Доступність посилання

ТОП новини

Режим Лукашенка допомагає Росії викрадати українських дітей – представник США в ОБСЄ


Майкл Карпентер озвучив висновки комісії ОБСЄ, яка займалася питанням примусової депортації українських дітей
Майкл Карпентер озвучив висновки комісії ОБСЄ, яка займалася питанням примусової депортації українських дітей

Режим Олександра Лукашенка є спільником Росії в агресивній війні, поміж іншого, ще й тому, що до Білорусі вивозять дітей, насильно депортованих із окупованих частин України – про це заявив 4 травня на брифінгу в Брюсселі посол Сполучених Штатів в Організації з безпеки і співробітництва в Європі Майкл Карпентер, передає білоруська служба Радіо Свобода.

За словами Карпентера, відправлення українських дітей у дитячі табори на окупованих територіях, а також на територію Росії та Білорусі є одним зі способів, у які російська влада забирає дітей від рідних.

Читайте також: «Може вважатися злочином проти людяності»: звіт ОБСЄ щодо депортації Росією українських дітей

«Повідомлялося, що батькам, які висловлюють небажання відправляти своїх дітей у такі табори, натяками або відкрито погрожують, що вони будуть позбавлені батьківських прав. Потім Росія з надуманих причин вивозить цих дітей в інші табори, не повідомляючи ані батьків, ані опікунів», – сказав Карпентер.

Майкл Карпентер озвучив висновки комісії ОБСЄ, яка займалася питанням примусової депортації українських дітей. Серед цих знахідок є такі:

  • Росія не лише систематично порушувала права українських дітей – вона позбавляла їх права на ідентичність, сім’ю, свободу совісті, світогляду та віросповідання, права на здоров’я, свободу та безпеку
  • вивезення дітей Росією є порушенням міжнародного гуманітарного права, в деяких випадках грубим порушенням Женевської конвенції та військовим злочином, а також, ймовірно, злочином проти людства, оскільки відповідає визначенню депортації або примусового переміщення населення
  • станом на квітень 2023 року до України повернули лише 361 дитину

Команда ОБСЄ дійшла висновку, що визначити точну кількість депортованих дітей досі неможливо, оскільки Росія відмовляється співпрацювати. Український уряд говорить про понад 19 000 дітей, але ймовірно, що реальна цифра більша, оскільки не всі випадки депортації відомі.

Посол США, посилаючись на звіт ОБСЄ, також підкреслив, що українських дітей часто примусово розлучають з батьками під час так званого «процесу фільтрації». В одні фільтраційні табори відправляють батьків, в інші – дітей. Тим дітям, яких передають у російські родини, часто змінюють імена, прізвища та навіть місце народження, що унеможливлює встановлення їхньої справжньої особи.

Читайте також: Парламент закликав світову спільноту засудити депортацію Росією українських дітей

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини при президентові РФ Марії Львової-Бєлової.

За версією суду, Путін та Львова-Бєлова особисто відповідальні за примусову депортацію дітей із окупованих українських територій до Росії. У РФ після ордеру на арешт Путіна і Львової-Бєлової заявили, що повернуть дітей Україні, коли будуть «безпечні умови».

XS
SM
MD
LG