Доступність посилання

ТОП новини

Журналіста Дмитра Гордона в РФ заочно засудили до 14 років за ґратами


Журналіст Дмитро Гордон
Журналіст Дмитро Гордон

Російський військовий суд 1 липня заочно засудив українського журналіста Дмитра Гордона до 14 років ув’язнення, повідомляють російські офіційні інформагенції.

Як повідомляє SOTAvision, Гордона «визнали винним у публічних закликах до тероризму, воєнних «фейках», у розпалюванні ненависті чи ворожнечі за заклик до ядерних ударів по РФ та заклики до ліквідації президентів Росії та Білорусі».

Приводом для звинувачення, як пише SOTAvision, стало відеозвернення Гордона, опубліковане в березні 2022 року, де він закликає США розпочати агресивну війну проти Росії із застосуванням ядерної зброї. Також журналіста звинувачують, що в інтерв’ю у травні 2022 року він звинуватив російську армію в застосуванні важкого озброєння проти цивільної інфраструктури України та у вбивствах мирних жителів.

За даними агенції ТАСС, під час процесу обвинувачення повідомило, що справа проти Гордона була порушена через заклики вбити Володимира Путіна та Олександра Лукашенка. Коли і де було зроблено ці заклики, не уточнюється.

У квітні 2022 року Слідчий комітет РФ повідомив про порушення справи щодо Гордона. За версією слідства, журналіст у прямому ефірі українського телеканалу закликав розв’язати війну проти Росії, а пізніше опублікував запис у себе на ютуб-каналі. Після цього Гордон був включений до російського переліку терористів та екстремістів.

У липні 2022 року МВС Росії оголосило Дмитра Гордона у розшук. У січні 2024-го він був переоголошений у розшук. Агентство ТАСС пояснило тоді , що так відбувається під час порушення нової кримінальної справи.

Форум

XS
SM
MD
LG