Доступність посилання

ТОП новини

Росія не має законних підстав для проведення виборів на суверенній українській території – МЗС Британії


Організоване РФ голосування в окупованому Донецьку, 15 березня 2024 року
Організоване РФ голосування в окупованому Донецьку, 15 березня 2024 року

Міністерство закордонних справ Великої Британії наголосило, що організоване Росією голосування на окупованих територіях України є незаконним.

«Росія не має законних підстав для проведення виборів на суверенній українській території Херсонщини, Запорізької, Донецької, Луганської областей і Криму. Ці території входять до складу України», – йдеться в повідомленні.

14 березня речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Сполучені Штати «ніколи не визнають легітимність чи результати фіктивних президентських виборів, які Росія проводить на території суверенної України».

Крім того, понад пів сотні країн ООН 15 березня засудили спроби Росії організувати вибори на окупованій українській території, заявивши, що вони недійсні.

«Ми рішуче засуджуємо нелегітимні спроби Російської Федерації організувати вибори президента Росії на тимчасово окупованих територіях у межах міжнародно визнаної території України», – йдеться в заяві групи, яку зачитав посол України в ООН Сергій Кислиця в оточенні своїх колег.

Також у заяві генсекретаря ООН Антоніу Ґутерріша, яку 15 березня поширив його речник Стефан Дюжаррік, вказано, що спроби Росії анексувати українські території недійсні з погляду міжнародних законів.

«ООН залишається непохитно відданою суверенітету, незалежності, єдності й територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах», – йдеться в заяві.

У Росії 15 березня почалося триденне голосування на виборах президента, яке завершиться основним днем виборів у неділю, 17 березня.

Дільниці також відкриті на окупованих територіях України – на контрольованій Росією території Запорізької, Херсонської, Донецької і Луганської областей, а також у Криму. Місцеві жителі повідомляли, що їх примушують до участі у голосуванні. Україна і Захід заявляють, що незаконні вибори на окупованих українських територіях порушують міжнародне право, і їхніх результатів не визнаватимуть.

Читайте також: Розвідка Британії спрогнозувала підсумки незаконних виборів президента РФ на окупованих територіях України

Форум

XS
SM
MD
LG