Доступність посилання

ТОП новини

Путін прибув до Монголії, яку закликали його арештувати


Президент Росії Володимир Путін бере участь у церемонії зустрічі після прибуття в аеропорт Улан-Батора, Монголія, 2 вересня 2024 року
Президент Росії Володимир Путін бере участь у церемонії зустрічі після прибуття в аеропорт Улан-Батора, Монголія, 2 вересня 2024 року

Російський лідер Володимир Путін 2 вересня прибув із державним візитом до Монголії, повідомили російські державні агентства з посиланням на Кремль.

Перед його приїздом на знак протесту проти візиту кілька демонстрантів вийшли з українським прапором до Палацу уряду Монголії.

3 вересня Путін має провести переговори з президентом Монголії Ухнаагійном Хурелсухом.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch раніше закликала Монголію заборонити в’їзд Путіну або заарештувати його.

«Монголія порушить свої міжнародні зобовʼязання як член Міжнародного кримінального суду, якщо дозволить президенту Росії Володимиру Путіну відвідати країну, не заарештувавши його. Прийом Путіна, який переховується від МКС, буде не тільки образою для численних жертв злочинів російських військ, але й підірве важливий принцип, що ніхто, незалежно від того, наскільки він сильний, не стоїть над законом», – наголосила старша радниця з питань міжнародного правосуддя правозахисної організації Елена Віньйолі.

Україна також закликала Монголію заарештувати Путіна.

Раніше видання Bloomberg з посиланням на наближені до Кремля джерела повідомило, що Москва отримала запевнення від уряду Монголії: Путіна не затримають, коли він прибуде до країни.

Впевненість у тому, що такого затримання не буде, висловив і речник Кремя Дмитро Пєсков.

Монголія стала членом Міжнародного кримінального суду (МКС) у 2003 році. Згідно з установчим договором, Монголія зобовʼязана співпрацювати з судом, в тому числі заарештовувати і видавати будь-яких підозрюваних, які вʼїжджають на її територію.

Нинішня поїздка Путіна – перша до країни, яка ратифікувала Римський статут. Монголія це зробила в 2002 році, формально зобов’язавшись виконувати рішення Міжнародного кримінального суду.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна і дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій і переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Форум

XS
SM
MD
LG