Доступність посилання

ТОП новини

Російський депутат-утікач оголосив про рух за незалежність Смоленської області від РФ


Одним із найближчих кроків, за словами Владислава Живіци (зліва), стане створення бойового підрозділу прихильників незалежності Смоленської республіки
Одним із найближчих кроків, за словами Владислава Живіци (зліва), стане створення бойового підрозділу прихильників незалежності Смоленської республіки

Російський депутат-утікач Владислав Живіца 13 серпня на пресконференції у Варшаві оголосив про початок руху за незалежність його рідної Смоленської області від Російської Федерації.

Живіцу супроводжував член Координаційної ради Білорусі в екзилі Ян Рудзік.

Спікери повідомили про створення у Варшаві політичної організації прихильників незалежності Смоленщини у тісному союзі з майбутньою Білоруссю – Смоленського республіканського центру.

За словами організаторів пресконференції, йдеться про «відтворення самостійної смоленської державності у тісному союзі з майбутньою вільною Білоруссю та іншими країнами, території яких раніше входили до Великого князівства Литовського і Речі Посполитої».

Одним із найближчих кроків, за словами Живіци, стане створення бойового підрозділу прихильників незалежності Смоленської республіки у складі білоруського полку імені Каліновського, який воює на боці України.

Як повідомив проєкт Радіо Свобода «Idel.Реалії», таким чином Живіца виявився єдиним чинним депутатом регіонального парламенту в Росії, який відкрито виступив за незалежність свого регіону.

Відповідаючи на запитання кореспондента «Idel.Реалії» про те, як вони оцінюють шанси на здобуття незалежності іншими регіонами Росії (зокрема, республіками Поволжя, Татарстаном і Башкортостаном), спікери заявили, що успіхи руху за незалежність Смоленщини можуть стати «хорошим кейсом», який вплине і на дії прибічників суверенітету цих суб’єктів РФ.

Незабаром після пресконференції Живіца повідомив кореспонденту «Idel.Реалії», що його юридичному представнику в Смоленську зателефонували з ФСБ Росії і заявили, що кримінальна справа проти депутата не забариться.

Термін мандата політика спливає у вересні 2023 року. З лав регіонального відділення КПРФ його виключили ще 2021 року. Цього літа Живіца виграв у першій інстанції позов про захист честі та гідності, поданий до одного з колишніх соратників по партії. Той назвав Живіцу «агентом польського впливу».

XS
SM
MD
LG