Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську демонтували пам'ятники жертвам репресій та Голодомору


Пам'ятник жертвам Голодомору в Луганську, архівне фото, 2013 рік
Пам'ятник жертвам Голодомору в Луганську, архівне фото, 2013 рік

В окупованому Луганську 17 липня демонтували пам’ятники жертвам сталінських репресій та жертвам Голодомору. Відео знесення гранітних стел із написами поширюють підконтрольні фактичній владі телеграм-канали.

Рішення про демонтаж ухвалила підконтрольна Росії міська рада, як стверджується, «після звернень ветеранських організацій», які вимагали «знести пам’ятники-фальшивки, що не мають історичного та культурного значення, ображають патріотичні почуття луганчан». Як зазначають «Новини Донбасу», раніше демонтаж таких пам’яток відбувався і в інших окупованих Росією українських містах.

У повідомленні окупаційної адміністрації стверджується, що обидва пам’ятники встановили «в український період» (очевидно, мається на увазі незалежна Україна після розпаду СРСР). Проте, як випливає з бази даних Сахаровського центру, пам’ятник жертвам репресій був установлений у вересні 1990 року, тобто ще в Українській РСР, і з ініціативи не «націоналістів», як стверджують проросійські канали, а громадськості міста та обласного «Меморіалу». Пам’ятник у вигляді стели з чорного граніту з вигравіруваним хрестом був на місці масових розстрілів – Гусинівському цвинтарі, де в 1977 році було виявлено поховання жертв репресій.

Пам'ятник жертвам масового голоду 1932–1933 років (Голодомору) був установлений у 2008 році. Повідомлялося, що до нього приносили квіти і після проголошення влади угруповання «ЛНР» та російської окупації міста.

Російська влада нерідко критикує інші країни, особливо Україну та країни Балтії, за демонтаж пам’яток радянських часів, прирівнюючи його до «реабілітації нацизму» та називаючи це переписуванням історії.

Форум

XS
SM
MD
LG