Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі зафіксували першу смерть через повінь – Туск


Мішки з піском на набережній річки Бяла в місті Глухолази, південь Польщі, 14 вересня 2024 року
Мішки з піском на набережній річки Бяла в місті Глухолази, південь Польщі, 14 вересня 2024 року

У Польщі зафіксували першу смерть через повінь, спричинену сильними дощами. Про загиблу людину повідомив премʼєр-міністр Дональд Туск під час ранкового брифінгу 15 вересня, передає кореспондентка Радіо Свобода.

За яких обставин загинула людина – Туск не уточнив, лише сказав, що сталося це у Клодському повіті. Там, за словами премʼєр-міністра, склалася найгірша паводкова ситуація через розлив річки Ниса. З цього повіту вже евакуювали 1600 людей і очікується, що евакуацій буде ще більше.

Туск закликав людей не відмовлятися від евакуації з огляду на серйозність ситуації.

«Памʼятайте, що якщо ви відмовляєтеся евакуюватися, ви створюєте серйозну небезпеку для себе і служб. Це ускладнює роботу. Можливо, чиєсь життя опиниться під загрозою лише тому, що хтось відмовився вчасно евакуюватися», – сказав Дональда Туск.

Також складна ситуація склалася в місті Глухолази. Після 6-ї ранку там спрацювали сирени, сигналізуючи про те, що вода переливається через набережні. У місті триває евакуація і боротьба за міст, який є одним із критичних протипаводкових пунктів в Опольському воєводстві.

Також, за словами премʼєра, у Клодському повіті 17 тисяч людей мають проблеми з постачанням електроенергії. Пожежники працюють над тим, щоб доставити жителям генератори. Подекуди є проблеми із мобільним звʼязком, тому планують розгорнути роботу «Старлінків».

«Ми залучаємо гелікоптери, а армія готує транспортери. Це для нас пріоритет – відновлення автомобільного сполучення і забезпечення населення їжею й водою. Ми кидаємо всі сили на цю мету», – написав у мережі X міністр внутрішніх справ і адміністрації Томаш Семоняк.

Напередодні повідомляли, що представники влади в Румунії, Чехії, Польщі, Словаччині, Австрії й інших країнах Центральної Європи на тлі сильних дощів готуються до повеней.

Зокрема, щонайменше чотири людини загинули, а сотні інших довелося евакуювати на сході Румунії після затоплення доріг і низинних районів у регіоні.

У Чехії зростає рівень води у річках. На сході країни тисячі будинків позбавлені електрики. Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала закликав жителів країни готуватися до найгіршого розвитку ситуації, яку він порівняв із повенями 1997 та 2002 років. Тоді загинули кількадесят людей.

В Австрії, за прогнозами, сильні опади можуть призвести до зсувів. У Відні й різних частинах країни очікують понад 200 міліметрів опадів. Австрійська армія приведена у бойову готовність для допомоги цивільним екстреним службам.

Форум

XS
SM
MD
LG