Доступність посилання

ТОП новини

Українське посольство в Австралії обурилося через трансляцію фільму про військових РФ в Україні


Йдеться про фільм британського журналіста Шона Лангана Ukraine’s War: The Other Side («Українська війна: інший бік») про російських військових, які воюють проти України (фото ілюстраційне)
Йдеться про фільм британського журналіста Шона Лангана Ukraine’s War: The Other Side («Українська війна: інший бік») про російських військових, які воюють проти України (фото ілюстраційне)

Посольство України в Австралії та Новій Зеландії розкритикувало місцевий канал ABC News (Australian Broadcasting Corporation) за трансляцію документального фільму британського журналіста Шона Лангана Ukraine’s War: The Other Side («Українська війна: інший бік») про російських військових, які воюють проти України.

У заяві 19 березня дипломатичне відомство назвало стрічку «журналістським еквівалентом миски з блювотинням», вказавши на те, що вона «беззаперечно повторює та ретранслює незліченну відверту брехню, викривлення історії, расистські тези та пропагандистські наративи, що виходили з Кремля».

«Таким чином, він (фільм – ред.) цілком слугує інтересам російського диктатора Путіна. Вона також мінімізує і принижує загибель тисяч невинних українських чоловіків, жінок і дітей, які були вбиті російськими солдатами під час незаконного та жорстокого вторгнення, яке рішуче засуджено Австралією та більшістю країн через резолюцію ГА ООН у березні 2022 року», – заявили в посольстві.

Згідно із заявою, посол України в Австралії Василь Мирошниченко через міністра зв’язку країни проситиме про зустріч із керівним директором ABC і виконавчим продюсером документального проєкту Four Corners, щоб «зрозуміти, який процес призвів до виходу в ефір національної телекомпанії Австралії цього про-путінського та про-насильницького пропагандистського матеріалу».

Читайте також: «Пекло, що може спіткати всю Європу»: оскароносна стрічка про Маріуполь – сигнал західному глядачу?

«Я поділюся з ними тими фактами, які програма абсолютно не врахувала», – йдеться в заяві посольства з посиланням на Мирошниченка.

На платформі IMDB стрічка описана як «небачений і незамінний погляд на війну Росії проти України».

Тізер фільму британського журналіста Шона Лангана з’явився на сайті ABC 18 березня. Відео містить, зокрема, кадри чоловіка у військовій формі із проросійським символом Z, який говорить: «ми не монстри, ми люди й захищаємо батьківщину». Фільм також вийшов на стрімінговому сервісі Apple TV+ в лютому 2024 року.

Стрічка викликала різку критику українських користувачів у соцмережах. Зокрема, публікація тізера в мережі X (раніше Twitter) незабаром отримала коментар спільноти, в якому йдеться, що російські війська «не захищають свою країну», а атакують територію України, а Крим, Донецька та Луганська області міжнародно визнані територією України під незаконною російською окупацією.

Форум

XS
SM
MD
LG