Доступність посилання

ТОП новини

Країни Перської затоки просять США утримати Ізраїль від удару по нафтових об’єктах Ірану – Reuters


За повідомленням, держави, що звернулися до США, стурбовані тим, що їхні власні нафтові об’єкти можуть зазнати обстрілу з боку сателітів Тегерана в разі загострення конфлікту
За повідомленням, держави, що звернулися до США, стурбовані тим, що їхні власні нафтові об’єкти можуть зазнати обстрілу з боку сателітів Тегерана в разі загострення конфлікту

Країни Перської затоки закликали Вашингтон запобігти удару Ізраїлю по іранських нафтових об’єктах, повідомляє агентство Reuters із посиланням на три джерела в цих країнах.

За повідомленням, держави, що звернулися до США, стурбовані тим, що їхні власні нафтові об’єкти можуть зазнати обстрілу з боку сателітів Тегерана в разі загострення конфлікту.

Крім цього, країни регіону, включаючи Саудівську Аравію, ОАЕ і Катар, відмовляються давати дозвіл ізраїльській авіації пролітати над своїми повітряними просторами для будь-якого нападу на Іран. Представники держав повідомили про це Сполученим Штатам, кажуть три джерела, близькі до урядових кіл.

Ізраїль пообіцяв дати відповідь Тегерану після іранського обстрілу ізраїльської території 1 жовтня. США й інші країни Заходу побоюються, що дії Ізраїлю у відповідь можуть призвести до більш масштабної війни в регіоні.

Агентство повідомляє, що Тегеран сам попросив сусідні країни використати їхній вплив на Вашингтон на тлі побоювань через можливі атаки Ізраїлю на іранські нафтовидобувні об’єкти.

Раніше видання Financial Times із посиланням на європейського дипломата писало, що міжнародне співтовариство попросило Ізраїль не атакувати іранські нафтові чи ядерні підприємства, але гарантій того, що ізраїльська сторона виконає прохання, немає.

Те, що США обговорюють з Ізраїлем удари по іранських нафтових об’єктах як відповідь на ракетну атаку Тегерана, підтвердив президент США Джо Байден. При цьому він відмовився від будь-яких подальших публічних коментарів.

1 жовтня Іран запустив по Ізраїлю близько 180 балістичних ракет. У Тегерані заявили, що це – відповідь на загибель союзників Ірану у боротьбі з Ізраїлем – лідерів угруповань «Хамас» (визнана терористичною у США і ЄС) і «Хезболла» (є як озброєною групою, так і ліванською політичною партією, у США визнана терористичною організацією).

Від кінця вересня Ізраїль завдає ударів по об’єктах «Хезболли» в Лівані, зокрема у столиці країни Бейруті. Ізраїльська армія також проводить у Лівані наземну операцію й одночасно продовжує бойові дії в Секторі Гази проти угруповання «Хамас».

Форум

XS
SM
MD
LG