Доступність посилання

ТОП новини

Понад половина росіян вірить, що до теракту в «Крокус Сіті Холі» причетна Україна – FT


Іноземні дипломати вшанували памʼять жертв теракту в «Крокус Сіті Холі», 30 березня 2024 року
Іноземні дипломати вшанували памʼять жертв теракту в «Крокус Сіті Холі», 30 березня 2024 року

Видання Financial Times публікує результати онлайн-опитування англо-українського соціологічного проєкту OpenMinds про теракт у підмосковному концертному залі «Крокус Сіті Хол», згідно з яким більшість росіян вірять у відповідальність України за те, що сталося.

У дослідженні, на яке посилається Financial Times, соціологи опитали 652 особи. Понад половина з них вважає, що відповідальність за теракт несе українська влада. 27% респондентів поклали відповідальність за атаку на радикальне угруповання «Ісламська держава». Ще 6% респондентів звинуватили в нападі так званий колективний Захід.

Антивоєнно налаштовані респонденти віком від 18 до 30 років схильні звинувачувати у нападі «Ісламську державу», а не Київ, ідеться в публікації. Серед противників війни загалом 50% звинувачують у теракті джигадистів. Серед прихильників війни таких 12%.

Financial Times звертає увагу, що з урахуванням придушення інакодумства у Росії з боку влади визначити рівень антиукраїнських настроїв серед росіян дуже складно.

Соціологи попереджають, що опитування, проведені за умов війни та репресій, цілком вірогідними вважатися не можуть.

Жертвами теракту в «Крокус Сіті Холі», за останніми даними, стали 144 людини.

У справі заарештовані девʼять осіб, переважно громадяни Таджикистану. Четверо обвинувачених у безпосередньому виконанні теракту очевидно зазнали тортур під час затримання та на допитах.

Про свою причетність до теракту заявило радикальне угруповання «Ісламська держава». У тому, що саме вона організувала теракт, упевнені США та інші країни Заходу. Російська сторона стверджує, що за виконавцями теракту може стояти Україна. Київ усі звинувачення категорично відкидає.

Форум

XS
SM
MD
LG