Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ закликає Іран посилити співпрацю і скасувати заборону для інспекторів


Очільник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі (у центрі) бере участь у засіданні ради керівників у штаб-квартирі агентства у Відні 3 червня
Очільник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі (у центрі) бере участь у засіданні ради керівників у штаб-квартирі агентства у Відні 3 червня

Рада керівників Міжнародного агентства з атомної енергії 5 червня схвалила резолюцію, яка закликає Іран активізувати співпрацю з МАГАТЕ і переглянути своє рішення заборонити доступ інспекторам агентства.

За словами дипломатів, резолюція, запропонована Великою Британією, Францією і Німеччиною, була ухвалена 20 голосами проти 2, 12 – утрималися. Росія і Китай проголосували проти.

Ця резолюція була ухвалена услід за резолюцією, підтриманою 18 місяців тому, яка наказувала Ірану негайно відповісти на запитання інспекторів МАГАТЕ про походження частинок урану, знайдених на його незаявлених об’єктах.

Хоча кількість об’єктів, які перевіряються, зменшилася з трьох до двох, МАГАТЕ заявляє, що Іран досі не дав агентству переконливих пояснень щодо походження цих частинок урану.

Велика Британія, Франція й Німеччина заявили у зверненні до Ради керівників, що їй вже давно слід було притягнути Іран до відповідальності.

У заяві наголошується, що «Іран повинен терміново, повністю й однозначно співпрацювати з агентством».

Після ухвалення попередньої резолюції перелік проблем, з якими стикається МАГАТЕ в Ірані, розширився, і нова резолюція вимагає від Ірану вирішити ці численні проблеми.

Наприкінці минулого літа Тегеран заборонив багатьом високопоставленим експертам МАГАТЕ брати участь в інспекційній групі, що, за словами генерального директора агентства Рафаеля Ґроссі, було «непропорційним і безпрецедентним», а також «серйозним ударом» по місії МАГАТЕ.

Рада «закликає Іран скасувати відкликання кількох досвідчених інспекторів агентства, щоб повністю дозволити агентству ефективно проводити свої перевірки в Ірані», – йдеться в резолюції.

У документі присутність цих експертів в інспекціях ядерної діяльності Ірану названа «життєво важливою».

Минулого місяця Ґроссі відвідав Іран, сподіваючись вирішити згадані питання і розширити моніторинг МАГАТЕ на ті частини ядерної програми Ірану, які були охоплені угодою 2015 року з великими державами.

Угода розпалася після того, як Іран відповів на вихід із неї США в 2018 році, відмовившись від її положень, включаючи моніторинг МАГАТЕ такої діяльності, як виробництво деталей для центрифуг, машин, які збагачують уран.

Наразі агентство не знає, скільки їх має Іран і де вони розташовані.

Форум

XS
SM
MD
LG