Доступність посилання

ТОП новини

AP: Китай і Росія проведуть спільні військові навчання


Китайські військові вертольоти пролітають повз острів Пінтань напередодні масштабних військових навчань біля Тайваню. 4 серпня 2022 року
Китайські військові вертольоти пролітають повз острів Пінтань напередодні масштабних військових навчань біля Тайваню. 4 серпня 2022 року

Китай та Росія у вересні проведуть спільні військові навчання під назвою «Північне об’єднання 2024» (Northern United 2024) – про це повідомило Міністерство оборони Китаю, передає агентство AP.

У навчаннях братимуть участь військово-морський флот та авіація. Маневри відбуватимуться в Охотському та Японському морях та в повітряному просторі над ними.

Мета навчань, за заявою міністерства – «зміцнити стратегічну співпрацю та посилити готовність спільно протидіяти загрозам безпеці».

Читайте також: Україна й Тайвань: у одному човні?

Попередні подібні навчання – Northern United 2023 – пройшли в Японському морі з 20 по 23 липня 2023 року. Цього літа російські військові кораблі вже брали участь у спільних з Китаєм навчаннях «Морська взаємодія – 2024», які пройшли в липні біля південного узбережжя Китаю.

В останні роки Китай та Росія зблизилися і називають свою дружбу «безмежною», при цьому обидві країни перебувають у ворожих відносинах з НАТО. У своїй декларації, оприлюдненій у липні, лідери НАТО заявили, що Китай став «вирішальним помічником» вторгнення Росії в Україну. У відповідь Пекін застеріг альянс від «провокування конфронтації».

Китай стверджує, що він не є стороною конфлікту в Україні, проте західні лідери критикують Пекін за політичну та економічну підтримку Москви, зокрема, через торгівлю товарами подвійного призначення.

Форум

XS
SM
MD
LG