Доступність посилання

ТОП новини

Протести у Тбілісі: поліція каже про затримання 13 людей


Акція протесту у Тбілісі, 14 травня 2024 року
Акція протесту у Тбілісі, 14 травня 2024 року

У Тбілісі під час акції протесту проти схваленого парламентом закону про «іноагентів» затримали 13 людей, йдеться у заяві МВС Грузії. Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Правоохоронці кажуть, що затримали 13 осіб «за непокору законним вимогам поліції та дрібне хуліганство». У міністерстві заявили, що розпочали вивчення усіх протиправних дій учасників мітингу, а також пообіцяли «сувору правову реакцію».

Також у МВС зазначили, що після завершення голосування за закон про «іноагентів» демонстранти почали навмисно пошкоджувати залізну огорожу біля входу до парламенту та зайшли зрештою на його територію. Окрім цього, мітингувальники нанесли на будівлю різні написи.

Як запевняють у МВС, «попри численні попередження з боку правоохоронців, учасники мітингу продемонстрували непокору вимогам поліції, вступили у словесну конфронтацію та силовиків різні предмети».

«З метою запобігання несанкціонованому вторгненню до будівлі парламенту та відновлення громадського порядку правоохоронці застосували пропорційну силу і спеціальні засоби, встановлені законом», – підкреслили у міністерстві.

Парламент Грузії 14 травня в третьому, остаточному читанні затвердив закон «Про прозорість іноземного впливу», який називають також законом про «іноагентів».

Законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» був внесений «Грузинською мрією» вдруге. В березні 2023 року владна партія відкликала документ після масштабних протестів. На думку опозиції, законопроєкт повторює російське законодавство про «іноземних агентів».

Законопроєкт передбачає створення реєстру «іноагентів», де будуть зазначені всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансуються з-за кордону більш ніж на 20%. Вони мають публікувати річний фінансовий звіт.

Раніше Європарламент підтримав жорстку резолюцію, в якій перераховані рекомендовані дії у відповідь. Серед них персональні санкції, перегляд безвізового режиму Грузії та ЄС, зупинення фінансової допомоги, відмова на початку переговорів про вступ країни до спільноти.

Форум

XS
SM
MD
LG