Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець каже, що звернувся в ООН щодо руйнування РФ «Херсонеса Таврійського»


Музей-заповідник «Херсонес Таврійський» у Севастополі. Архівне фото
Музей-заповідник «Херсонес Таврійський» у Севастополі. Архівне фото

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся в Організацію обʼєднаних націй стосовно руйнування Росією заповідника «Херсонес Таврійський» у окупованому РФ Севастополі. Про це він написав у телеграмі 24 липня.

Лубінець зазначив, що «Стародавнє місто Херсонес Таврійський» і його «Хора» внесений до Списку світової спадщини ЮНЕСКО – це унікальна історико-археологічна пам’ятка Криму.

«Росіяни повністю знищили автентичну пам’ятку світового значення «Херсонес Таврійський». Там вони розпочали незаконні будівельні роботи на руїнах Херсонесу, фактично збудувавши нове місто – так званий історично-археологічний парк», – йдеться у дописі.

Читайте також: До суду через Херсонес: що окупаційна влада робить із античною історичною пам'яткою в Криму?

Лубінець додав, що багато археологічних знахідок фактично викрадені РФ та вивезені до російських музеїв.

Будівельні роботи на руїнах заповідника «Херсонес Таврійський» тривають практично від початку окупації півострова. У 2015-2016 роках забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки, що були на поверхні: башти, стіни і колони. На місці давньої цитаделі поставили античний відкритий театр, що дало близько тонни навантаження на автентичні споруди.

У серпні 2021 року правоохоронні органи Автономної республіки Крим та Севастополя розслідували у 23 кримінальних справах понад 100 фактів знищення, руйнування чи псування пам’яток історії чи культури, незаконних археологічних робіт і вивезення культурних цінностей з півострова.

Форум

XS
SM
MD
LG