Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони: 710 тисяч громадян зняті з безпідставного «розшуку» через застосунок «Резерв+»


У МОУ порадили авторизуватися в застосунку повторно, щоб побачити свій оновлений статус
У МОУ порадили авторизуватися в застосунку повторно, щоб побачити свій оновлений статус

Завдяки застосунку «Резерв+» із безпідставного «розшуку» зняли 710 тисяч громадян, повідомила 29 травня у фейсбуці заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

Вона порадила авторизуватися в застосунку повторно, щоб побачити свій оновлений статус.

«Застосунок «Резерв+» звернув нашу увагу на прогалини у реєстрі «Оберіг». Одна з них – добре відомий вам статус «в розшуку», який безпідставно відображався у 710 000 громадян», – написала Черногоренко.

Вона пояснила, чому громадяни мали такий статус.

«Якщо людина порушувала правила військового обліку, наприклад, ігнорувала «повістки», ТЦК зверталось до Національній поліції. Але фактично кількість таких звернень становить близько 25%. Згідно з законодавством, такий «розшук» мав свої терміни. Адже до 19 травня адміністративне стягнення могло бути накладене не пізніше двох місяців з дня порушення правил військового обліку. Зараз цей термін – 3 місяці з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня вчинення. Так, статус «в розшуку» безпідставно отримали багато військовослужбовців, дані яких не були оцифровані своєчасно», – зазначила заступниця міністра.

Вона додала: якщо людину зняли з «розшуку», до ТЦК звертатися не потрібно.

Напередодні в Міноборони заявили, що поки не планують розсилати повістки через мобільний застосунок «Резерв+». Там також нагадали, що свої дані, згідно з новими нормами мобілізації в Україні, які набули чинності з 18 травня, оновили вже понад один мільйон 250 тисяч військовозобов’язаних, із них 1,1 мільйона – через застосунок «Резерв+».

18 травня набув чинності закон про мобілізацію. Серед іншого, він передбачає, що всі військовозобов’язані, призовники та резервісти віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані – номер мобільного телефону, фактична адреса проживання та email (за наявності). Це потрібно зробити до 16 липня.

Форум

XS
SM
MD
LG