Доступність посилання

ТОП новини

Нацполіція спостерігає «тенденцію до збільшення» випадків підпалів авто військових


На початку жовтня СБУ повідомила про «один із перших тюремних вироків» за підпал автомобіля військовослужбовців
На початку жовтня СБУ повідомила про «один із перших тюремних вироків» за підпал автомобіля військовослужбовців

Національна поліція розслідує окремі кримінальні провадження у справах про підпали автомобілів, які належать військовослужбовцям – про це йдеться у відповіді відомства від 22 жовтня на запит Радіо Свобода, відправлений у липні.

«Наразі спостерігається тенденція до збільшення таких вактів, однак відомчими нормативними актами Національної поліції України не передбачено узагальнення запитуваних відомостей», – йдеться у відповіді.

Пресслужба НПУ нагадує, що розпорядником Єдиного реєстру досудових розслідувань є Офіс генерального прокурора. Водночас, за даними Нацполіції, від початку року станом на 23 липня зареєстровано 98 кримінальних порушень за фактами підпалів 110 автомобілів, які належать військовим, перебувають на балансі військових частин, або належать цивільним і використовуються для потреб військових.

Читайте також: «Тобі за це нічого не буде»: як спецслужби РФ свідомо вербують дітей для підпалів авто ЗСУ і будівель ТЦК

«Найбільше кримінальних правопорушень зареєстровано в Одеській (27), Харківській (18), Дніпропетровській (10), Рівненській (5), Хмельницькій та Полтавській (по 4), Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській (по 3) областях та у місті Києві (10). Також задокументовано факти таких підпалів у Черкаській, Кіровоградській та Київській (по 2), Волинській, Донецькій, Житомирській, Херсонській та Миколаївській (по 1) областях», – повідомляють правоохоронці.

Із вказаної кількості, уточнює Нацполіція, 45 кримінальних справ розслідують Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань. У 18 провадженнях встановлені підозрювані.

Хід досудового розслідування в цих кримінальних провадженнях перебуває на контролі Головного слідчого управління Національної поліції України.

Читайте також: Небезпечний тренд: ФСБ вербує українських дітей для підпалів авто ЗСУ

На початку жовтня СБУ повідомила про «один із перших тюремних вироків» за підпал автомобіля військовослужбовців: жительку Кіровоградщини засудили до шести років позбавлення волі.

У червні Національна поліція повідомляла, що російські спецслужби з метою дестабілізації ситуації в Україні заохочували неповнолітніх за гроші палити автомобілі військовослужбовців ЗСУ.

Раніше проєкт розслідувань Радіо Свобода «Схеми» виявив, що російські спецслужби масово використовують неповнолітніх українців для підпалів автомобілів військовослужбовців ЗСУ і будівель ТЦК в межах дезінформаційної кампанії РФ, метою якої є показати, що в Україні нібито існує активне підпілля, що в такий спосіб виступає проти загальної мобілізації.

Куратор каже неповнолітньому, що за підпал авто ЗСУ хлопцю «нічого не буде»
Будь ласка, зачекайте
Куратор каже неповнолітньому, що за підпал авто ЗСУ хлопцю «нічого не буде»

No media source currently available

0:00 0:00:07 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG