Доступність посилання

ТОП новини

Російські ЗМІ повідомляють про смерть українського військовополоненого


Про це заявили на суді в справі, в якій російська влада переслідує 23 українських полонених (на фото: засідання суду в червні 2023 року)
Про це заявили на суді в справі, в якій російська влада переслідує 23 українських полонених (на фото: засідання суду в червні 2023 року)

Військовополонений українець Олександр Іщенко, який служив водієм у бригаді «Азов», помер у СІЗО-5 у Ростові-на-Дону – про це повідомили російські медіа, зокрема, «Медіазона» та державне агентство «ТАСС». За повідомленнями, про це заявив адвокат під час засідання Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону.

Точна дата і причина смерті наразі невідомі. Документів, які б підтверджували смерть підсудного, адміністрація СІЗО суду надати не встигла.

Як пише ТАСС, одного з полонених, яких судить російський суд, не доставили до суду, адвокат повідомив про його смерть і попросив суд про запит на довідку про його смерть.

Читайте також: «Його побили – й він став лежачим». Доля бійців «Азову» в російському полоні

Бригада «Азов» та представники української влади наразі не коментували повідомлення про смерть полоненого.

За даними російських медіа, йдеться про справу, в якій російська влада переслідує 23 українських полонених. Серед них дев’ять жінок, більшість із них – кухарки, які готували їжу для військовослужбовців «Азова».

Російська правозахисна організація «Меморіал» визнала обвинувачених у цій справі політв’язнями. На думку правозахисників, рішення Верховного суду Росії про визнання полку «Азов» (наразі – бригада «Азов») терористичною організацією неправомірне, а отже, неправомірні та звинувачення щодо «терористичних» статей на підставі причетності до цього підрозділу. Більше того, рішення було ухвалене лише 2 серпня 2022 року, вже після затримання полонених, йдеться у публікації правозахисного проекту.

Форум

XS
SM
MD
LG