Доступність посилання

ТОП новини

Путін почав зустріч із Кім Чен Ином


Президент Росії Володимир Путін і його північнокорейський колега Кім Чен Ин під час зустрічі 13 вересня 2023 року
Президент Росії Володимир Путін і його північнокорейський колега Кім Чен Ин під час зустрічі 13 вересня 2023 року

Президент Росії Володимир Путін і його північнокорейський колега Кім Чен Ин 13 вересня почали переговори на російському далекосхідному космодромі «Восточный».

Напередодні прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявляв, що пресконференції за підсумками зустрічі не заплановано. Ймовірно, може йтися про розширення військової співпраці.

Як пише російське державне агентство новин ТАСС, Путін прилетів на космодром із Примор’я, де раніше брав участь у Східному економічному форумі. Потяг лідера КНДР зупинився на коліях біля монтажно-випробувального корпусу ракет-носіїв.

Перед початком переговорів Путін та Кім ознайомилися з ходом складання ракети-носія «Ангара». Запуск «Ангари» планувався 2023 року. Ракета зможе вивести на навколоземну орбіту вантаж вагою понад 24 тонни. Також Путін та Кім оглянули стартовий комплекс для запуску ракети-носія «Союз-2», призначених для виведення космічних апаратів на орбіту.

Як повідомив російський «Інтерфакс», Кім Чен Ин цікавився характеристиками палива для ракети, про те, куди падають її ступені, що відпрацювали.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи допомагатиме Москва Пхеньяну будувати космічні супутники, Путін сказав, що саме тому він і Кім Чен Ин приїхали на космодром.

Сьогодні ж КНДР провела випробування двох балістичних ракет, повідомив телеканал NHK із посиланням на Міноборони Японії. У повідомленні йдеться про те, що ракети, пущені у бік Японського моря 13 вересня, впали за межами економічної зони Японії.

Кім Чен Ин здійснює свою першу закордонну поїздку після пандемії, під час якої Північна Корея запровадила жорсткий прикордонний контроль на понад три роки.

12 вересня стало відомо, що поїзд лідера Північної Кореї Кім Чен Ина перебуває на території Росії.

У 2019 році він також їздив у Росію на зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним.

Раніше газета The New York Times повідомляла, що Кім Чен Ин планує отримати від Путіна більш сучасні технології для космічної галузі та підводного флоту і продовольчу допомогу.

Росія, як неодноразово повідомляла західна розвідка, розраховує на запаси корейських боєприпасів та снарядів.

Режим у КНДР – один із двох у світі, разом із сирійським, які відкрито підтримали Москву у війні проти України. Але Пхеньян перебуває під жорсткими санкціями Заходу. Вашингтон заявив, що готовий запровадити нові обмеження, якщо Путін і Ин домовляться про постачання боєприпасів для РФ.

Читайте також: Путін привітав Кіма з річницею заснування КНДР на тлі поглиблення відносин

XS
SM
MD
LG