверо апартаментів із паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків і бабусю дружини. «Схеми» з’ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно. При цьому, йшлося в розслідуванні, посадовець не вказував у декларації нерухомість – 4-кімнатну квартиру в Києві площею у майже 200 квадратних метрів – та авто BMW X3, якими користується його родина.

Як дослідили журналісти, елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли він очолював Донецьку обласну адміністрацію і до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ у 2023 році.

У коментарі «Схемам» Кириленко заявив, що джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу «Стирол» у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалося.

Родичі Кириленка також не змогли надати документальних підтверджень цій версії походження статків сім’ї, заявляючи, що «все залишилось в окупованій Горлівці».

«Схеми» також з’ясували, що юрист, тісно пов'язаний з Татаровим, консультував родину Кириленка, як приховати докази про їхнє елітне майно.

Форум

XS
SM
MD
LG