Доступність посилання

ТОП новини

Пригожин: ПВК «Вагнер» припинила вербування в’язнів


«Вербування полонених приватною військовою компанією «Вагнер» повністю припинено», – сказав Пригожин
«Вербування полонених приватною військовою компанією «Вагнер» повністю припинено», – сказав Пригожин

Російське угруповання найманців ПВК «Вагнер» припинило вербування в’язнів у російських тюрмах для участі у війні Росії проти України, заявив 9 лютого засновник «Вагнера» Євген Пригожин.

«Вербування полонених приватною військовою компанією «Вагнер» повністю припинено», – сказав Пригожин у відповідь на запит про коментар від російського ЗМІ в соцмережах.

Водночас напередодні російське видання «Агентство» з посиланням на юристку Яну Гельмель і колишню представницю пермської крайової Громадської спостережної комісії Оксани Асауленко повідомило, що в’язням у колоніях Росії погрожують новими кримінальними справами за відмову їхати на війну до України у лавах ПВК «Вагнер».

На думку Яни Гельмель, нові методи вербування російських ув’язнених зумовлені тим, що все менше людей готові укладати контракт із ПВК «Вагнер» на відміну від літа й осені 2022 року, оскільки до колоній почали доходити відомості про кількість убитих і поранених.

З весни 2022 року у ЗМІ почала з’являтися інформація про те, що ПВК «Вагнер» вербує в’язнів у російських колоніях для участі у війні проти України в обмін на помилування. Як це оформляється юридично, досі невідомо. Кремль заявив, що ця інформація засекречена.

ПВК «Вагнер» – неофіційний російський збройний підрозділ, який не належить до Міноборони Росії або інших державних структур. Бойовики ПВК «Вагнер» беруть участь у наземних операціях у Сирії, країнах Африки та у війні Росії з Україною. Найманців підозрюють у скоєнні численних воєнних злочинів.

XS
SM
MD
LG