Доступність посилання

ТОП новини

У Росії заявили, що готові передати тіла полонених, які нібито загинули на борту Іл-76. В Україні відреагували


Місце падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ
Місце падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ

Уповноважена з прав людини у Росії Тетяна Москалькова заявила, що РФ готова передати Україні тіла полонених, які нібито загинули під час падіння військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня.

«Для цього все необхідне з точки зору процедури є... Тіла можуть бути передані згідно з наявними процедурами», – цитує Москалькову російське державне агентство новин «РИА Новости».

Вона додала, що українська сторона цікавилася можливістю передачі тіл. За словами Москалькової, вона перебуває у контакті з уповноваженим Верховної Ради України Дмитром Лубінцем.

Москалькова також заявила, що російська сторона має «підтвердження і всі ДНК, які, за висновком експертизи, дозволяють зробити ідентифікацію особистості».

У коментарі проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» щодо заяви Москалькової представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов зауважив: «Україна неодноразово зверталася до держави-агресора з приводу передачі тіл нібито загиблих українських військовополонених на борту ІЛ-76. І робота в цьому напрямку ведеться». Подробиць він не навів.

Водночас український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що російська сторона вкотре «починає спекулювати на темі падіння ІЛ-76».

«Але й досі на мою вимогу Росія не передала офіційних списків, не підтвердила факт, не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії. Наголошую, що позиція України незмінна: ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків і репатріації тіл і проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження)», – написав він у телеграмі.

На початку лютого представник ГУР Андрій Юсов заявив, що Київ неодноразово звертався до Москви з приводу повернення тіл військовополонених, які, за твердженням російської влади, загинули під час катастрофи Іл-76. За його словами, російська сторона на ці звернення не відреагувала.

24 січня у Бєлгородській області розбився російський військово-транспортний літак Іл-76. Міноборони Росії стверджує, що на борту перебували 65 українських військовополонених, яких перевозили до Бєлгорода для обміну, а також шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих. Усі вони, за даними відомства, загинули. Російська влада назвала аварію Іл-76 «терактом», звинувативши в ньому ЗСУ.

У ГУР Міноборони України підтвердили, що 24 січня мав відбутися обмін полоненими, проте зазначили, що вони не мають даних про те, чи були на борту військовослужбовці ЗСУ.

Форум

XS
SM
MD
LG