Доступність посилання

ТОП новини

Галущенко: Україна може допомогти Європі зекономити до 6 млрд кубометрів газу


За словами міністра, Україна зараз може експортувати до Європи близько 1,5 ГВт електроенергії
За словами міністра, Україна зараз може експортувати до Європи близько 1,5 ГВт електроенергії

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна може допомогти Європі зекономити до 6 млрд кубометрів газу.

«Це дійсно важливе рішення. Європейці мають розуміння того, що є великий ризик, що завтра «Газпром» взагалі зупинить будь-яке постачання газу до Європи. Тому це рішення важливе з точки зору того, що потрібно заощаджувати використання ресурсу вже сьогодні. Другий важливий момент – Україна, маючи досвід скорочення споживання, може долучитися до експорту електроенергії, збільшивши його в рази для того, щоб зменшити використання російського газу. Україна може зараз спокійно експортувати близько 1,5 ГВт електроенергії і відповідно це дасть заощадити європейцям від 5 до 6 млрд кубів російського газу», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, в перспективі збільшення експорту до 5-6 ГВт.

«Зараз працюємо над тим, щоб побудувати додаткові лінії. Це дасть можливість обсяг експорту електроенергії», – додав міністр.

Напередодні європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що європейська мережа операторів систем передачі електроенергії обговорить подвоєння закупівель електроенергії зі спільної з Україною мережі.

Оператор української електричної мережі «Укренерго» 16 березня завершив синхронізацію з енергомережею континентальної Євроми ENTSO-E.

Напередодні російський «Газпром» оголосив, що з 27 липня зупинить роботу ще однієї турбіни газопроводу «Північний потік-1», скоротивши таким чином обсяг прокачування до 20% від планової потужності.

XS
SM
MD
LG