Доступність посилання

ТОП новини

Від початку року дрони щонайменше 64 рази атакували НПЗ у Росії – ЗМІ


За даними журналістів, більшість атак – близько чверті – припала на нафтопереробні заводи (НПЗ) у Краснодарському краї. Фото ілюстративне
За даними журналістів, більшість атак – близько чверті – припала на нафтопереробні заводи (НПЗ) у Краснодарському краї. Фото ілюстративне

У Росії у 2024 році дрони атакували щонайменше 64 рази нафтопереробні підприємства та їхню інфраструктуру, підрахували журналісти Російської служби Бі-бі-сі.

Проте експерти зазначають, що атаки на НПЗ можуть спричинити локальні перебої, але загалом не впливають на ринок палива.

Більшість атак – близько чверті – припала на нафтопереробні заводи (НПЗ) у Краснодарському краї, у 49 випадках сталися пожежі. Кілька разів атакували Туапсинський НПЗ, у травні він був змушений зупинити роботу через пошкодження інфраструктури.

В іншому південному регіоні РФ – Ростовській області – з 18 серпня горить нафтобаза в Пролетарську. 28 серпня українські дрони атакували ще одну нафтобазу у регіоні – у Кам’янському районі. Там виникла пожежа.

Як зазначає Бі-бі-сі, на початку року атаки відбувалися в основному на НПЗ, які є значущими для внутрішнього ринку, навесні ситуація змінилася і удари завдавалися по заводах, які виробляють продукцію для постачання військової техніки.

Поки не зрозуміло, як такі великі пожежі можуть вплинути на виробництво та ціни на нафтопродукти — бензин та дизель усередині країни. Цього року бензин дорожчає: за січень–липень ціни зросли на понад 5%, а в липні зростання навіть прискорилося. При цьому обсяг випуску бензину в січні-липні практично не змінився, зазначають опитані виданням експерти. Владі зрештою довелося запровадити ембарго на експорт бензину до кінця року.

З початку серпня на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі ціни на марку бензину на АІ-95 знизилися на 3,4%. Вартість АІ-92 зросла на 2,8%.

Безпосередньо зростання цін експерти не пов’язують з атаками безпілотників, скоріше вони звинувачують сукупність причин — високий попит на бензин влітку, планові ремонти на НПЗ та інші фактори.

При цьому зазначається, що зростання цін на бензин спричинить зростання ціни на інші товари. За даними видання «Комерсант», виробники вже повідомили про зростання цін на продукти у серпні та вересні на 5-40%.

З початку 2024 року російські НПЗ регулярно зазнавали атак українських безпілотників. На деяких заводах вийшли з ладу установки первинної переробки нафти, які вимагали ремонту. Проте вже у квітні Росія змогла частково відновити потужності ключових нафтопереробних заводів.

Президент України Володимир Зеленський називав атаки на НПЗ відповіддю на удари російських військ по енергетиці України.

Форум

XS
SM
MD
LG