Доступність посилання

ТОП новини

Офіс генпрокурора просить Фінляндію видати одного з лідерів «Русича» Петровського Україні


За твердженням української прокуратури, чоловіка затримали саме на її запит
За твердженням української прокуратури, чоловіка затримали саме на її запит

Офіс генерального прокурора підтвердив повідомлення про арешт у Фінляндії російського громадянина, якого розшукують за підозрою в участі в терористичній організації.

За твердженням української прокуратури, чоловіка затримали саме на її запит.

Правоохоронці не називають імені, але обставини вказують на одного з командирів диверсійно-штурмової розвідувальної групи «Русич» Яна Петровського. Його розшукує Служба безпеки України.

Офіс генерального прокурора додає, що отримав в рамках роботи з Європолом дані про затримання підозрюваного в Гельсінкі міграційною службою Фінляндії, а також про можливість його депортації до Росії.

Читайте також: Ким є неонацисти, які воюють проти України на боці Росії?

«Аби не допустити повернення підозрюваного до Російської Федерації, що унеможливило б його видачу Україні, 15 серпня 2023 року прокурори направили до відповідних органів Фінляндії запит про затримання і тимчасовий арешт особи та надали фінській стороні всю необхідну інформацію для забезпечення арешту», – заявляє відомство.

Зараз СБУ як ініціатор розшуку готує матеріали для його екстрадиції, зазначають у Офісі.

Раніше 25 серпня медіа повідомили, що фінська міграційна служба затримала російського радикального націоналіста Яна Петровського, одного з командирів диверсійно-штурмової розвідувальної групи «Русич», яка воює на боці Росії в Україні.

Українські правоохоронні органи звинувачують Петровського, який воював на боці бойовиків угруповання «ДНР», у злочинах, скоєних у Донецькій та Луганській областях у 2014–2015 роках, у тому числі у тортурах та вбивстві полонених. Ця бойова група брала участь у сутичках з українським добровольчим батальйоном «Айдар» у вересні 2014 року.

Читайте також: Бразилія відхилила запит США на екстрадицію російського шпигуна

Бійці групи «Русич» задіяні у повномасштабному вторгненні в Україну. Щодо угруповання та її керівників Мільчакова та Петровського у вересні минулого року США застосували санкції за «особливу жорстокість», вчинену ними під час боїв у Харківській області після початку російської агресії.

У грудні щодо командирів групи «Русич» Євросоюз застосував санкції через ймовірну причетність до ПВК «Вагнер».

Петровського раніше вже затримували у країні Євросоюзу. Це сталося у 2016 році в Норвегії, де він жив з 2004 року. Його перебування в Норвегії було визнано загрозою національній безпеці, і його депортували.

XS
SM
MD
LG